Kodėl įvairūs šamanai užvaldo ir politikus? | kl.lt

KODĖL ĮVAIRŪS ŠAMANAI UŽVALDO IR POLITIKUS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aiškiaregių, dvasinių gydytojų ir kitokių atseit ypatingų sugebėjimų turėtojų pastaraisiais dešimtmečiais nuolat gausėja. Keistų ideologijų pranašai randa užtarėjų ir aukščiausios valdžios gretose.

Kaip pasveiko R.Paksas?

Šuolio į mistikos pasaulį pradininku valdžioje, ko gero, galima laikyti dabartinį europarlamentarą Rolandą Paksą. Buvęs partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis, pirmasis Europos šalies prezidentas, nušalintas apkaltos proceso metu, niekada iki šiol neišsižadėjo santykių su aiškiarege Lena Lolišvili.

Dar R.Paksui prezidentaujant 2003–2004 m., daug kam keistas pasirodė jo sprendimas iš JAV pasikviesti aiškiaregę L.Lolišvili. Tuomet skandalą aprašinėjusi žiniasklaida ją buvo pakrikštijusi Rasputinu. Po prezidentinio skandalo L.Lolišvili viešai pasipasakojo, kad apie ateitį sužino iš Dievo, o gydo įkraudama tualetinį popierių ir juo apvyniodama ligonius.

Moteris pasakojo, esą R.Paksas į ją kreipėsi sunkiai sirgdamas. Vilties išgydyti beveik nebuvo, todėl L.Lolišvili net galvojusi prie jo nesiliesti. Tačiau Dievas esą jai pasakęs, kad R.Paksas išgis ir užims aukštus postus. Vėliau L.Lolišvili aiškino, kad R.Paksas iš tikrųjų pasveiko ir tapo vienu mylimiausių jos pacientų. Akibrokštas, bet per R.Pakso prezidentinę inauguraciją aiškiaregė sėdėjo šalia kitų šalies vadovų.

2004 m. kovo 31 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją, už paramą J.Borisovui suteikęs pilietybę, leidęs rėmėjui suprasti, kad teisėsauga jo atžvilgiu atlieka tyrimą ir klausosi telefoninių pokalbių.

R.Paksas buvo įtikėjęs aiškiarege L.Lolišvili, kuri skelbėsi gydanti įkraudama tualetinį popierių. (Kęstučio Vanago/BFL nuotr.)

Keistuolių pliūpsnis

Vis dėlto atrodo, kad R.Paksas tebuvo pumpurėlis, palyginti su šiandien Seime užderėjusiais keistuoliais ir prieštaringai vertinamų organizacijų globėjais. Ko gero, įdomiausia tai, kad keistumais pasižymi ir neretai mokslininkams prieštaraujančias tiesas skelbia valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Seime atstovai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis niekada neslėpė simpatijos senajam pagoniškajam tikėjimui. Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės prezidentas Dainius Kepenis neslepia noro visus priversti būti sveikus pagal jo įsitikinimus, nors pastarieji neretai prieštarauja mokslininkams ir gydytojams.

Tačiau šių reitingų laimėtoju drąsiai galime laikyti Seimo narį Mindaugą Puidoką. Pabrėžtinai daktaru (mokslinis laipsnis – red.past.) prisistatantis parlamentaras, į valdžios olimpą įkopęs taip pat su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, padėjo  Lietuvoje įsikurti organizacijai "Sirijus". Ši istorija verta atskiros apybraižos.

Posovietinėje erdvėje tokių organizacijų ir grupių, televizijos laidų – daugybė. Todėl nė kiek nekeista, kad ir mūsų politikai, ir Seimo nariai užsikabina.

Siekis manipuliuoti

Seimo nario M.Puidoko viražai su organizacija "Sirijus" neatrodo kokie nors niekeliai.

"Sirijaus" dvasinė vadovė Tatjana Mikušina skelbiasi dvasiniais kanalais gaunanti iškilių asmenybių laiškus ir juos užrašanti.

"Jūs esate pasirinkimo taške tarp dviejų pasaulių. Ir kiekvienas jūsų jau artimiausiu metu privalo galutinai pasirinkti: sekti tolesnės evoliucijos keliu arba likti žaisti iliuzinio pasaulio žaisliukais, kurie jums atrodo realūs", – dėsto Didžiosios brolijos pasiuntine prisistatanti T.Mikušina.

Tarp laiškus pasiuntinei esą diktuojančių asmenybių – Konfucijus, Zaratustra, Nikolajus Rerichas, Viešpats Krišna ir dar daug kitų daugybės religijų ir filosofijų asmenybių, kalbančių apie Rusijai tenkančia neeilinę misiją šiandienos pasaulyje ir naujos tvarkos atsiradimą.

Ne mažiau šokiruojamai skamba ir "Sirijaus" skelbiami pamokymai: "Kiekvieno mėnesio 23 dieną galite perskaityti šaukinį ir transmutuoti tą karmą, kuri trukdo jūsų pasirinktam žmogui pasiekti sekantį sąmonės lygį; mes neturime priėjimo į jūsų fizinį pasaulį, nebent jeigu kažkas iš jūsų paruoš mūsų buvimui savo šventovę ir ištars šaukinį panaudoti savo keturis žemuosius kūnus – kad mes galėtume pasinaudoti jūsų rankomis ir kojomis savo planams įvykdyti; jums reikės pakeisti savo sąmonę, pakeisti požiūrį į viską, kas jus supa. Todėl, kad nauja epocha bus pagrįsta visiškai kitais principais! Ir jei kabinatės už baimės, už individualizmo, už apribojimų, jūs liksite pabaigoje, atsiliksite nuo evoliucijos traukinio; daugybę kartų mes kalbėjome, kad kyla fizinio plano vibracijos. Kai kyla fizinio plano vibracijos, karma nusileidžia intensyviau."

Nors, kilus skandalui, Seimo narys M.Puidokas ėmė neigti, kad vadovaujasi "Sirijaus" skelbiamomis tiesomis, o per popiežiaus vizitą uoliai į feisbuką kėlė nuotraukas iš susitikimų Kaune ir Vilniuje, faktas lieka faktu: M.Puidokas yra vienas "Sirijaus" Lieuvoje steigėjų, padėjo sukurti šiai organizacijai internetinę svetaitę, kurioje, beje, ir skelbiami sveiku protu nesuvokiami pamokymai.

M.Puidoko globojama organizacija "Sirijus" gali būti prorusiškų idėjų ruporu. (Kęstučio Vanago/BFL nuotr.)

"Sunku nepacituoti Abraomo Linkolno minties, kad prieš mokslinį mąstymą sukyla tie, kurie siekia vergovės. Sakoma: "Jeigu išmokysime nigerį skaityti, jis niekada nebetiks būti vergu." Todėl mokslinis mąstymas, mokslinis principas sukelia pasipriešinimą, nes kliudo manipuliuoti ir patraukti žmones", –  pastebi Kazimiero Simonavičiaus universiteto profesorius psichoterapeutas Gediminas Navaitis.

Pavojus – tamsume

Politologas Bernaras Ivanovas kritiškai vertina politikų simpatijas mokslinio pagrindimo, tęstinumo, tradicijų neturinčioms arba net destruktyvioms organizacijoms. Jis pastebi, kad tikėjimas tuo, kas neegzistuoja, veši nuo Anatolijaus Kašpirovskio laikų, kai byranti Sovietų Sąjunga prie televizoriaus pritraukdavo milijonus, kurie, užsnūdę nuo monotoniško A.Kašpirovskio balso, pabudę esą jausdavosi geresni ir sveikesni.

"Absoliučiai nieko naujo. Nuo A.Kašpirovskio laikų tai tęsiasi. Posovietinėje erdvėje tokių organizacijų ir grupių, televizijos laidų – daugybė. Todėl nė kiek nekeista, kad ir mūsų politikai, ir Seimo nariai užsikabina. Jie irgi žmonės. Vakarų Europoje taip pat yra politikų, tikinčių, kad žemė plokščia. Galima tik užjausti", – pastebėjo B.Ivanovas.

G.Navaitis įvairias mistines organizacijas ragino vertinti kiek įmanoma kritiškiau. "Prieš mūsų valstybę nuo pat jos atkūrimo kariaujamas informacinis karas. Kompromituojamos valstybingumo idėjos ir siekiama, kad žmonės būtų tamsūs ir agresyvūs, nes tokius žmones lengviau valdyti, priversti juos paklusti", – aiškino profesorius.

Nesiremia mokslu

Pasak prof. G.Navaičio, šimtus tūkstančius metų šamanai mušė būgnus, ieškojo atsakymų apie ateitį paaukotų gyvulių viduriuose, o žmonių gyvenimo trukmė tebuvo 20–30 metų. Kai tik Antikoje pradėjo rastis mokslo, mokslinės medicinos užuomazgos, gyvenimo trukmė išaugo iki 40 metų.

Mokslinis požiūris sutvirtėjo per kelis pastaruosius šimtmečius. Šamanus pakeitė moksliniais principais besivadovaujanti medicina ir gyvenimo trukmė pailgėjo dvigubai.

"Šiandien kai kurių žmonių taip mylimi lyderiai, kurių lyderystė menkai skiriasi nuo šamanų, liktų be darbo. Pasipriešinti kritiškam moksliniam požiūriui liko labai menkos galimybės fizikos, matematikos, biologijos srityse, o štai žmogaus psichika ir kai kurie sveikatos aspektai santykinai mažiau ištirti, todėl mums ir bandoma įsiūlyti įvairius niekelius", – politikų meilę mistifikuotoms organizacijoms vertino profesorius.

Adekvatumo stoka

Politologas B.Ivanovas pastebi, kad keistų organizacijų palaikymas yra politinės kultūros posovietinėje erdvėje klausimas. Lietuvoje, Ukrainoje, Lenkijoje esą pridygę visokių organizacijų.

"Politikai jas palaiko, ir tai logiška, nes visuomenė jomis domisi. Jei visuomenė ir politikai būtų adekvatūs, tokie dalykai taip paprastai neatsirastų. Pasižiūrėkite į mūsų politikus. Ar jie adekvatūs, ar jie racionaliai mąstantys? Terpė politikų bendruomenėje tokiems dalykams plisti yra labai palanki, ten net labiau nei visuomenėje šamanizmas atranda savo vietą.

Žmonės neišprusę, mokslus pabaigę nežinia kaip, bala žino, kaip parašę savo mokslinius darbus. Pas mus juk nėra platesnės kampanijos tiriant politikų disertacijas. Reikia pradėti gilintis ir analizuoti, tik tada geriau suprasime. Terpė palanki, politinė kultūra prasta, todėl visokie šamanizmai gali atrasti savo vietą", – kritikos pažėrė politologas.

Paslėpti interesai?

Pasak G.Navaičio, į Seimo narių simpatijas įvairioms organizacijoms galima pažvelgti kaip į savotišką žaidimą. "Tačiau šitas žaidimas ganėtinai greitai tampa pavojingais sprendimais. Iš to išplaukia, kad neskiepykime vaikų nuo poliomielito, bet melskimės už jų sveikatą; jei sergama mažakraujyste, tai kerėtoja užkalbės, o vitamino B12 nereikia", – perspėja G.Navaitis.

Čia jau galėtų būti akmuo į kito Seimo nario – D.Kepenio daržą.  Seime buvo registruotas projektas, kuriuo parlamentaras D.Kepenis ketina sveikatinti Lietuvą. Politikas žadėjo šalyje sukurti atskirą sveikatos politiką ir ją vykdant siekti įteisinti sveikatos pasą, drausti transriebalus, įteisinti alternatyvią mediciną ir kt.

D.Kepenis bando visiems primesti ir abejotinas sveikuoliškas idėjas. (Irmanto Gelūno nuotr.)

Sveikų gyvensenų kraštutinumai, pašnekovų vertinimu, taip pat turėtų būti vertinami kritiškai ir Seimo nariai neturėtų naudotis valdžios tribūna asmeninėms, galbūt ne visiems priimtinoms idėjoms.

"Galima prisiminti ir vaikų maitinimą – duoti pieno ar neduoti. Įdomiausia tai, kad už to gali slypėti kokios nors firmos interesai. Badavimas badavimu, bet yra ir kažkas daugiau, ne tik ideologiniai sveiko gyvenimo principai. Visa tai gali būti, jei tuo užsiima tik pats, bet nebando primesti kitiems. Tas sveikatingumas kartais ne į sveikatą", – įsitikinęs B.Ivanovas.

Būdas kvailinti

Politologas B.Ivanovas sutiko, kad jei kokia nors organizacija, kuriai prijaučia ar jai priklauso Seimo narys, nevykdo destruktyvios veiklos, gal nieko labai baisaus, tačiau net palaikymas iš pirmo žvilgsnio nekaltų organizacijų gali būti žalingas. Politikos elite esantis R.Karbauskis net popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje dieną simboliškai susiejo su Baltų vienybės diena.

R.Karbauskis neslepia simpatijų pagonybei (Vyganto Skaraičio/BFL nuotr.)

"Bėda ta, kad iki galo niekas nežino, kaip ta pagonybė atrodė. Mokslininkai tik bando atskleisti, kokie kultai buvo, nėra jokių tradicijų. Lietuvoje pagonybės tradicija buvo nutrūkusi, todėl čia tokia neopagonybė. Problema ta, kad tradicine religija ją vadinti būtų sudėtinga, nes tradicija turi turėti tradiciją", – stebėjosi politologas.

B.Ivanovas kėlė retorinius klausimus, esą, jei kažkas pasako, kad yra krivis, tai koks jis krivis? Kas jį paskyrė būti kriviu? Kelintos kartos krivis? Pasak politologo, kostiumuotų apsimetėlių yra pilna, jie uždirba pinigus, organizuoja pseudopagoniškas vestuves, renginius, vaikšto, kažką kepa, degina ir pasakoja apie dvasias.

"Mokslininkai jau seniai įvertino, kad paskutiniai pagoniški aukurai ir altorėliai buvo XVII a. dvaruose. Todėl reikia žiūrėti,  kokia čia tradicija. Čia viskas dėl statuso. Jei nemaišo kitiems žmonėms, tegul sau atnašauja. Bet jei bandytų įrodinėti, kad jie čia tradiciniai ir tikriausi, čia jau būtų kita istorija", – pabrėžė politologas.

Vertinimas – diagnozė

Pašnekovai iškėlė dar vieną mintį, kad pseudoorganizacijos yra žemos politinės kultūros ir žmonių neišprusimo problema. "Žaidimai su įvairiais neįrodomais dalykais ir, svarbiausia, nebandymas jų įrodyti, pagrįsti aiškiais skaičiavimais ir faktais, yra vienas iš būdų griauti mūsų valstybę, būdas kvailinti žmones. O kvaili žmonės, net jei ir bus savo valstybės patriotai, nesugebės jos apginti", – galimas destruktyvias grėsmes įžvelgė prof. G.Navaitis.

"Visos tos paranojos skleidžiamos per rusiškas televizijų programas. Deja, Lietuva neišeina iš to informacinio lauko. Politikai – taip pat. Ir gal ima tikėti, kad jie iš Oriono žvaigždės atskridę. Tai iracionalu, ir tiek. Tai yra diagnozė", – negailėjo kritikos B.Ivanovas.

"Žmogus, kuris save sieja su abejotinomis organizacijomis, kuris tampa jų atstovu, jų ruporu, gali pasakyti, kad aš čia tik šiaip sau, tik tam, kad žmonės žinotų. Seimo narys privalo atstovauti Lietuvos nacionaliniams interesams, o Lietuvos žmonių kvailinimas tikrai prieštarauja Lietuvos nacionaliniams interesams", – įsitikinęs prof. G.Navaitis.

GALERIJA

  • Požiūris: R.Karbauskis neslepia simpatijų pagonybei.
  • Požiūris: D.Kepenis bando visiems primesti ir abejotinas sveikuoliškas idėjas.
  • Grėsmė: M.Puidoko globojama organizacija „Sirijus“ gali būti prorusiškų idėjų ruporu.
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

visi

okultistai visi yra ne iš Dievo, bet velnio. Antai piramiėės povyliukas prisipažino biblininkui A. Vėberiui, kad jo dievai aukštesni už krikščiuoniškus. Jie vadinasi titanai. Jotūbėje įrašas: Merkinės poviliukas.

Muarte-trintukas10@gmail.com

As uz dar prostitutes su sifiliu ar dauno ligomis taip pat jiems reiktu isigyt bet geriausiai kaip ten Sakoma?-sena gera ragana-visada sena gera,ragana-naturalaim debilui,fiziskai ir dvasiskai pra pra,ne ne prakeikt o pramankstinti,prajudinti senus tynginio kaulus ir padaryt ta dideli dideli,nuodais dvokianti ne ne pimpala o liezuvi kursai gali apkartint sventu kailius na bet sako yra karma na tada patikesiu kad yra,pvz jei sekancia savaite gauciau premija eurais,pats uzsakyciau kokia geros kokybes merga isaukleta ir dar protinga su pvm zinoma. As nejauneju! :DDDDDD

vilnietis

Kai paskaitai komentarus, tai R. Pakso "gydytojos" pagalba reikalinga daugeliui, jei mokate skaityti, nueikite į biblioteką pasiimkite knygą ir paskaitykite, nesėdėkite prie TV ir internete nerašinėkite daugiau nei kvailų komentarų, kad R, Paksas kovojo su gaujomis, su kokiomis ir, kada tai buvo, gal susapnavote. Neliekite ašarų dėl M. Puidoko, R. Pakso, R, Karbauskio ir kt. jie to neverti. Jie visi "dirba" sau ir jus, vargšeliai, prisimena tik atėjus rinkimams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS