Lenkijos valdančiųjų lyderiui siūlo skirti Lietuvos valstybinį apdovanojimą | kl.lt

LENKIJOS VALDANČIŲJŲ LYDERIUI SIŪLO SKIRTI LIETUVOS VALSTYBINĮ APDOVANOJIMĄ

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis Lenkijos valdančiųjų konservatorių lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui (Jaroslavui Kačinskiui) pasiūlė skirti vieną iš aukščiausių Lietuvos valstybės apdovanojimų – Vytauto Didžiojo ordino Didįjį kryžių.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino šį pasiūlymą, likus keturioms dienoms iki Lenkijos parlamento rinkimų.

Galutinį sprendimą dėl apdovanojimo skyrimo priims prezidentas Gitanas Nausėda.

Trečią pagal reikšmę Lietuvos valstybės apdovanojimą Lenkijos politikui S. Skvernelis siūlo skirti už „ypatingus nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinius santykius bei aktyvią veiklą ir ilgaamžės draugystės tarp abiejų tautų stiprinimą, taip pat ilgametę paramą Lietuvos ir viso Baltijos regiono integravimui į Vakarų struktūras karinio ir energetinio saugumo srityse“.

Vyriausybės posėdyje S. Skvernelis pavadino J. Kaczynskį „tikru Lietuvos Respublikos draugu, kurio indėlis (į gerus santykius – BNS) neabejotinai yra didžiulis“.

„Tai yra vienas iš žmonių, kuris tikrai nusipelnęs tokio apdovanojimo“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Po posėdžio S. Skvernelis žurnalistams sakė, kad Lietuva nesiekia kištis į rinkimus Lenkijoje.

„Mes neagituojame balsuoti už vieną ar kitą politinę jėgą, mes tiesiog vertiname žmogų, kuris reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos ir Lenkijos santykių pakėlimo į kitą lygį“, – tvirtino premjeras.

Parlamento rinkimai Lenkijoje vyks sekmadienį. J. Kaczynskio vadovaujama „Įstatymo ir teisingumo“ partija kol kas pirmauja nuomonių apklausose, gana tvirtai lenkdama centristinę Pilietinę koaliciją.

S. Skvernelis su J. Kaczynskiu yra susitikęs tiek prieš tapdamas premjeru 2016-aisiais, tiek jau eidamas šias pareigas.

Su J. Kaczynskiu pirmojo užsienio vizito metu šiemet liepą susitiko ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Įstatymas ir teisingumas“ Lenkijos valdžioje yra nuo 2015 metų, partijos rėmėjai giria jos vykdomą dosnią socialinę politiką, partija turi nemažą bažnyčios paramą. Liberalių pažiūrų politikai kritikuoja J. Kaczynskį dėl jo pasisakymų apie homoseksualus ir pabėgėlius.

Partiją „Įstatymas ir teisingumas“ J. Kaczynskis 2001-aisiais įkūrė kartu su broliu dvyniu, prieš dešimtmetį lėktuvo katastrofoje žuvusiu Lechu Kaczynskiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

O gal geriau ir jį (kaip ir jie Vytautą Didyjį ) įkalinti?..

Juozas iš Suvalkų

Siaubas. Skirti valstybinį apdovanojimą žmogui kuris tik du metus buvo Lenkijos premierių. Dabar Lenkiją valdanti jo partija laužo ne tik Lenkijos bet ir Unijos teisę. O, gal nusipelnė tuom, kad per Punsko (Lenkija) miestelį ves geležinkelį ir tos vietovės centre statys stotį, nors 2 km. nuo Punsko yra nauja stotis? Taip pagaliau nugalabis paskutinį Lenkijos lietuvių židinį. Kada nors dabartiniai Lenkijos valdovai praloš ir tuomet Kačinskio politiniai priešininkai gražai Lietuvai "atsilygins". Kada pagaliau Lietuvos politikai nustos laižyti Lenkijos Ponams užpakalius? Nors Skvernelis save vadina Ponu, bet toliau yra baudžiauninku, o kas juo gimė lakštingala nenumirs.

Anonimui Pydarui

Už ką. Lietuva nuoga, bus dar nuogesnė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS