Įvertino trejus G. Nausėdos prezidentavimo metus: jo moto – kaip nesusipykti | kl.lt

ĮVERTINO TREJUS G. NAUSĖDOS PREZIDENTAVIMO METUS: JO MOTO – KAIP NESUSIPYKTI

  • 8

Praėjo treji metai, kai išrinktas mūsų Prezidentas Gitanas Nausėda. Puikus metas susumuoti ir pažiūrėti, kokie tie metai buvo, ko dar galime tikėtis, kokios perspektyvos ateinantiems keleriems metams. Apie tai – LNK pokalbis su viešųjų ryšių specialistu Liutauru Ulevičiumi.

– Ar geri buvo tie treji metai?

– Manau, galėjo būti geresni ir galėjo būti blogesni, jeigu lyginame su praėjusia prezidente. Mums visiems norėtųsi, kad būtų daugiau iniciatyvų ir jos būtų sėkmingesnės. Bet tikrai buvę ir prastesnių prezidentų, todėl bent nepagadino. Tai irgi tam tikras pasiekimas.

– Kuo būtų galima pasididžiuoti po trejų prezidentavimo metų?

– Pažymėčiau, kad Prezidentas tikrai mokosi. Palyginti pirmuosius metus ir dabartinę situaciją – mažiau klaidų viešojoje komunikacijoje, pozicijoje. Žmogus nebuvo politikas, buvo ekonomistas, viešas asmuo. Per trejus metus, galima sakyti, jo kompetencija politikoje išaugo. Pasikeitė komanda ir jos kaita buvo gana aktyvi, ir toliau tęsiasi. Išsigrynino ir jo komandos žmonės, kurie daugiau ar mažiau atitinka jo paties profilį.

Prezidentas pirmaisiais metais ateidavo su savo asmenine pozicija, o išeidavo su visuomenės pozicija.

– Ar per trejus metus išsigrynino Prezidento kryptis?

– Pirmaisiais ir antraisiais metais buvo stengiamasi ieškoti idėjų, iniciatyvų, bandoma imtis iniciatyvos – geros ar blogos. Dabar G.Nausėdos veikimo moto – kaip nesusipykti. Jam nepavyksta įgyventi idėjos susėsti prie stalo ir ieškoti kompromiso sudėtingais klausimais.

– Ar didelė klaida, kalbant apie komunikaciją, per krizes bandyti patikti abiem pusėms? Galbūt prezidento misija ir yra nesipykti ir vienyti?

– Prezidentas pirmaisiais metais ateidavo su savo asmenine pozicija, o išeidavo su visuomenės pozicija. Natūralu, kad, kai gaudavo itin neigiamą grįžtamąjį ryšį, jis turėjo keistis. Tai pradėjo suvokti ir iš anksto ruoštis galimam pokyčiui, ir dabar klaidų buvo mažiau. Ar tai atitinka jo pirminį pažadą siekti gerovės valstybės, esminių pokyčių, na, klausimas atviras.

– Ar realu šalies vadovui patikti ir vieniems, ir kitiems? Kurie nori skiepytis ir kurie nenori, kurie sako būkime drąsūs ir kurie ragina nesipykti su kaimynais.

– Reikia išskirti du dalykus. Viena – rinkimų kampanijos metu kiekvienas norintis laimėti kandidatas turi patikti maksimaliai didelei visuomenės daliai. Tai Prezidentui pavyko.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

– Apklausos rodo, kad Prezidentas, nepriklausomai nuo politinių rinkėjų pažiūrų, kol kas yra populiarus visose grupėse.

– Jis sugebėjo nepasidaryti mirtinu priešu. Daugelis visuomenės narių turi skeptišką ar ironišką požiūrį į kai kurias jo pozicijas, tačiau neigiamo kardinaliai vertinimo nepastebima.

– Pirmaisiais metais stebėjome tam tikrą šaltąjį karą tarp prezidentūros ir ministrų kabineto. Ar dabar situacija stabilesnė?

– Klausimas gan gyvas. Dabartinėje situacijoje aktyvios arba viešos diskusijos, pvz., kas važiuos į Europos Vadovų Tarybos susitikimus, nebekeliama, tačiau tai nėra Prezidento laimėjimas, o tylus pripažinimas, kad jis padarė nuolaidų konservatorių vadovavimui Vyriausybei, t.y. jam buvo pateikta pasiūlymų, kurių negalėjo atsisakyta, ir taip jam palikta galimybė atstovauti šaliai.

Gitanas Nausėda. / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

– Ar G.Nausėdai pakanka lyderystės Ukrainos karo atžvilgiu, palyginti su kitų šalių vadovais?

– Deja, nėra ką lyginti. Kita vertus, reikia suvokti Lietuvos poziciją ir galimybes. Nesame regiono lyderiai ir karinio konflikto metu imtis perteklinės atsakomybės neatitiktų galimybių masto.

Deja, visi jo programiniai pažadai, net ir racionalūs ir prasmingi, negalėčiau sakyti, kad tapo realybe.

– Ar Prezidentui per trejus metus pavyko įvykdyti užsibrėžtus tikslus?

– Ar prisimenate reikšmingą pastaruoju metu teiktą Prezidento projektą? Kokią idėją jis pasiūlęs, kuri tapo realybe? Deja, visi jo programiniai pažadai, net ir racionalūs ir prasmingi, negalėčiau sakyti, kad tapo realybe. Dar liko dveji metai, gali būti, kad pavyks padaryti proveržį.

– Kaip manote, ar G.Nausėda dar norės dalyvauti prezidento rinkimuose?

– Akivaizdu, kad Gitano žmona norėtų, kad jis dalyvautų rinkimuose. Kūno kalba rodo, kad jai patinka būti prezidentiene. Šnekant rimtai, viskas priklausys nuo oponentų, t.y. ar bus rimti konkurentai, nes abejoju, ar dalyvaus rinkimuose, jei bus aiškus rimtas konkurentas. Jei rimto oponento nebus, jis tikrai ryšis ir bandys pratęsti savo prezidentavimą.

– Ar matote rimtų konkurentų G.Nausėdai?

– Dalia Grybauskaitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Apibendrinant trejus G.Nausėdos prezidentavimo metus, buvo klausta ir šiauliečių, koks jų požiūris ir kaip jie vertina Prezidentą.

„Visko būna, yra ir trūkumų, yra ir gerų bruožų. Šiuo sudėtingu Lietuvai laiku jis, manau, tinkamas Prezidentas“, – kalbėjo vienas gyventojas.

Pasak jo, G. Nausėda – prastesnis lyderis nei A. Brazauskas, D. Grybauskaitė.

„Trūksta ryžto. Bet mes prisitaikome“, – sakė šiaulietis.

Pasak kito piliečio, prezidentas turi mažai galios.

„Būna pritrūksta pasirodymo, rūpesčio“, – sakė jis.

„Dabar pasitaisė. Iš pradžių tai... ypač per pandemiją. Ryžtingumo trūko per pandemiją pačioje pradžioje, kai buvo baisiausia, kai žmonės iš vis nežinojo, kas bus. Dabar pasirodė daugiau. Daugiau matome, girdime, o ne tyla“, – svarstė kitas šiaulietis.

GALERIJA

  • Įvertino trejus G. Nausėdos prezidentavimo metus: jo moto – kaip nesusipykti
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vemt verčia

PREZÌDENTAS MOKOSI !... Ant mūsų kuprų....

su pagarba

Tai ,kad gerb PREZIDENTAS nėra marionetė daug ką reiškia ir dar nedyrbęs valstybės valdime.LABAI SUNKU įsipareigojimą įvykdyt ,kai pagrindinė jėga į priešingą pusę traukia net tautos daugumai//DEMOKRATIJOS PRINCIPUI// PRIEŠINANTIS...Tautos neišdavė...AČIŪ

P R E Z I D E N T E !!!!!?????.....

-- Kur gerovės valstybė ?????, arba bent užuomina apie aplamai - VALSTYBĘ !!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS