L. Linkevičius: prieš prezidentų pokalbį šaudymai Rytų Ukrainoje liovėsi | kl.lt

L. LINKEVIČIUS: PRIEŠ PREZIDENTŲ POKALBĮ ŠAUDYMAI RYTŲ UKRAINOJE LIOVĖSI

  • 16

Paliaubų pažeidimai rytų Ukrainoje liovėsi Minsko susitarimą pasirašiusių šalių vadovų pokalbio išvakarėse, tačiau jų įgyvendinimas priklausys nuo Rusijos, trečiadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, situaciją telefonu aptaręs su Ukrainos kolega Pavlo Klimkinu.

„Kolega sakė, kad išvakarėse prieš šitą pokalbį nebuvo jokių (paliaubų) pažeidimų. Galima daryti išvadą, kad Rusijos įtaka šiems procesams yra tikrai didelė“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Abu ministrai kalbėjosi netrukus po to, kai Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos vadovai po bendro pokalbio telefonu pareiškė, kad kitąmet būtina įgyvendinti Minsko susitarimus krizei sureguliuoti.

Minske šių metų pradžioje buvo sutarta politiškai krizę sureguliuoti iki 2015-ųjų pabaigos, surengus savivaldos rinkimus ir perdavus sienos kontrolę ukrainiečiams, bet šie tikslai nebuvo pasiekti. Dėl paliaubų pažeidimų abi pusės kaltina viena kitą.

L.Linkevičiaus teigimu, dėl nevykdomų susitarimų „žymiai didesnė“ atsakomybė tenka Rusijai.

„Aš nenoriu būti teisėju, gal nežinau visų detalių, bet galiu pasakyti, kad raktas visos atomazgos yra Maskvoje. Priežastys yra Rusijos pusėje. Ukrainą galima kaltinti, kad galbūt nepakankamai greitai priiminėja kai kuriuos įstatymus, bet būsime neteisūs, jei lygiai skirstysime atsakomybę“, - teigė ministras.

„Neabejoju, kad žymiai didesnė atsakomybė yra Rusijos pusėje, jau vien dėl to, kad ji pradėjo šią agresiją ir jos rankose yra svertai, kaip viskas gali pakrypti“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos lyderių trečiadienio pokalbis buvo pirmasis nuo jų susitikimo Paryžiuje spalio 2 dieną. Iki vasario pradžios numatomas keturių užsienio reikalų ministrų susitikimas.

2015-ųjų pradžioje pasiekti Minsko susitarimai padėjo sumažinti smurtą Rytų Ukrainoje, tačiau paliaubos išlieka trapios. Konfliktas tarp Ukrainos valdžios ir Rusijos remiamų separatistų jau pražudė daugiau nei 9 tūkst. žmonių.

Gairės: Linas Linkevičius, Ukraina, paliaubos, prezidentų pokalbis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

tam Tomas

matyt,tau labai patiko lindėti sovietų subinėje? Ir apskritai, kodėl tu lindi Lietuvoje, jei maskva tave kviečia?

linkevisčius

atsiprašė ir šaudymai baigėsi?

jonas

лфшз фьукшлщыфы ефшз шк дштлумнсшгы пшувф б ззкшызфгву лкгмштфш фьукшлфш кгыфш гщвупф
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS