J. Prigožino žygį į Maksvą D. Grybauskaitė vadina kova tarp dviejų nusikaltėlių | kl.lt

J. PRIGOŽINO ŽYGĮ Į MAKSVĄ D. GRYBAUSKAITĖ VADINA KOVA TARP DVIEJŲ NUSIKALTĖLIŲ

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“ surengtas, tačiau galiausiai nutrauktas žygis į Maskvą buvo „kova tarp dviejų nusikaltėlių“.

Ji omenyje turėjo „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Ši šalis (Rusija – BNS) tampa dar pavojingesnė, dar labiau teroristinė. Realybėje tai karo nusikaltėlių valstybė. Ką matėme savaitgalį, tai buvo dviejų karo nusikaltėlių diskusija ir kova. Nieko daugiau“, – Vilniaus rotušėje pirmadienį sakė buvusi šalies vadovė.

Neramumai Rusijoje prasidėjo praėjusį penktadienį, „Wagner“ paskelbus, kad šalies kariuomenės vadovybė įsakė apšaudyti jų pozicijas.

Ką matėme savaitgalį, tai buvo dviejų karo nusikaltėlių diskusija ir kova. Nieko daugiau.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir ėmė žygiuoti Maskvos link, grasinant nuversti šalies karinę vadovybę.

Po derybų šeštadienio vakarą J. Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, o jo pajėgos paliko užimtas pozicijas. Kremlius pranešė, kad „Wagner“ vadeiva išvyks į Baltarusiją.

Atsiimdama Vokietijos gynybos ministerijos apdovanojimą – Manfredo Wernerio medalį, D. Grybauskaitė akcentavo, jog pastarųjų dienų įvykiai tik didina situacijos neprognozuojamumą.

„V. Putino režimo neviltis didės ir plūstels, išsilies įvairiomis formomis. (...) Taip pat nežinome, ką darys Prigožinas“, – sakė prezidentė.

Kadenciją baigusi šalies vadovė teigė, jog taip pat neaišku, koks likimas laukia „Wagner“ pajėgų, baiminantis, jog jos irgi gali būti perdislokuotos į Baltarusiją.

„Jei taip bus, jei tai pasitvirtins, tai bus didžiulis pavojus Lietuvai, Lenkijai ir pačiai Baltarusijai. Ir, žinoma, Ukrainai. Bet dar pamatysime“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji ragino Vakarus būti pasiruošusius įvairiems scenarijams ir nedelsiant stiprinti NATO rytinio sparno saugumą.

 

 

Gairės: Dalia Grybauskaitė, bendrovė Wagner, Jevgenijus Prigožinas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS