L. Linkevičius: ES gali ir turi vaidinti svarbų vaidmenį deeskaluojant įtampą Irake | kl.lt

L. LINKEVIČIUS: ES GALI IR TURI VAIDINTI SVARBŲ VAIDMENĮ DEESKALUOJANT ĮTAMPĄ IRAKE

  • 10

Europos Sąjunga gali ir turi vaidinti svarbų vaidmenį deeskaluojant įtampą Irake, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak ministro, įtampa šiame regione jau pakenkė Irako ir regiono saugumui bei stabilumui, taip pat turi padarinių ir už šio regiono ribų.

„Europos Sąjunga gali ir turi vaidinti svarbų ir aktyvų vaidmenį deeskaluojant. Palaikome ES Vyriausiojo įgaliotinio Josep Borrell (Žozepo Borelio) pastangas siekiant sumažinti įtampą regione ir stabilizuojant padėtį“, – ministerijos pranešime cituojamas L. Linkevičius.

Jis penktadienį dalyvavo neeiliniame ES Užsienio reikalų ministrų tarybos posėdyje Briuselyje, kur aptarė naujausius įvykius Irake ir ES vaidmenį mažinant įtampą Artimuosiuose Rytuose.

L. Linkevičius teigia, kad terorizmas kelia grėsmę visiems, negalima leisti atsigauti džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, todėl svarbu šių įvykių kontekste išlaikyti intensyvų dialogą su Iraku.

„Turime siųsti aiškią žinią Irakui apie bendrą riziką, kad sąjungininkų pajėgų išvedimas gali neigiamai paveikti Irako ir regiono saugumo situaciją“, – teigė ministras.

ES diplomatijos vadovai kartu su Jungtinių Tautų specialiuoju pasiuntiniu Libijai Ghassanu Salame (Gasanu Salamė) taip pat aptarė sudėtingą saugumo ir humanitarinę situaciją Libijoje.

„Lietuva palaiko JT tarpininkavimo pastangas politiniam taikos procesui“, – rašoma ministerijos pranešime.

L. Linkevičius Briuselyje taip pat susitiko su Europos Komisijos nariu plėtrai Oliveriu Varhelyi (Oliveris Varhelijus) bei išreiškė palaikymą ES Rytų partnerystės politikai ir atkreipė dėmesį į grėsmę, kylančią iš Rusijos ir jos inspiruojamų konfliktų, rytiniam ES sparnui.

„Ministras pakvietė O. Varhelyi į Vilniuje liepos mėnesį vyksiančią Ukrainos reformų konferenciją“, – teigia ministerija.

Be kita ko, ministras susitikime akcentavo sprendimo dėl stojimo derybų su Šiaurės Makedonija ir Albanija priėmimo iki 2020 metų ES-Vakarų Balkanų aukščiausio lygio susitikimo svarbą.

GALERIJA

  • L. Linkevičius: ES gali ir turi vaidinti svarbų vaidmenį deeskaluojant įtampą Irake
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Komjaunolio parseli kudinkis nes toi reikes sedeti ant dvieju kedziu nes netilpsi ant vienos :-)

P

Amerika suks ten savo reikalus o europa tures papbegelius priimt,tai nu i nah tada amerika,arba su amerika sudaryt tokia sutarti kad pabegelius siust jiem,paziuretume ka jie y tai atsakytu.

aha

daugiau muslimbabaju europa gali tik priimt ir visas deeskalavimas -pliurpizmas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS