Kandidatui į Tauragės merus – rinkėjų klausimai | kl.lt

KANDIDATUI Į TAURAGĖS MERUS – RINKĖJŲ KLAUSIMAI

  • 30

Kandidatui į Tauragės rajono merus Dovydui Kaminskui tauragiškiai žeria aibę klausimų. Esą Liberalų sąjūdžio Tauragės skyriaus pirmininkas praeityje galėjo turėtų reikalų su Danijos policija. Tačiau pats į antrąjį merų rinkimų turą patekęs trisdešimtmetis politikas, aiškina, jog Kopenhagoje jis tik studijavo ir sunkiai dirbo, todėl jaunatviškiems nusikaltimams neturėjo laiko.

Kur dingo dviračiai?

D.Kaminskas kitą sekmadienį dėl Tauragės rajono mero posto susikaus su socialdemokratu Dariumi Petrošiumi.

Dienraštis sulaukė tauragiškių laiško, kuriame tikinama, jog vietos gyventojai niekaip negali sužinoti visos tiesos apie vieną iš kandidatų, nes trys iš keturių pagrindinių žiniasklaidos priemonių rajone esą siejamos valdančiąja dauguma – vietos televizijai ir vienam laikraščių vadovauja tarybos nariai, o vietiniam radijui – tarybos narės vyras.

„Tauragėje senokai sklando kalbos, jog D.Kaminskas Danijoje esą galėjo turėti reikalų su policija. Šis kandidatas mokslus baigė Danijoje, prieš kurį laiką dar ir vyko uždarbiauti į šią šalį. Viešai komentaruose po spaudos publikacijomis klausiama, jog ar tik ne tas pats D.Kaminskas buvo sučiuptas užsienio šalyje su vogtais dviračiais? Tačiau ar tai tiesa, nėra aišku. Rinkimų komisija oficialiai iš sąrašų išbraukė tik tris kandidatus, kurie nuslėpė teistumą. Nors D.Kaminsko tarp jų nėra, tačiau prisimenant Socialdemokratų partijos lyderio Gintauto Palucko brolio Dano Palucko istoriją, kai žinios apie jo teistumą užsienio šalyje į viešumą išlindo net po 16-os metų, iki galo nėra aišku, ar šis kandidatas nepapuls į tokią pat situaciją, kaip ir Danas Paluckas Palangoje?“ – rašoma dienraščiui siųstame laiške.

Į Daniją – diplomo ir pinigų

Paaiškėjo, jog D.Kaminskas iš tiesų Danijoje lankėsi ir gyveno ne kartą. Pirmieji šio jauno vyro skrydžiai į šią šalį galėjo vykti iki 2012 metų, kai jis dar studijavo M.Romerio universitete. D.Kaminskas žurnalistams aiškino, jog studijų metais į Daniją jis išvykdavo trumpam, skinti braškių į danų laukus.

„Čia buvo dar seniau. Kol mokiausi Lietuvoje, M.Romerio universitete. Teko padirbėti ir šioje srityje. Norėjau užsidirbti atostogoms“, – tikino D.Kaminskas.

Tačiau paklaustas apie kalbas dėl teistumo, politikas nesutrinka ir tikina išties jas girdėjęs.

Tauragėje senokai sklando kalbos, jog D.Kaminskas Danijoje esą galėjo turėti reikalų su policija. Šis kandidatas mokslus baigė Danijoje, prieš kurį laiką dar ir vyko uždarbiauti į šią šalį.

„Aš mačiau, čia komentaruose visur rašo. Bando mane apipurvinti oponentai. Tiesos tame nėra. Aš Kopenhagoje studijavau, įgijau tarptautinės teisės magistro laipsnį. Mokiausi danų kalbos, o po studijų dirbau. Pragyvenimo šaltinį turėjau legalų. Dirbau puse etato viešbutyje „Bella Sky“, – pasakojo D.Kaminskas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje esančioje kandidato į merus anketoje jokių duomenų apie mistinį teistumą taip pat nėra pateikiama.

Iš kur galėjo kilti tokios kalbos tarp vietinių, politikas aiškino nesuprantąs.

„Dabar man tenka įrodinėti, kad to nebuvo. Jei aš būčiau turėjęs reikalų su policija, tai būtų išaiškėję prieš pirmąjį turą su visais dokumentais. Aš nusikalstama veika neužsiiminėju, neturėjau jokių konfliktų su bendramoksliais, net nežinau, iš kur tos kalbos. Esu pozityvus žmogus, kuris į užsienį važiavo patirties gauti. Aš Danijoje tiek mokiausi ir dirbau, kad miegoti net nebuvo kada“, – patikino D.Kaminskas.

Mamos algos dydžio nežino

Antras D.Kaminskui keliamas klausimas, į kurį atsakymų nesulaukia vietos žmonės, susijęs su politiko mamos uždarbiu.

Esą kultūros srityje dirbantys žmonės Tauragės rajone negali pasigirti dideliais atlyginimais. Dienraščiui siųstame laiške pažymima, jog daugybė kultūros darbuotojų pluša keliais etatais ir laksto po kelias įstaigas, kad užsidirbtų vos kelių šimtų eurų dydžio algą.

„Tauragės kultūros centre žmonės dirba po pusę ar 0,75 etato. Tokių, kurie gautų pusantro etato – retenybė, nes visu etatu dirbančių čia nėra daug. Tačiau D.Kaminsko, kuris šiuo metu eina Tauragės mero patarėjo pareigas, mama dirba tikrai ne vienu etatu ir jos atlyginimas yra didesnis, nei visų likusiųjų“, – rašoma skunde.

Paklaustas apie mamos algą, D.Kaminskas pyktelėjo, pareikšdamas, jog tokius klausimus nedera uždavinėti.

„Aš nežinau, kiek mama gauna. Stengiuosi dėl Tauragės, ne dėl mamos. Klausti manęs šiandieną, kiek ji uždirba, mažų mažiausiai yra nemoralu“, – mėgino pamokyti jaunasis politikas.

Paaiškinus, jog klausimai, užduodami viešam asmeniui apie jo artimųjų gaunamas pajamas iš biudžeto, yra tiesiogiai susiję su rinkėjų teise žinoti, D.Kaminskas atlyžo ir pažadėjo mamą pasveikinti su Kovo 8-ąja.

„Mano mama kultūros srityje dirba 25 metus. Reikėtų jos klausti, kodėl ir kaip viskas yra? Kiek ji turi gauti, sprendžia jos tiesioginis vadovas, mero patarėjai prie to neprisideda“, – aiškino D.Kaminskas.

Gauna daugiau, nei kiti

D.Kaminsko mama Birutė Kaminskienė, dirbanti Tauragės kultūros centro Mažonų skyriuje, pripažino, jog jos alga tikrai yra kur kas didesnė, nei kolegų.

„Dirbu 1,25 etato. Bet aš visur viską darau viena. Vadovauju trims kolektyvams, kaip meno vadovas turiu 0,25 etato. Taip pat esu Mažonų skyriaus kultūrinių renginių organizatorė. Bet kituose skyriuose dirba po du žmones – meno vadovas ir kultūrinių renginių organizatorius. Alga gal tik šimtu eurų didesnė, apie 700 eurų gaunu. Bet taip yra jau 18 metų“, – patikino B.Kaminskienė.

Moteris teigė, jog rajone trūksta meno vadovų, kiti važinėja į kelias darbo vietas.

„Esu ir muzikantas, ir renginių organizatorius. Aš groju vargonais, akordeonu, armonika. Be proto turiu daug darbo“, – patikino Tauragės mero patarėjo mama.

Paklausta, koks sūnus buvo jaunystėje ir ar negalėjo turėti reikalų su teisėsauga, B.Kaminskienė patikino, jog sūnus teistumo neturi.

„Aš, kaip mama, galiu pasakyti, kad tai laužta iš piršto“, – aiškino B.Kaminskienė.

Savivaldybės rodikliai smuko

Pasaulinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ neseniai paskelbė Lietuvos savivaldybių skaidrumo indeksus. Tauragės savivaldybė šiame sąraše atsidūrė ketvirtoje vietoje nuo galo.

Tyrimas parodė, jog skaidrumo rodiklis nuo 2014 metų savivaldybėje smuko nuo 61 proc. iki 47 proc. Antikorupcijos skaidrumo rodiklis įvertintas vos 21 proc.

Tyrimo medžiagoje paskelbta, jog daugiau nei iš 440 mažos vertėsviešųjų pirkimų viešai buvo skelbiama tik 70.

Taip pat pažymėta, jog siekiant išvengti interesų konfliktų ar net jų regimybės, savivaldybės tarybos narių ir administracijos vadovų asmeninės viešų ir privačių interesų bei turto deklaracijos turėtų būti skelbiamos viešai prie konkrečių darbuotojų.

Tyrime priminta, jog savivaldybės svetainėse turėtų būti konfidencialus arba anonimiškas pranešimų apie galimą korupcijos atvejį kanalas, o šalia detaliai aprašyta, kas daroma su gautais pranešimais.

Gyventojai neretai bijo pranešti apie pastebimus galimus pažeidimus, todėl labai svarbu, kad savivaldybė aiškiai pasakytų, ar jos pranešimo kanalas yra konfidencialus, ar anonimiškas, taip pat kokie konkrečiai darbuotojai turi priėjimą prie gaunamų pranešimų bei kam pavedama tirti gautą informaciją.

„Transparency International“ rekomendacijos pažymėta, jog turėtų būti viešinami planuojami viešieji pirkimai, jų specifikacijos, taip pat ankstesnius konkursus laimėję tiekėjai, jų teikiamos

paslaugos ir šių paslaugų vertės. Turėtų būti viešinama, kodėl buvo pasirinkti konkretūs tiekėjai. Siekiant išvengti regimybės dėl korupcijos apraiškų atrenkant viešųjų pirkimų laimėtojus, savivaldybės svetainėse turėtų būti viešinamos laimėtojų pasirinkimo priežastys arba pateikiamos konkrečios nuorodos į informaciją Centrinėje viešųjų pirkimų sistemoje.


Dovydo Kaminsko atsakomoji nuomonė:

„2019-03-11 publikacijoje „Kandidatui į Tauragės rajono merus – rinkėjų klausimai“ paskelbta informacija apie tai, kad kandidatas į Tauragės rajono merus Dovydas Kaminskas praeityje galimai galėjo turėti reikalų su Danijos policija neatitinka tikrovės“.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Agnė....

Tai Jūs purvinat savo aponenta! Liberalu visa partija purvinat savo tokiais veiksmai. Visur matau Jūsu plakatus bet kad Jūs pasisakytumet viešoje erdvėja nematyti. Per tarybos posedzius tai labai daug kalbejot,begot iš ju ,o dbr ne sakinio nesakot.atvaizda matome visur o balso niekur!

migla

Nesikandžiokit ir nebūsit kandžiojami. O kas pradėjo purvinti, ar ne jūs. Veiksmas lygus atoveiksmiui....

Lina

Rolandai, o kaip nekaltumo prezumpcija? Kažkas palojo, o jūs žmogų ir nuteisėt? Keista, kad tie lojantys neprisistato tikru vardu. O tai jau suteikia daug peno pamąstymui. Gal ir jūs pradėkit galvoti savo galva?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS