Konservatoriai blokuoja Seimo komiteto pareiškimą dėl Astravo | kl.lt

KONSERVATORIAI BLOKUOJA SEIMO KOMITETO PAREIŠKIMĄ DĖL ASTRAVO

Opoziciniai konservatoriai blokuoja Seimo Užsienio reikalų komiteto pareiškimą dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės, nes pasigenda jame tvirtesnės pozicijos.

Komiteto pirmininkas „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis trečiadienį pristatė dokumento projektą, kur Užsienio reikalų, Energetikos ir Aplinkos ministerijoms siūloma „principingai laikytis strateginės ir ilgalaikės nekintančios nuostatos, kad Astravo atominė elektrinė, pastatyta ant netinkamai parinktos statybų aikštelės (...) kelia pavojų ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos saugumui“.

Projekte taip pat siūlyta ministerijoms siekti, kad nuostata dėl elektros iš Baltarusijos neįsileidimo į savo šalių elektros rinkas Lietuvos pavyzdžiu taptų visos ES vieninga pozicija.

Ministerijos būtų raginamos tvirtai laikytis šių pozicijų derybose dėl ES-Baltarusijos partnerystės prioritetų ir kitų susitarimų dėl bendrijos ir Minsko santykių ateityje.

Šis dokumentas nebuvo priimtas, nes posėdį palikę konservatoriai Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris ir Laurynas Kasčiūnas sugriovė sprendimo priėmimui reikalingą kvorumą.

„Iš esmės komiteto nutarimo projektas buvo tokio pasidavimo, susitaikymo su situacija ir laisvų rankų sau pasilikimo dėl Astravo projektas“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Iš esmės komiteto nutarimo projektas buvo tokio pasidavimo, susitaikymo su situacija ir laisvų rankų sau pasilikimo dėl Astravo projektas.

Pasak jo, iš sprendimo projekto buvo išimtas raginimas siekti, kad elektrinė nebūtų eksplotuojama, ir kai kurios kitos smulkesnės nuostatos.

J. Bernatonis BNS tvirtino bandęs suderinti kompromisinę formuluotę ir apkaltino opoziciją politikavimu.

„Labai keistas man buvo tas tam tikras akibrokštas ir netikėtumas. (...)“, – teigė politikas.

„Vertinu tai kaip tam tikrą neatsakingumą. Jų neatsakingumas buvo ir tada, kai statybos prasidėjo, ir dabar jis tęsiasi“, – sakė jis.

Parlamentaras tvirtino Užsienio reikalų komitete jau ketvirtą kartą bandęs teikti sprendimo projektą: „Nežinau, ar beverta bus bandyti“.

Opoziciniai konservatoriai baiminasi, kad Lietuvai atnaujinant dialogą su Baltarusija Vilnius ketina keisti poziciją ir nebeblokuoti ES sutarties su Minsku dėl partnerystės prioritetų.

Jie taip pat sako nuogąstaujantys, kad Lietuva gali pakeisti poziciją dėl sprendimo nepirkti elektros iš Astravo jėgainės. Prezidentas Gitanas Nausėda ir valdantieji tokį priekaištą atmeta.

2017 metais Seimas pripažino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip pat priimtas įstatymas, draudžiantis pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi. Minskas teigia, kad branduolinis kuras pirmajam jėgainės reaktoriui bus atgabentas iki šių metų pabaigos, o pati elektrinė bus paleista 2020-ųjų sausį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

J

Geriau savo valstybej ziuretu siandien Alytuj tikras Astravas juodi dumai uzklojo miesta nesuprantu ar musu valstybej tiek durniu ar apsimeta

Julija

Nieko nesuprantu, jie daugiausiai rėkia dėl Astravo elektrinės, o kai komitetas priima pareiškimą, jie tada jį blokuoja. Cirkininkai, daugiau nieko.

vaida

Kiek ta meslina trijule smardins lietuva?Nieko nenuveike niekada o loja garsiau uz sunis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS