L. L. Andrikienė dėl EK gairių tranzitui: Lietuvos tikslai buvo kiti, tai – kompromisas | kl.lt

L. L. ANDRIKIENĖ DĖL EK GAIRIŲ TRANZITUI: LIETUVOS TIKSLAI BUVO KITI, TAI – KOMPROMISAS

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovė konservatorė Laima Liucija Andrikienė sako, kad Europos Komisijos (EK) išaiškinimas dėl Kaliningrado tranzito yra kompromisinis, o šiuo metu Europos valstybėms svarbiausia laikytis vienybės ir nepadėti Rusijai skaldyti demokratinės bendruomenės.

„Pirma, niekam neturėtų kilti abejonių, kad Lietuva savo nuosekliais veiksmais telkdama partnerius prieš Rusijos brutalią agresiją Ukrainoje griežtai pasisako už tolesnį sankcijų Rusijai stiprinimą. Antra, Lietuva, būdama atsakinga tarptautinės bendruomenės narė, privalo matyti platesnį geopolitinį kontekstą, kurio galutinis tikslas yra vieninga demokratinė bendruomenė, teikianti visapusišką paramą Ukrainai“, – po komiteto posėdžio ketvirtadienį žurnalistams sakė L. L. Andrikienė.

Pasak jos, tai buvo Seimo komiteto narių patvirtintas pareiškimas, jo paskelbti liko valdančiajai daugumai priklausantys URK nariai.

Šiame pareiškime taip pat nurodoma, kad Vakarų stiprybė yra vieningume, Rusijos tikslas – suskaldyti demokratijų bendruomenę.

Lietuva turėjo šiek tiek kitokius tikslus, tai, ką turime, yra tam tikras kompromisas.

„Mes tikrai nepadėsime Rusijai siekiant šio tikslo“, – pažymėjo komiteto pirmininkė.

Vėliau atsakydama į žurnalistų klausimus Seimo komiteto vadovė pripažino, kad Lietuva turėjo „šiek tiek kitokius tikslus“ dėl Kaliningrado tranzito, o EK pateiktas išaiškinimas yra kompromisas.

„Mes gyvename pasaulyje, kuriame gyvena ne tik mūsų draugai, gyvena jame ir mūsų priešai ir oponentai, ir mes turime savo sąjungininkų NATO ir Europos Sąjungoje balsą girdėti. Lietuva turėjo šiek tiek kitokius tikslus, tai, ką turime, yra tam tikras kompromisas“, – klausiama, ar EK nurodymas leisti Kaliningrado tranzitą sankcionuotoms prekėms yra Lietuvos diplomatijos pralaimėjimas, atsakė L. L. Andrikienė.

Klausiama, kas konkrečiai atsakingas dėl tokio konsultacijų su EK rezultato, komiteto vadovė atsakė: „Jūs puikiai žinote Lietuvos konstitucinę santvarką, kas už ką šioje valstybėje atsako, visoje toje struktūroje kokia yra Seimo misija arba pareigos ir mūsų URK“.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį sakė, kad toliau ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su partneriais Vakaruose būtų buvę neracionalu, ir ragino toliau telktis į paramą nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai bei naujas sankcijas Maskvai.

EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno tranzitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ši senutė yra pabudusi MRU dėstytoja

Ir tokios dėmės pakanka. Nė vienas save gerbiantis darbdavys įskaitant valdiškas institucijas, politinius postus, verslo struktūras ir statutines tarnybas, jurisdikcijos struktūras su MRU dirbusių ar ten kokį tai diplomą gavusių, iš administracijos tame MRU, net valytojos pas save neima. Didžiausia gėda susieti save su MRU .

"Komisare" \\\\\.../////

Ar atlikai bausmę už nužudytą žmogų taikos pr.Kaune prie mokyklos,kai sprukai nuo "dėkingos" liaudies?

klp

kokia pasenus kgb agentė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS