L. Kasčiūnas: sienos Baltarusijos pasienyje statyboms reikėtų 15 mln. eurų | kl.lt

L. KASČIŪNAS: SIENOS BALTARUSIJOS PASIENYJE STATYBOMS REIKĖTŲ 15 MLN. EURŲ

Įrengti fizinei sienai su Baltarusija reikėtų apie 15 mln. eurų, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Vidaus reikalų ministerija dar atlieka galimybių studiją, bet įvardijama apie 15 mln. eurų suma (...). Faktas, kad mes turime aptarinėti visus scenarijus, fizinis barjeras yra vienas iš tų dalykų, apie kuriuos mes turime kalbėti, svarstyti, įvertinti, kur jų reikia“, – po Valstybės gynimo tarybos posėdžio pirmadienį žurnalistams sakė parlamentaras.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad išaugus migracijos srautams iš Baltarusijos, dėl šio elemento iš tiesų diskutuojama vertinant kainą ir galimą efektyvumą.

„Yra tam tikra diskusija apie poreikį fizinės tvoros. Bet dėl to mes iš tikrųjų dar diskutuojame, reikalinga detali kaštų ir naudos analizė“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Mes labai norėtumėme užkardyti autoritarinio režimo bandymus mus suskaldyti, bandymus įvairiais hibridiniais spaudimais paveikti mūsų laisves ir teises, politinį gyvenimą ir savarankiškumą.

Tiek ministrė, tiek Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžė ir rizikas dėl kontrabandos, iš kurios, pasak A. Bilotaitės, „finansuojamas Baltarusijos režimas“.

A. Kasčiūno nuomone, fizinė siena padėtų ne tik stabdyti nelegalių migrantų srautą per Baltarusiją, bet ir kovojant su kontrabanda. Siena, anot jo, „užkirstų kelią įvairioms hibridinėms grėsmėms“.

Parlamentaras pabrėžė, kad tai nebūtų nauja, nes Lietuvos pasienyje su Rusija „tvoros elementai jau yra“, tvorą pasienyje su Rusija turi Norvegija, o „panašų infrastruktūrinį objektą stato Ispanija“.

Jo nuomone, tvora galėtų būtų statoma pažeidžiamiausiose pasienio vietose.

„Reikėtų labai aiškiai suvokti, kad tokiais fiziniais barjerais neatsiribotumėme nuo laisvojo pasaulio, mes labai norėtumėme užkardyti autoritarinio režimo bandymus mus suskaldyti, bandymus įvairiais hibridiniais spaudimais paveikti mūsų laisves ir teises, politinį gyvenimą ir savarankiškumą“, – kalbėjo jis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė patekti 439 neteisėti migrantai, daugelis – Irako piliečiai. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra sakiusi, kad išaugęs nelegalių migrantų srautas yra sąmoninga Aliaksandro Lukašenkos vadovaujamo Baltarusijos režimo politika prieš Lietuvos valstybę. Anot jos, tai rodo, jog pradėtas hibridinis karas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Dieduks

Na kaina tai fantastinė vieno metro matyt bus paauksuota .Jie statyti gelžbetoninę tvorą su medžagom ir darbai bei pelnu būtu apie 120-150 Eurų Jei statyti tinkline kaip dabar yra su Kaliningradu tai normali kaina būtu apie 80-100 Eurų.

Robis

Siena gali pažeisti,pabėgelių ,teroristų ,žalių žmogeliukų teisęs,jie tai pat žmonės.

RS

NU tai surinkit is kontrabandos, ko laukiat? Naujo sniego? Ar dar reiketu truputi susireiksminus papolitikuot, fotkiu pasidaryt su pabegeliais ir t.t.?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS