Laisvojo pasaulio autoritetas: kaip susiformavo V. Zelenskio fenomenas? | kl.lt

LAISVOJO PASAULIO AUTORITETAS: KAIP SUSIFORMAVO V. ZELENSKIO FENOMENAS?

  • 0

Kiekvieną dieną karas Ukrainoje tampa vis žiauresnis. Rusijos kareiviai žudo taikius ukrainiečius, moteris ir net vaikus, tačiau įkvėpti savo šalies prezidento, o kartu – ir šiandienos kovos simbolio, Volodymyro Zelenskio, ukrainiečiai iš visų jėgų laikosi.

Jų prezidentas tampa laisvojo pasaulio autoritetu, kuriam atsistoję ploja net ir didžiausi Vakarų valstybių politikai. Todėl šiandienos „Karštai su tv3.lt“ laida klaus – kaip susiformavo V. Zelenskio fenomenas?

Kaip teisę universitete baigęs, o vėliau aktoriumi ir komiku tapęs vyras virto Ukrainos prezidentu, šiandien studijoje diskutuos buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, Petras Vaitiekūnas.

Nors daugelis ilgą laiką V. Zelenskį laikė tiesiog komiku ar aktoriumi, ypatingai išgarsėjusiu po serialo „Tautos tarnas“, kurį TV3 žiūrovai išvys jau šį vakarą, iš tiesų jis jau jaunystėje svajojo studijuoti tarptautinius santykius ir žavėjosi derybų menu. Taip pat nuolatos jo širdyje ruseno ir stipri meilė tėvynei. O šiandien jis – ne tik vienas populiariausių žmonių planetoje, bet kartu ir tas, kurio labiausiai negali pakęsti Rusijos diktatorius, Vladimiras Putinas.

TV3 nuotr.

A. Valinskas, į politiką taip pat atėjęs iš pramogų pasaulio, įsitikinęs, kad vos į valdžioje pasirodžiusiam V. Zelenskiui persiorientuoti lengva tikrai nebuvo. Tačiau, anot jo, patirtis, įgyta anksčiau, V. Zelenskiui tikrai pasitarnavo. „Iškart nuo scenos pakliūti į tokį verpetą yra pakankamai sudėtinga. Bet kas yra bendro tarp manęs ir Zelenskio, tai kad žmogui, kuris visą laiką dirbo scenoje, stresas yra normali būsena, nes jis tai priima kaip darbo dalį“, – sakys laidoje A. Valinskas ir pridės, kad ir prezidentui, matyt, daugeliu atveju padėjo tai, jog naujasis darbas buvo panašus į tiesioginį eterį – vietų klaidoms čia nėra, o ir sprendimus reikia priimti greitai.

Ypatingą susižavėjimą daugeliui šiomis dienomis kelia ir visuomet taiklios bei emocingos V. Zelenskio kalbos. Kaip laidoje tikins A. Valinskas, tam įtakos taip pat turėjo ir jo, kaip aktoriaus, patirtis: „Žmogus, kuris sugebėjo žmones juokinti, tikrai sugebės juos pravirkdyti, nes prajuokinti žmogų yra žymiai sunkiau. Zelenskis žino, kurią vietą, kokiu žodžiu ar netgi tonu pasakyti. Jis net ir savo balsą tai pažemina, tai paaukština. Tai, ką jis daro, yra aukščiausio lygio aktorinis meistriškumas.“

Tuo jie ir skiriasi – Zelenskis neturi tos tuštybės mugės, kurią turi jo antipodas Putinas, pats bijodamas tų žmonių, kuriems vadovauja.

Ir vis dėlto nors daugelis lyderių šiais laikais stipriai remiasi į savo komunikacijos specialistus, A. Valinskas sakys, kad V. Zelenskis savo kalbas, kurios sužavi visą pasaulį, visuomet kuria pats: „Jo patarėjas Podoliakas patvirtino, kad prezidentas pats rašosi kalbas ir jam padeda tik tiek, kiek reikia stiliaus prasme, jei reikia papildyti kokia informaciją, bet 95 proc. kalbų, ką mes girdime iš Zelenskio lūpų, yra jo mintys ir jis jas sudėlioja pats.“

Kaip laidoje sakys P. Vaitiekūnas, visa tai lemia, kad šiais laikais itin svarbų informacinį karą laimi ne Rusija, o Ukraina. „Pasaulis laimi, nes prieš Rusiją stojo ne tik valstybės ar vyriausybės, bet ir paprasti žmonės. Jei mūsų parduotuvių lentynose yra išimamos rusiškos prekės, juk jiems niekas to neliepė – jie patys stojo to daryti. Putino fašistinis režimas neturi jokių šansų – iš anksto yra aišku, kad jis 100 proc. pralaimės. Klausimas, tik kada – matyt, kad kelių mėnesių laikotarpyje – ir kokia kaina“, – sakys buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

Anot jo, V. Zelenskis, nors ir karo dar nelaimėjo, jau pasiekė labai daug: „Tai yra gebėjimas kovoti, Vakarų visuomenių bei politikų, valstybių vadovų žadinimas. Jis parodė, kad Europoje atsirado tikras lyderis, galintis iš esmės sustabdyti Putino fašistinio režimo siautėjimą.“

P. Vaitiekūno tikinimu, V. Zelenskis ir V. Putinas – be galo skirtingi dėl daugybės priežasčių, ir priešingai nei pastarasis, Ukrainos prezidentas šneka žmonių kalba ir niekuomet nekelia jokių netikrų fantazijų.

Su tuo sutiks ir A. Valinskas. „V. Zelenskis buvo iš tų nelabai pastumdomų žmonių – jis yra pripažinęs ir pats, kad jam ne kartą yra tekę dalyvauti gatvės muštynėse, tačiau jis neleido savęs skriausti. O iš kur atsirado Putino kompleksai? Nes jį stumdė, jį skriaudė ir jis pasidarė tuo, kuris dabar gali su visais kitais taip elgtis. Čia iš vaikystės atsinešta trauma. Tuo jie ir skiriasi – Zelenskis neturi tos tuštybės mugės, kurią turi jo antipodas Putinas, pats bijodamas tų žmonių, kuriems vadovauja“, – sakys jis bei pridės, kaip karas suvienijo ukrainiečių tautą.

Laidą apie V. Zelenskį „Karštai su tv3.lt“ stebėkite jau šį vakarą nuo 19.30 val., o iškart po to pamatykite Ukrainos prezidentą seriale „Tautos tarnas“, nuo 20.30 val. per TV3!

GALERIJA

  • Laisvojo pasaulio autoritetas: kaip susiformavo V. Zelenskio fenomenas?
Gairės: „Karštai su tv3.lt“, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS