Laisvės frakcija siūlo nušalinti Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovybę | kl.lt

LAISVĖS FRAKCIJA SIŪLO NUŠALINTI RESPUBLIKINĖS ŠIAULIŲ LIGONINĖS VADOVYBĘ

  • 18

Valdančioji Seimo Laisvės frakcija siūlo nušalinti Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovybę, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad šiuo metu apie tai „nėra kalbų“.

Frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė sako, kad ligoninės vadovybė vykstant tyrimui dėl įvykio, kai mirė jauna šios ligoninės gydytoja, turi pasitraukti arba būti nušalinta nuo pareigų.

„Ši tragedija dar kartą atvėrė sveikatos apsaugos sistemos pūlinį. Psichologinis smurtas sveikatos priežiūros institucijose yra didelė problema, kuri plačiai aptarinėjama jau daugybę metų, tačiau lieka neišspręsta. Tai, kaip į šį konkretų atvejį reaguoja Šiaulių ligoninės administracija, patvirtina problemos mastą“, – frakcijos pranešime sakė I. Pakarklytė.

„Komentuodama šį atvejį, ligoninės administracija, visų pirma, bando nusikratyti kaltinimų. Užimamoje pozicijoje trūksta ne tik empatijos, bet ir profesionalumo, gebėjimo tinkamai įvertinti situacijos rimtumą“, – teigė ji.

Politikės teigimu, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vyrauja prastas psichologinis klimatas, tą patvirtinta darbuotojų skundai.

„Surinkta pakankamai informacijos ir įrodymų, leidžiančių teigti, kad Šiaulių ligoninėje vyrauja itin prastas psichologinis klimatas, darbo aplinka yra žalinga darbuotojų emocinei ir psichinei sveikatai. Tai patvirtina ir oficialūs skundai bei ligoninės darbuotojų anoniminiai komentarai po visą šalį sukrėtusios tragedijos. Matyti, kad ligoninėje yra didelių problemų, o medikės pasitraukimas iš gyvenimo – skaudi viso to kulminacija“, – tvirtino Laisvės frakcijos seniūnė.

Tai, kaip į šį konkretų atvejį reaguoja Šiaulių ligoninės administracija, patvirtina problemos mastą.

Ji taip pat sakė, kad sveikatos apsaugos sistemoje reikalingi dideli pokyčiai. Šioje srityje mobingas yra ypač dažnas, tik medikai ne visada apie tai išdrįsta viešai prabilti dėl galimų pasekmių.

„Tai nėra tik retais atvejais pasitaikanti problema, o sisteminė yda, todėl reikalinga išsami mobingo prevencijos programa. Prieš kiek mažiau nei dvejus metus iš gyvenimo pasitraukė kitas gydytojas, dirbęs Lazdynų ligoninėje Vilniuje. Tuo metu matėme išaugusį dėmesį psichologinio smurto sveikatos priežiūros institucijose problemai, tačiau ji taip ir liko neišspręsta”, – sakė I. Pakarklytė.

Anot jos, SAM turėtų inicijuoti ir įvykdyti tarptautinius standartus atitinkančius tyrimus, kurių metu būtų atsakingai ir anonimiškai apklausiami visų Lietuvoje esančių gydymo įstaigų darbuotojai. Tyrimo duomenys padėtų atskleisti mobingo mastą Lietuvoje, identifikuotų problemiškiausias įstaigas.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta teigė, kad šiuo metu „nėra kalbų“ apie Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovo nušalinimą.

„Šiuo metu apie vadovo nušalinimą nėra kalbų“, – BNS teigė ministro atstovė.

Arūnas Dulkys penktadienį sudarė darbo grupę, kuri aiškinsis situaciją Šiaulių ligoninėje po šios įstaigos medikės mirties. Pasak ministerijos, pokyčių inicijavimo grupė iki rugpjūčio 1-osios turės įvertinti situaciją ir parengti siūlymus, „kokiose srityse ir kokie veiksmai turi būti atlikti, siekiant užtikrinti saugią darbo aplinką bei darbuotojų psichologinę gerovę“.

Ministerija, analizuodama darbo sąlygas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, žada bendradarbiauti su Valstybine darbo inspekcija, taip pat pasitelkti psichologus, dirbančius su psichikos sveikatai palankios aplinkos ir kultūros klausimais organizacijose.

Anksčiau šią savaitę skelbta, kad teisėsauga aiškinasi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.

Anot žiniasklaidos, nelaimė galėjo įvykti dėl mobingo darbo vietoje.

Naujienų portalas 15min.lt šią savaitę pranešė, kad medikė šių metų kovą buvo kreipusis į Valstybinės darbo inspekcijos Darbo ginčų komisiją ir prašė įpareigoti ligoninės administraciją jos nepersekioti bei panaikinti tarnybinį įspėjimą, tačiau skundą atsisakyta nagrinėti, nes jis „nepriskirtinas komisijos kompetencijai“.

Gydymo įstaigos atstovai teigė, kad gydytoja buvo atleista iš darbo praėjusį ketvirtadienį dėl šiurkštaus pareigų pažeidimo.

Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė spaudai Sonata Tenytė BNS sakė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre dirbusi anesteziologė-reanimatologė gydymo įstaigoje dirbo nuo 2014-ųjų rugpjūčio iki šių metų gegužės 6 dienos, kai buvo atleista.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Liūdna Lietuvoj

Daug metų niekas nesprendė tokių problemų. O ši valdžia nespręs tuo labiau. Šiuo metu labiausiai rūpi tie klausimai, kurie neša pinigus į kišenę. Tai gėjų finansavimas, narkotikų legalizavimas, milijonai plaukiantys koronai "malšinti". Bus sudarytos komisijos įvykiui nagrinėti. Bus aibė diskusijų per konservatorių žiniasklaidą. Na ir kas? Ogi nieko nebus. Švogerių krašte švogrius švogriui akies nekabins.

pertekliniai kostiumuoti

...pirmiausia ,tai nushalinti reikia Dulka ir kitus netinkamus ministrelius,kol ten neuzsiveise vyriausybinis "pelesis" ...pirshtukus 2 pirmyn !Hyy-hit..

K

Viskas buvo vygdoma Dulkio įsakimu ir kaltu nėra kaip ir Kalantos žuti kaltu nėra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS