R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali | kl.lt

R. KAROBLIS: PARTNERYSTĖ SU PENSILVANIJOS NACIONALINE GVARDIJA YRA ITIN AKTUALI

  • 0

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis trečiadienį krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos valstijos gubernatoriumi Tomu Wolfu (Tom Wolf) aptarė Partnerystės programos su šios valstijos nacionaline gvardija reikšmę Lietuvos ir Jungtinių Valstijų kariams, supažindino gubernatorių su saugumo situacija Lietuvoje.

„Partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija visuomet buvo Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų nuolatinis ir nepertraukiamas bendradarbiavimas karinėje srityje, trunkantis jau 26-erius metus. Per šį laikotarpį jo reikšmė nė kiek nesumažėjo. Atvirkščiai, po 2014 m. Rusijos veiksmų Ukrainoje ir ten vis dar besitęsiančio konflikto mūsų bendradarbiavimas karinės infrastruktūros kūrimo, bendrų mokymų, kibernetikos srityje šiandien yra kaip niekada aktualus. Dėkojame Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už nenutrūkstamą paramą Lietuvos kariuomenei“, – susitikime sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

Su gubernatoriumi taip pat susitikęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys pabrėžė, jog JAV karių buvimas Baltijos regione turi tarptautinę reikšmę – stiprina atgrasymą ir NATO rytinių sienų apsaugą. „Mes esame dėkingi Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už paramą vystant Lietuvos kariuomenės pajėgumus ir infrastruktūrą. Praėjusiais metais gvardijos inžinerijos vienetas „Red Horses“ Kazlų Rūdos poligone įrengė šaudymo iš oro į antžeminius taikinius šaudyklą, kurią jau naudojame orlaivių įgulų ir oro atakos specialistų treniruotėms. Jūsų parama mums suteikia dideles galimybes treniruotis“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas brigados generolas Gintautas Zenkevičius taip pat pabrėžė bendradarbiavimo su gvardija aktualumą ir padėkojo už galimybę Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariams treniruotis su gvardiečiais šių metų spalį numatomų bendrų pratybų metu. Generolas tuo pačiu išskyrė ir nacionalinės gvardijos paramos reikšmę mechanizuojant Lietuvos kariuomenę – Lietuvos kariuomenei palaipsniui įsisavinant naująsias pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“ („Boxer“) amerikiečiai padeda lietuviams pasiruošti operacinio ir logistinio planavimo užduotims.

Rytoj JAV Pensilvanijos gubernatoriaus T. Wolfo vadovaujama delegacija vyks į Gen. S. Žukausko poligoną (Pabradės rajoną), kur stebės šiomis dienomis vykstančias tarptautines pratybas „Inžinierių griausmas 2019“. Šiose pratybose dalyvauja ir per 30 JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos karių. Su gubernatoriumi Lietuvoje lankosi ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadas gen. mjr. Anthony Carrelli.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė, aktyviai dalyvaujanti įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprinant regiono saugumą ir stabilumą. Pirmoji JAV programos „Train-the-trainer“ grupė savo veiklą Lietuvoje pradėjo dar 1993 m. balandį. Per ketvirtį amžiaus įvyko daug bendrų renginių, pradedant patirties apsikeitimu mokymų, seminarų ir susitikimų metu, karinių pratybų, baigiant bendru dalyvavimu tarptautinėje operacijoje Afganistane 2009–2012 metais. Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai nuolat dalyvauja karinėse pratybose Baltijos valstybėse, o Lietuvos kariai pratybose, instruktorių rengimo programose ir kituose renginiuose Pensilvanijos valstijoje.

GALERIJA

  • R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali
  • R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali
  • R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali
  • R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali
  • R. Karoblis: partnerystė su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin aktuali
A. Pliadžio / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS