L. Linkevičius ramina konservatorius: dėl rinkimų apygardos kreipiausi į VRK ir VTEK | kl.lt

L. LINKEVIČIUS RAMINA KONSERVATORIUS: DĖL RINKIMŲ APYGARDOS KREIPIAUSI Į VRK IR VTEK

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sureagavo į konservatorių susirūpinimą, kad šis, dalyvaudamas vienmandatėje Pasaulio lietuvių apygardoje, įsivelia į interesų konfliktą. Pasak L. Linkevičiaus, prieš apsisprendimą dalyvauti Pasaulio lietuvių apygardoje, jis pats kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) bei Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) prašydamas išaiškinimo.

„Aš suprantu tą susirūpinimą ir klausimai yra keliami logiški. Praėjusį mėnesį kreipiausi į VRK, VTEK laiškais ir informuodamas apie šį savo sprendimą dalyvauti rinkimuose prašiau paaiškinti, kaip turėčiau elgtis, kad nepainiočiau privačių bei viešų interesų“, – Eltai patvirtino L. Linkevičius.

Ministras teigia suprantąs, kad šiuo metu reikia griežtai atskirti valstybines pareigas ir dalyvavimą rinkimuose.

„VTEK paaiškino, kad pagal Rinkimų įstatymo 68 str. užsienio reikalų ministras turi pareigas ir prievolę pasiekti, kad sklandžiai vyktų balsavimas ir jie neįžvelgė kažkokių interesų konfliktų šioje vietoje. Vadovaujamės principu, kad jokie valstybės resursai nebūtų naudojami rinkimų kampanijai. Aš vykdau savo pareigas ir tų dviejų procesų tikrai nepainioju. Aš šiuo metu esu užsienyje, tačiau nedalyvauju jokiuose rinkiminiuose renginiuose“, – teigė jis.

ELTA primena, kad Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas ir Paulius Saudargas kreipiasi į VRK pirmininkę Laurą Matjošaitytę, prašydami apsvarstyti ir pateikti paaiškinimą dėl ministro L. Linkevičiaus kandidatavimo vienmandatėje Pasaulio lietuvių apygardoje.

Kreipimesi teigiama, kad Seimo narys, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimuose savo kandidatūrą kelia vienmandatėje Pasaulio lietuvių apygardoje, nors Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo 68 straipsnio 5 ir 9 punktai, taip pat 70 straipsnio 1 punkto dalis numato tam tikras atsakomybes dėl balsavimo užsienyje.

Seimo narys A. Anušauskas pabrėžė, kad ministras turi aiškiai deklaruoti savo veiklą.

„Rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu ministras turi aiškiai deklaruoti, kada jis užsienio apygardoje veikia kaip kandidatas, nevažinėjantis į susitikimus už mokesčių mokėtojų pinigus, ir kada kaip ministras – vykstantis tik darbiniais reikalais, o ne agituoti už save“, – pažymėjo A. Anušauskas.

„Nepaisant išskirtinai svarbaus užsienio reikalų ministro vaidmens Pasaulio lietuvių bendruomenėje, kyla klausimas, ar, kai rinkimus šioje apygardoje organizuoja Užsienio reikalų ministerija, ten pat kandidatuojantis ministras neįsivelia į interesų konfliktą. Panaši kolizija susidarytų, jei į rinkimus kažkurioje apygardoje veržtųsi VRK pirmininkė“, – apibendrino P. Saudargas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

uzuojautos

socbergmafijai niekas ju nerinks nebe patys su ma tijorobotes pagalba ir uzsienio pridurku pr ieplaka?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS