L. Linkevičius JAV atidengs paminklą A. Ramanauskui-Vanagui | kl.lt

L. LINKEVIČIUS JAV ATIDENGS PAMINKLĄ A. RAMANAUSKUI-VANAGUI

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį išvyks į Jungtines Valstijas, kur atidengs paminklą partizanų vadui Adolfui Ramanauskui – Vanagui.

Paminklas bus atidengtas netoli Čikagos, Lemonte esančiame Pasaulio lietuvių centre.

Ceremonijoje dalyvaus ir vado dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, anūkė Inga Jancevičienė.

Pasak ministro atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės, paminklo idėja įgyvendinta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Užsienio reikalų ministerijos ir JAV lietuvių bendruomenės bendromis pastangomis.

Paminklo autoriaus, skulptoriaus Jono Jagėlos kompoziciją sudaro kovotojų už Lietuvos laisvę ženklas – vertikali ir dvi horizontalios lygiagretės, transformuotos į šakoto ąžuolo įvaizdį.

Taip siekiama pabrėžti, kad dešimt metų miškas buvo Lietuvos partizanų namai, o ąžuolas yra lietuvių tautos stiprybės ir nenugalimumo simbolis, plačiai naudotas partizaninio karo metu.

Apatinėje paminklo dalyje bus tekstas lietuvių ir anglų kalbomis, virš teksto iškaltas Vytis.

1918 metais gimęs A. Ramanauskas-Vanagas partizanu tapo 1945 metais. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 metais paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu.

Dar po metų A.Ramanauskas paskiriamas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininko Jono Žemaičio pavaduotoju, o 1950 metų pradžioje tapo Sąjūdžio Gynybos pajėgų vadu.

1952–1953 metais jis pasitraukė iš aktyvios ginkluotos kovos ir su šeima slapstėsi iki 1956 metų, kai buvo sulaikytas. Po žiaurių kankinimų jam mirties bausmė įvykdyta 1957 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Baisus melas ir propaganda

Gal reiktų JAV pastatyti paminklą tiems,kurie žuvo ir atsidūrė Sibire vien dėl "amerikonų balso",tiksliau amerikoniškų liežuvių,kurie kūrė peklą,žadėjo iki Kalėdų,ar Velykų išvaduoti Lietuvą,bet nepajudino nei piršto,o tie,kurie tais plepalais patikėjo,tapo net nusikaltėliais,plėšė,žudė kitus ir nukentėjo patys.Taigi,Linkevičiau,statai paminklą ne tiems.

cia

jau pasaulynio masto patriotcirkas su kom atspalviu.

jovaras

Rusu kalboja vadinama pakazuch lietuvoja neliko lietuviu gaila nera kam rodyt patrijotizmo veza JAV lietuviu benduomeniai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS