J. Olekas: matome, kad D. Grybauskaitės nuomonė pasikeitė | kl.lt

J. OLEKAS: MATOME, KAD D. GRYBAUSKAITĖS NUOMONĖ PASIKEITĖ

  • 0

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, socialdemokratas Juozas Olekas pastebi, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė, reaguodama į paviešintą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politikams, pakeitė savo nuomonę, NSGK baigiant parlamentinį tyrimą.

Gegužės 2 d. interviu LRT laidai „Laba diena, Lietuva“ prezidentė D. Grybauskaitė teigė tikinti, kad NSGK tyrimas atskleis daugiau tam tikrų interesų grupių ir politikų sąsajų.

„Grįžtu prie Seimo NSGK tyrimo. Tikiuosi, kad tyrimo išvadose matysime ir daugiau sąsajų ir galbūt įvardintų asmenų, jeigu komitetas išdrįs pasakyti, kaip buvo daroma įtaka, kokie Seimo nariai buvo veikiami ir kas, kieno rankomis tai darė“, – tąkart kalbėjo prezidentė.

O šią savaitę, gegužės 23 d., interviu DELFI šalies vadovė NSGK tyrimą vadino politiniu procesu ir ragino atsargiai galvoti NSGK apie informacijos paviešinimą.

„Teisėsauga turi labai atsargiai galvoti, ką išslaptina, ir, aišku, labai atsakingai komitetas turi galvoti apie savo išvadą, kad ji nebūtų panaudota gynybai“, – dėstė D. Grybauskaitė.

Ketvirtadienį LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija“ dalyvavęs NSGK narys, socdemas J. Olekas sakė matantis prezidentės nuomonės pokyčius. Tiesa, jis pritarė šalies vadovei dėl to, kad komiteto tyrimas yra politinis procesas.

„Galima matyti ekselencijos nuomonės pasikeitimą vertinant situaciją, bet reikia labai atvirai pasakyti, kad Seime vyksta politinis procesas, kad NSGK tyrimo metu norima pasiekti tam tikrų rezultatų, kurie turbūt ne visai sutampa su oficialiai paskelbtais, t. y. ištirti galimą verslo, oligarchų įtaką politiniams procesams. Aš manau, kad yra tam tikras bandymas ar sąskaitas suvesti, ar pasiekti politinės naudos ir tam tikra dalimi pasitelkiamos mūsų specialiosios tarnybos, kurios atneša medžiagą“, – aiškino J. Olekas. 

Tuo metu buvęs VSD vadovas, signataras Mečys Laurinkus tikino, kad jam nuostabos prezidentės pareiškimai nekelia. Pašnekovo teigimu, po D. Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimo skandalo prezidentė nebuvo pasiruošusi tinkamai reaguoti, todėl ir šiuo metu D. Grybauskaitės nuomonės pasikeitimai stebinti neturėtų.

„Paskelbus susirašinėjimą, o paskui pasirodžius tai medžiagai pažymos pavidalu [...], aš mačiau, kad vis dėlto atsakymams nėra labai pasiruošta, ir dėl to jie pradeda skirtis. Ką tie skirtumai reiškia? Tai yra ir pozicijos pasikeitimas.

Aš ypač didelių skirtumų nematau, bet ir nematau, kita vertus, aiškios pozicijos. Aš matau persergėjimus įvairius tiek paskelbimo, tiek ir išslaptinimo atžvilgiu, bet jau tai jau padaryta, tie persergėjimai nieko nereiškia“, – apie D. Grybauskaitės reakcijas kalbėjo M. Laurinkus.

Buvęs VSD vadovas nesutiko su D. Grybauskaitės mintimi, kad NSGK tyrimas dėl interesų grupių įtakos politikams, valdžios sprendimams tėra politinis procesas parlamente, kuris neturės jokių pasekmių.

„Prezidentės vietoje aš taip nesakyčiau. Turės pasekmes. Kadangi visuomenė atkreipė dėmesį į tai, kad susidarė tokia situacija, kai vienas koncernas taip aktyviai veikė politikus, kai kurie politikai įsitraukė į tą procesą, todėl aš dėl pasakymo turiu abejonių“, – kalbėjo M. Laurinkus. 

Pagal laidą „LRT aktualijų studija“ parengė Gytis Pankūnas. Plačiau klausykite įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS