Lietuva palaiko platformą, kuri rinks informaciją apie žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje | kl.lt

LIETUVA PALAIKO PLATFORMĄ, KURI RINKS INFORMACIJĄ APIE ŽMOGAUS TEISIŲ PAŽEIDIMUS BALTARUSIJOJE

Lietuva ir dar 18 kitų šalių išreiškė visišką palaikymą naujai įkurtai platformai, turinčiai rinkti informaciją apie Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

„Šiurkštūs precedento neturintys žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje nesiliauja. Turime reikalauti Lukašenkos režimo ir jam tarnaujančių asmenų atsakomybės. Teisėsaugos struktūrų atstovai, atsakingi už  nesibaigiančias represijas prieš taikius piliečius, privalo žinoti ir jausti, jog neliks nenubausti ir anksčiau ar vėliau turės atsakyti už savo nusikaltimus“, – sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Šią platformą trečiadienį įkūrė Baltarusijos ir kitų šalių nevyriausybinės organizacijos. Jai vadovauja Danijos nevyriausybinė organizacija „Dignity“ (Danish Institute against Torture). Platformos branduolį taip pat sudaro Baltarusijos Žmogaus teisių centras „Viasna“ ir Tarptautinis kankinimų Baltarusijoje tyrimų komitetas bei Jungtinės Karalystės nevyriausybinė organizacija „Redress“.

Tarptautine iniciatyva siekiama surinkti ir išsaugoti informaciją bei įrodymus, kurie gali būti naudojami kaip pagrindas baudžiamajam persekiojimui.

Kaip nurodo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos biuras, platforma nepakeis galimo būsimo Jungtinių Tautų mechanizmo. Vietoje to, ji „užpildys spragą“, kol toks JT mechanizmas bus sukurtas.

Tarp šią platformą parėmusių šalių – Baltijos valstybės, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Amerikos Valstijos.

Estija šiai platformai ketina skirti 30 tūkst. eurų. Šalies užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets (Eva Marija Lymets) sako, kad padėtis Baltarusijoje nėra pagerėjusi.

„Baltarusijos valdžia ignoravo tarptautinius raginimus nutraukti smurtą šalyje ir pradėti dialogą su Baltarusijos žmonėmis. Rimti žmogaus teisių pažeidimai tęsiasi“, – sakė ji.

Kaip BNS informavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija, „finansinės paramos Tarptautinės atsakomybės platformai Baltarusijai klausimas yra darbotvarkėje, tačiau sprendimų dėl sumos dar nėra priimta“.

Rugpjūčio 9 dieną įvykusių rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Oficialiais duomenimis, S. Cichanouskaja surinko kiek daugiau nei 10 proc. balsų ir užėmė antrą vietą, tačiau opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo beprecedenčių masinių protestų banga. Jai nuslūgus šalyje tęsiasi lokalaus pobūdžio protestai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Povilas

Ar jūs akli, ar gluši? Ką patys išsigimėliai išdarinėjate.

Pranas Pričkus

Pilna faktų kaip teisėjas(a) senai privalėję sėdėti patys kaltinamųjų suoluose, teisia kitus. Žmonės cypia psichuškėse, artėja ir jums laikas, pastovėti galimai ant medinės taburetės, o ne jankiams palaikyti platformas? Sugriovėt Lietuvą, Baltarusijos nepavyks. Norite prie Rusijos pastatyti NATO? Bėgs apsitriedę, neatsigręždami, tik kas liks iš mūsų?

cichujnovskaja surinko truputuy daugiau kaip 9%

balsu ir jei sansu ka nors laimet rinkimuose --ABSOLIUCIAI JOKIU NEBUVO --taip kad nereikia triest miltais....ir remt VALSTYBES ISDAVIKUS ,RIAUSININKUS, ISKRYPELIUS IR BETVARKES VALSTYBEJE KELEJUS --pagal jankiu ir Soroso uzsakyma.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS