L. Kasčiūnas apie pasiūlymą dėl liustracijos: masinio viešinimo nereikia | kl.lt

L. KASČIŪNAS APIE PASIŪLYMĄ DĖL LIUSTRACIJOS: MASINIO VIEŠINIMO NEREIKIA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas kritiškai vertina siūlymą išslaptinti prisipažinusiųjų ir neprisipažinusiųjų duomenis apie buvusį bendradarbiavimą su KGB, vertindamas tai kaip bandymą tuščioje vietoje užkurti laužą.

„Šis  siūlymas yra tam tikra prasme bandymas tuščioje vietoje pakurti laužą,  kur jo nereikia. Beje, turime tokį pasiūlymą iš tokios politinės jėgos, kuri dažnai pasižymi prokremliškais pasisakymais“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas, komentuodamas Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujančių Seimo narių  siūlymą nuo 2021 m. gruodžio 31 d. išslaptinti užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų duomenis apie buvusį bendradarbiavimą su KGB.

Beje, tai ne nauja iniciatyva, apie tai buvo kalbama ir praėjusią Seimo kadenciją.

„Kažkoks keistas jausmas, kad vėl grįžtame į tą patį, nors argumentai jau seniausiai  išsakyti ir, man atrodo, istorija turėtų būti baigta“,– sakė Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Kalbėdamas apie šio siūlymo niuansus, jis akcentavo, kad prieš daug metų yra duotas valstybės įsipareigojimas  žmonėms.

Šis  siūlymas yra tam tikra prasme bandymas tuščioje vietoje pakurti laužą,  kur jo nereikia. Beje, turime tokį pasiūlymą iš tokios politinės jėgos, kuri dažnai pasižymi prokremliškais pasisakymais.

„Įsipareigojimas buvo toks:  jeigu jūs bendradarbiavote su SSRS slaptosiomis tarnybomis, tačiau prisipažįstate, tampate lojalūs Lietuvos Respublikai, atiduodate visą informaciją, kurią turite, visą žinojimą apie metodologiją KGB, mes jūs įslaptiname mainais į tai, kad jūs tapote lojalūs. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu jūs norėsite eiti į politiką, būti teisėjais, prokurorais,  valstybės vadovais, tada ta informacija apie jus bus išslaptinta.  Toks saugiklis buvo sukurtas:  kurkite verslą, dirbkite valstybės tarnyboje  už tai, kad jūs tapote lojalūs, perdavėte  žinojimą mūsų saugumo institucijoms, bet jeigu eisite, pavyzdžiui, į politiką, būsite išviešinti“, – apie valstybės duotą pažadą kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tačiau, anot jo, reikia turėti galvoje, kad dalis buvusių KGB bendradarbių yra prisipažinę, bet yra dalis, kurie neprisipažino ir jų viso tinklo Lietuva neturi.

„Tinklas yra Maskvoje.  Tai mes bandome išviešinti tuos, kurie prisipažino ir žengė žingsnį į Lietuvos Respublikos pusę, nors aišku, kad anksčiau  darė daug klaidų ir blogų dalykų,  bet jie žengė į valstybės pusę ir valstybė jiems davė žodį. O tie, kurie neprisipažino, jie ir nebus išviešinti,  nes jų sąrašo neturime. Tai yra tokia iškreipta, neteisinga forma viso šito siūlymo. Jeigu būtų galima  visus išviešinti – tai būtų viena,  bet visus išviešinti negalime, nes reikėtų kreiptis į Maskvą“,– svarstė NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Jis priminė, kad  praeitos kadencijos Seimas svarstė šį klausimą, buvo sudaryta darbo grupė, buvo padidintas  sąrašas pozicijų, į kurias einant bus paviešinta apie  buvusį bendradarbiavimą su KGB, pvz., įtraukiant europarlamentarus. L. Kasčiūnas sakė, kad į šį sąrašą siūlė įtraukti ir diplomatus, tačiau tam nepritarta.

„Manau, kad gal būtų galima padidinti  pozicijų skaičių,  į kurias einant būsi išviešintas,  bet tikrai  – ne masinis išviešinimas“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas.

LLRA-KŠS atstovaujantys Seimo nariai Česlavas Olševskis, Rita Tamašunienė ir Beata Petkevič siūlo užbaigti liustracijos procesą ir nuo 2021 m. gruodžio 31 d. išslaptinti užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateiktą informaciją ir duomenis apie juos.

Tuo tikslu jie įregistravo Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo projektą.

Projekto autoriai sako, kad jį  priėmus būtų paskelbti visi (ir prisipažinę, ir neprisipažinę) asmenys, slapta bendradarbiavę su SSRS specialiomis tarnybomis ir „visiems laikams būtų užversta gėdinga KGB knyga ir galimos manipuliacijos, ir spekuliacijos šia tema, ypač – prieš rinkimus“.

Šiuo metu užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra įslaptinti 75 metams ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

AA

Kaip sake Adolfas Koščejevičius--Taip jie KGBistai bet jie mano KGBistai:)

Ką gi

paslėpti 75 metams KGB sąrašus yra tikrai labiau "prokremliškas" poelgis, negu ..."politinių jėgų pasižymėjimas prokremliškais pasisakymais...". Gal ir galima būtų pateisinti tas slėpynes 75 metams, jeigu matytume, kad visi valdžios žmonės deda pastangas geresniam Lietuvos gyvenimui, bet deja tokie pavyzdžiai kaip MN privatizavimas, Independens permokėtas pirkimas per ofšorus, dešimtprocentinės paskolos, Snoro banko išdraskymas ir pan. rodo. kad tai panašu į Kremliaus diktuojamą Lietuvoje tvarką....

Kirvis

Skelbti visus parazitus! Tauta nori zinoti. Ne tam skelbem nepriklausomybe, kad komsomolcai ir komuniagos Lietuva naikintu. Visus mankurtus i dienos sviesa!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS