Įvertino S. Skvernelio tylą prieš rinkimus: sprendimus skelbs paskutinę minutę | kl.lt

ĮVERTINO S. SKVERNELIO TYLĄ PRIEŠ RINKIMUS: SPRENDIMUS SKELBS PASKUTINĘ MINUTĘ

Pasiruošimas artėjantiems Seimo rinkimams opozicinių partijų gretose jau yra matomas, tuo tarpu valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo pavardės, kaip ir tai, ar jiems vadovaus dabartinis premjeras Saulius Skvernelis, vis dar laikoma nežinioje.

Politologų teigimu, toks LVŽS delsimas yra strateginis. Anot ekspertų, pastaruoju metu išaugę „valstiečių“ lyderių reitingai dar gali kristi, todėl, pasak jų, sąmoningai laukiama siekiat išsiaiškinti, kurie partiečiai išlaikys aukščiausius visuomenės pasitikėjimo reitingus.

„Manau, kad tai yra sąmoninga taktika. Vienas dalykas, norima laikyti šiokią tokią intrigą ir norima iš anksto dar neskelbti, kas bus sąraše, taip pat ar S. Skvernelis bus tas, kas ves sąrašą. Šiuo metu Vyriausybei išties tenka daugiausiai dorotis su koronaviruso sukelta situacija ir ekonominėmis pasekmėmis. Tad, manau, tas iš dalies prisideda, kad dar iki galo partijoje nesusitarta dėl sąrašų. Taip pat yra laukiama, koks bus krizės rezultatas. Dabar partijos ir jos lyderių reitingai yra kylantys. Tačiau visi supranta: jei kas greitai pablogės, visas reitingų paveikslas gali žaibiškai keistis. Tai, manau, kad „valstiečiai“ yra labai atsargūs, jie lūkuriuoja ir žiūri. Jie neskuba, nes nori išsiaiškinti tendencijas, kurios šiandien dar yra nenuspėjamos, nes bet kas gali įvykti. Pavyzdžiui, antroji koronaviruso banga arba karantino atlaisvinimas gali sukelti daugiau susirgimų, todėl, manau, jie dėl to ir laukia“, – Etai teigė Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos vyresnioji mokslo darbuotoja profesorė politologė Jūratė Novagrockienė.

Profesorei pritaria ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja Rima Urbonaitė. Politologė atkreipia dėmesį, kad LVŽS dėl kandidatų skelbimo delsė prieš visus rinkimus. Taip pat, pasak jos, 2016 m. LVŽS savo rinkiminę partijos programą paskelbė likus mėnesiui iki rinkimų.  

„Jei dabar priimsi sprendimus dėl sąrašo, juk gali būti, kad užsidėsi sau tam tikrą apynasrį. Ypač jeigu dėl kai kurių sprendimų abejojama. Jei dabar sudėsi žmones į sąrašą ar skelbsi pavardes, o būnant valdžioje labai lengva susikompromituoti padarius rimtų klaidų. Taigi manau, jie laukia to momento, kai bus galima įvertinti kiekvieno kandidato vienmandatėje pajėgumą, nes iki pat galo gali būti neaišku, kokie žmogaus šansai bei reputacija. Įtariu, kad jie priiminės sprendimus paskutinę minutę“, – Eltai teigė politologė.

Manau, kad tai yra sąmoninga taktika. Vienas dalykas, norima laikyti šiokią tokią intrigą ir norima iš anksto dar neskelbti, kas bus sąraše, taip pat ar S. Skvernelis bus tas, kas ves sąrašą.

R. Urbonaitės nuomone, tokia „valstiečių“ taktika nebūtinai bus sėkminga.

„Ši strategija turi minusų, nes kuo vėliau startuosi, tuo atitinkamai mažės kampanijos trukmė. Iš tikrųjų gali būti sudėtinga dirbti, nes reikės daug padaryti per trumpą laiką. Bet, manau, jie bando šį minusą kompensuoti tuo, kad dabar yra valdžioje ir jie yra geriau matomi negu kažkas kitas“, – teigė ji.

Politologė taip pat atkreipia dėmesį, kad LVŽS šiuo metu ieško ir naujų asmenybių sąraše.

„LVŽS vietų laimėjimas 2016 m. buvo didžiulis, bet žmonių prasme, lyderių prasme, arba, kaip aš sakau, „vitrininių“ žmonių, kurie veda paskui save partijos sąstatą, tai jų nėra ir jų nepadaugėjo. Tai nemanau, kad bus lengva tai suformuoti. Nes 2016m. efekto jau nebus. Tuomet jie galėjo statyti vos ne bet ką, svarbiausia, kad su “valstiečių” vėliava ir kad vienmandatėje pasirodytų R. Karbauskis. Tai dabar šis dalykas jau nebeturės tokios sėkmės. Dabar jau reikia galvoti apie tai, kas vienmandatėje dirbs ir kas kandidatuos, ir čia pertekliaus nebėra. Taigi didžiausias iššūkis „valstiečiams“ yra žmonės... Tuos, kurie sugebės konkuruoti vienmandatėje, dar reikės surasti,“, – teigė R. Urbonaitė.

S. Skvernelis dėl rinkimų jau yra apsisprendęs

Politologai taip pat pažymi, kad S. Skvernelis, ko gero, jau yra apsisprendęs dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose, tačiau tikslingai to neskuba pranešti. Politologų teigimu, vien jau sėdint ministro pirmininko kėdėje problemų dėl matomumo nekyla.

„Nemanau, kad jis dar svarsto, ar jam dalyvauti, ar ne. Iš jo teiginių viešoje erdvėje galima daryti išvadas, kad yra didelė tikimybė, jog jis dalyvaus. Šiuo metu, atrodo, sveikatos problemų, galinčių kliudyti, neliko. Panašu, kad jo politinės ambicijos išlieka. Dėl populiarumo ir matomumo jis jaučiasi pakankamai saugus, todėl jam nėra jokios skubos ir jis gali sau leisti šį sprendimo paskelbimą atidėti, nes ir jo rinkiminė kampanija vyksta jam būnant premjeru. Taip pat manau, patį sprendimą jis jau yra priėmęs ir panašu, kad jis bus linkęs likti ir su ta pačia komanda“, – teigė R. Urbonaitė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius taip pat teigia, kad S. Skvernelis nedaro skubotų sprendimų ir jaučiasi pakankamai svarbus. K. Girniaus teigimu, S. Skvernelis žino, kad „valstiečiai“ lauks, kol jis apsispręs.

„S. Skvernelis mėgsta vaidinti. Visuomet lūkuriuoja ir neaišku, ar kandidatuos, ar eis, ar kurs savo partiją. 2016 metais taip pat buvo neaišku, ar eis su „valstiečiais“, ar su socialdemokratais. Aš manau, kad jis jaučia šiokį tokį politinį svorį ir gali paskelbti tada, kai jam tinka. Paskelbti sąrašą be jo, nežinant, ar jis eis ir kur jis bus – LVŽS neįmanoma. Antras dalykas, kas gali būti, kad „valstiečių“ viduje, yra šiokių tokių nesutarimų, norima palaukti ir išsirinkti ištikimiausius ir juos turėti sąrašo priekyje. Trečia galimybė - „valstiečiai“ vis dar yra naujų kandidatų paieškose“, – teigė jis.

J. Novagrockienė tuo metu teigia, kad S. Skvernelis dar nėra apsisprendęs dėl artėjančių rinkimų.

„S. Skverneliui šiuo metu pakanka dėmesio kaip ministrui pirmininkui ir jis būtent dabar dorojasi su krize. Tai jam viešumo tikrai pakanka. Aišku, dar klausimas, kaip pat S. Skvernelis apsispręs. Nes šiuo metu partijoje yra du lyderiai – R. Karbauskis ir S. Skvernelis. R. Karbauskis yra tas pilkasis kardinolas, nes dažniausiai prisiima tokį vaidmenį negu imtųsi tikrojo lyderio vaidmens. Nemanau, kad jie abu eina labai vieningai. Manau, jų nuomonės tikrai kartais išsiskiria. Todėl čia yra labiau asmeninis S. Skvernelio klausimas. Sau pačiam. Ar jis iš tikrųjų ryšis, ar ne. Aš manau, kad jis dar turi abejonių. Dabar jis yra aukštoje pozicijoje, turi statusą, todėl klausimas, kokios jo tolimesnės asmeninės ambicijos“, – sakė profesorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jurgis

Na, kaip sakoma, jeigu nelaimės rinkimų valstiečiai, tai nelaimės. Bet jie rinkimų rezultatus priims garbingai, ne taip, kaip konservatoriai, kurie keldavo isteriją ir mokyklose, ir viešoje erdvėje,kad laimėjo ne tie.

...

Premjeras nesitiki iki tiek išgyvent?..

juk

vis ka spresdavo kolukiu /princai/ tai ka dabar ar kitaip?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS