J. Kaczynskis paprašė Lietuvos neskirti jam apdovanojimo? | kl.lt

J. KACZYNSKIS PAPRAŠĖ LIETUVOS NESKIRTI JAM APDOVANOJIMO?

Lenkijos valdančiųjų lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) pats paprašė, kad Lietuva neskirtų jam vieno iš aukščiausių Lietuvos valstybės apdovanojimo, ketvirtadienį patvirtino šaltiniai.

Premjero Sauliaus Skvernelio iniciatyva Vyriausybė pernai spalį pasiūlė J. Kaczynskiui skirti Vytauto Didžiojo ordino Didįjį kryžių už ypatingus nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinius santykius.

Tačiau jis nebuvo įtrauktas į apdovanotųjų sąrašą Vasario 16-osios proga. Sprendimą dėl apdovanojimų priima prezidentas.

Prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis teigė, kad sprendimo dėl J. Kaczyskio nepriėmė Valstybės apdovanojimų taryba, bet platesnių argumentų nepateikė.

Lenkijos dienraštis „Rzecpospolita“ ketvirtadienį pranešė, kad J. Kaczynskis laikosi taisyklės, jog būdamas pareigas einantis politikas ordinų nepriima. Apie tai laikraštį informavo abi šalys, prašiusios užtikrinti jų anonimiškumą, nes reikalas esąs itin jautrus.

Partijos „Įstatymas ir teisingumas“ šaltiniai sakė laikraščiui, kad J. Kaczynskis diskretiškai užsiminė tokių apdovanojimų nepriimantis ir pabrėžė, kad „nenorime sukelti nepatogumų“ Lietuvos pusei.

Šią žinią nepriklausomai BNS patvirtino šaltiniai Lietuvoje.

J. Kaczynskis 2013 metais yra priėmęs Gruzijos Šv. Jurgio Pergalės ordiną. „Įstatymo ir teisingumo“ partijos šaltiniai sakė, kad tąsyk padaryta išimtis, nes apdovanojimą įteikė prezidentas Michailas Saakašvilis, J. Kaczynskio velionio brolio dvynio Lecho bičiulis, 2010 metų balandį tapęs vienu iš nedaugelio valstybių vadovų, atvykusių į lėktuvo katastrofoje tragiškai žuvusio tuomečio Lenkijos prezidento laidotuves, kai skrydžius Europoje trikdė ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje.

Vyriausybė J. Kaczynskio kandidatūrą pateikė likus keturioms dienoms iki Lenkijos parlamento rinkimų.

Trečią pagal reikšmę Lietuvos valstybės apdovanojimą Lenkijos politikui S. Skvernelis siūlė skirti už „ypatingus nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinius santykius bei aktyvią veiklą ir ilgaamžės draugystės tarp abiejų tautų stiprinimą, taip pat ilgametę paramą Lietuvos ir viso Baltijos regiono integravimui į Vakarų struktūras karinio ir energetinio saugumo srityse“.

J. Kaczynskio vadovaujama partija „Įstatymas ir teisingumas“ Lenkijos valdžioje yra nuo 2015 metų, partijos rėmėjai giria jos vykdomą dosnią socialinę politiką, partija turi nemažą bažnyčios paramą. Liberalių pažiūrų politikai kritikuoja J. Kaczynskį dėl jo pasisakymų apie homoseksualus ir pabėgėlius.

Partiją J. Kaczynskis 2001-aisiais įkūrė kartu su broliu dvyniu, prieš dešimtmetį lėktuvo katastrofoje žuvusiu Lechu Kaczynskiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete

Lietuvos sprendimas --labai teisingas. Tik J.Kaczynskis ,tikriausiai,nenori surmulio ,nes Lietuvos lenkai vykdo nesolidarumo politika ir skleidzia erezijas ,kad juos skriaudzia;;;o cia garsiai butu pasakyta ,kad J.K.bendradarbiauja su Lietuva ,nematydamas jokiu problemu

...

Žmogus vertas pagarbos. Nes tokie apdovanojimai tolygūs KYŠIUI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS