Lietuva apkaltinta vengianti pateikti atsakymus dėl CŽV kalėjimo bylos | kl.lt

LIETUVA APKALTINTA VENGIANTI PATEIKTI ATSAKYMUS DĖL CŽV KALĖJIMO BYLOS

  • 4

Vyro, kuris teigia buvęs kalintas slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje, advokatai apkaltino Lietuvą vengiant duoti reikiamus atsakymus teisėjams, nagrinėjantiems bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Vyro, kuris teigia buvęs kalintas slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje, advokatai apkaltino Lietuvą vengiant duoti reikiamus atsakymus teisėjams, nagrinėjantiems bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), skelbia "Reuters".

Saudo Arabijoje gimęs Abu Zubaydah teigia, kad prieš septynerius metus jis buvo laikomas Lietuvoje kaip pasaulinės CŽV programos, skirtą sulaikyti ir apklausti įtariamus "Al Qaeda" narius, dalis.

Šiuo metu JAV kariniame kalėjime Gvantaname laikomas A.Zubaydah prašo teismo pripažinti, jog Lietuva veikė neteisėtai.

EŽTT priėmė bylą nagrinėti ir pateikė Lietuvai klausimų, ar CŽV kalino A.Zubaidah ir kiek šalies valdžia apie tai žinojo.

A.Zubaydah advokatų teigimu, jis 2002 metais buvo suimtas Pakistane, o prieš slapta atgabenant jį į Lietuvą, vyras buvo laikomas JAV įstaigose keliuose žemynuose.

Advokatai apkaltino Lietuvą, jog ši vengia pateikti atsakymus EŽTT - anot jų, kartoja seną informaciją ir naudoja procedūrinius argumentus mėgindama pasiekti, kad byla būtų nutraukta.

"Ironiška, kad tuo pačiu metu, kai Lietuva pirmininkauja ES, ji rodo tokią panieką savo europiniams žmogaus teisių įsipareigojimams", - sako A.Zubaydah vyresnioji advokatė Helen Duffy (Helen Dafi).

Kaip rašo "Reuters", Lietuvos valdžia teigia, jog A.Zubaydah prašymas teismui negaliojantis, nes nėra jo parašo, jis taip pat nepasirašė įgaliojimų advokatams.

Pastarieji nurodo, jog A.Zubaydah neįmanoma pasirašyti jokių kreipimųsi, nes JAV karinė valdžia bendravimą su juo Gvantaname laiko slapta informacija.

Anot advokatų, A.Zubaydah buvo laikomas CŽV kalėjime Lietuvoje nuo 2005 metų pradžios iki 2006 metų kovo. Jų teigimu, jis galėjo būti kalinamas buvusioje jodinėjimo mokykloje netoli sostinės, kuri buvo pertvarkyta į kalėjimą.

2009 metais Lietuvoje atlikus parlamentinį tyrimą dėl galimo CŽV  kalėjimo, identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Generalinė prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimo veikimu Lietuvoje, tačiau nutraukė 2011 metais, konstatavusi, kad pagrindo baudžiamajam persekiojimui nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nieko

nebuvo, nors ir kaip kas nors to norėtų. Baisingas noras apšmeižti Lietuvą, toks didelis noras, ypač svetimųjų šalių paranojikų. Manau, kad savų niekšų pakanka, todėl su svetimais mums nėra reikalo prasidėti.

to cha

dar vienas aiskeregys atsirado...

Felix

Tam Cha. Labai jau tau aišku...gal turi žinių iš deržavos saugumo? O daugeliui labai neaišku. Kas čia Lietuvoj norės lakyti teroristą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS