Lietuva įteikė notą Baltarusijai dėl sulaikyto Lietuvos piliečio mirties | kl.lt

LIETUVA ĮTEIKĖ NOTĄ BALTARUSIJAI DĖL SULAIKYTO LIETUVOS PILIEČIO MIRTIES

  • 13

Lietuva pareiškė griežtą protestą Baltarusijai dėl kaltinimų šovinių kontrabanda sulaikyto jos piliečio mirties įkalinimo įstaigoje, antradienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kaimyninės šalies laikinajam reikalų patikėtiniui Lietuvoje įteikta nota, kurioje pareikštas griežtas protestas dėl Lietuvos piliečio N.R. sulaikymo Baltarusijos teritorijoje praėjusių metų gruodžio 31 dieną ir mirties įkalinimo įstaigoje, galimai neužtikrinant jam būtinos medicinos pagalbos.

Baltarusijos muitinė sausio pirmoje pusėje paskelbė, kad dėl kontrabandos buvo sulaikytas ir į areštinę uždarytas Lietuvos pilietis. Užsienio reikalų ministerija BNS antradienį patvirtino, kad nota įteikta dėl šio asmens mirties.

Baltarusijos muitinė tuomet nurodė, kad Lietuvos piliečio vairuojamo automobilio „Mercedes“ durelėse Gardino muitinės pareigūnai aptiko dvi kartonines dėžes su 98 šoviniais, tinkamais šaudyti.

Kaip URM nurodo pranešime, Lietuvos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, sveikatos būklę, nesudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam reikiamą konsulinę pagalbą.

Kaip pažymi URM, tokiais veiksmais Baltarusija šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių.

„Lietuva griežtai reikalauja nedelsiant oficialiai informuoti Užsienio reikalų ministeriją apie Lietuvos piliečio sulaikymo pagrindus, piliečio būklę sulaikymo metu ir visas susijusias aplinkybes, taip pat patvirtinti minėto piliečio mirties faktą, nurodyti mirties laiką ir vietą, aplinkybes bei priežastis“, – sakoma pranešime.

URM pažymi, kad pastaruoju metu suintensyvėjo Baltarusijos institucijų priešiški ir provokaciniai veiksmai prieš Lietuvos piliečius, gyvenančius ar laikinai atvykusius į Baltarusiją. Pasak ministerijos, jie yra neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai.

Ministerija dar kartą primygtinai rekomenduoja lietuvius nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra šalyje, nedelsiant išvykti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Panaudos

Baltarusijoje ta nota pagal paskirti ir atsius atgal - pauostymui.

> Pastoviai

O gal tu išvažiuok visam laikui ir kuo daugiau savo draugų pasiimk, gali net su šeimom.

N̷O̷_̷u̷k̷r̷a̷i̷n̷a̷!̷

Žudikas ir psichopatas „prezidentas“ Lukašenka, tokia ir valstybė - PusiauRusija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS