Kariuomenės vadas: NATO planai remiasi vienodu grėsmės supratimu | kl.lt

KARIUOMENĖS VADAS: NATO PLANAI REMIASI VIENODU GRĖSMĖS SUPRATIMU

  • 3

NATO gynybos planai remiasi vienodu grėsmės supratimu, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

„NATO principas dabar yra, kad turime suprasti grėsmę vienodai. Reiškia, kad visi – ir 31 valstybė, ir pagrindiniai strateginiai kariniai štabai – supranta ir vertina tą grėsmę vienodai“, – pirmadienį LRT televizijai sakė jis.

„Išeinant iš to taško ir daromi planai, todėl tas grėsmės supratimas dabar kariniame lygmenyje yra aiškus, ir visi mes, pradedant nuo pietinio sparno ir baigiant Šiaurės valstybėmis, taip pat suprantame, kad Rusija yra pagrindinė grėsmė ir kad, aišku, reikia stebėti ir būti pasirengus ir kitoms grėsmėms“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

NATO principas dabar yra, kad turime suprasti grėsmę vienodai.

Jis patvirtino, kad tikimasi, jog šią savaitę NATO valstybių atstovai baigs derinti naujus regioninius gynybos planus, skirtus Baltijos šalims ir Lenkijai.

„(...) šią savaitę yra prognozė, kad tas derinimas gali būti baigtas. Dar užtruks kažkiek laiko, kol juos patvirtins. (...) galutiniame rezultate iki NATO viršūnių susitikimo mes tikrai turėsime tuos planus“, – sakė kariuomenės vadas.

Nauji NATO regioniniai gynybos planai prieš kurį laiką parengti reaguojant į padidėjusią Rusijos grėsmę, šiai užpuolus Ukrainą. Jie apima ir Baltijos šalis bei Lenkiją ir iš esmės numato gynybą nuo pirmųjų galimo konflikto dienų – tai atspindi besikeičiančią NATO strategiją. Anksčiau Aljanse laikytasi požiūrio, kad karinio konflikto atveju Baltijos šalys pačios turėtų atlaikyti puolimą, kol sąjungininkai atvyktų į pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

muskietininkas

gresmes ateina is vidaus,kai nera uzsienio politikos ,rusakalbiu didejimas yra didziausia gresme LT ,tas pro sienas islleidziama ,kam ????

Kai supras

gresme - atsidurs tas NATO ties Kuba. Atsikvepti sustos.

trumpai

Gresme yra senai,bet ginybos jokios .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS