Lietuva prašo JT pripažinti Baltarusiją pažeidus tarptautinę teisę dėl „Ryanair“ lėktuvo | kl.lt

LIETUVA PRAŠO JT PRIPAŽINTI BALTARUSIJĄ PAŽEIDUS TARPTAUTINĘ TEISĘ DĖL „RYANAIR“ LĖKTUVO

  • 16

Lietuvos atstovas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje pareikalavo pripažinti Baltarusiją pažeidus tarptautinę teisę, kai ši 2021-ųjų gegužę priverstinai nutupdė „Ryanair“ lėktuvą Minske.

Pirmadienį šį klausimą Albanijos bei JAV prašymu JT Saugumo Taryba svarstė kaip darbotvarkės punktą „Grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui“, informavo Užsienio reikalų ministerija.

Tarptautinės civilinės aviacijos Tarybos (ICAO – International Civil Aviation Organization) pirmininkas Salvatore Sciacchitano (Salvatorė Šiakitanas) pristatė šių metų rugsėjo mėnesį patvirtintas ICAO tyrimo išvadas.

Šiuo tarptautiniu tyrimu Baltarusijos institucijos pripažintos pažeidusios daugiašales aviacijos saugumą reguliuojančias Monrealio ir Čikagos konvencijas ir taip sukėlusios grėsmę civilinei aviacijai. Taip pat atkreiptas dėmesys į nepilną Baltarusijos įsitraukimą atliekant tyrimą. 

„Raginame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą pripažinti Baltarusijos atsakomybę už šiuos grubius tarptautinės teisės pažeidimus, sukėlusius grėsmę „Ryanair“ reisu skridusių žmonių gyvybėms“, – posėdyje pareiškė Lietuvos nuolatinis atstovas JT ambasadorius Rytis Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad ICAO tyrimas „aiškiai nurodo, kad pranešimas apie sprogmenis buvo sąmoningai melagingas“ ir perduotas įgulai aukšto Baltarusijos pareigūno.

„Vienintelis šio neteisėto nutupdymo tikslas buvo sulaikyti Baltarusijos opozicijos atstovus Romaną Protasevičių ir Sofiją Sapiegą. Visi su šiuo „Ryanair“ skrydžiu susiję Baltarusijos valdžios padaryti žmogaus teisių pažeidimai turi būti ir JT institucijų, tiriančių žmogaus teisių pažeidimus, tyrimų dalimi“, – teigė ambasadorius.

Jis paragino JT Saugumo Tarybą pareikalauti iš Baltarusijos valdžios institucijų „pateikti visą svarbią informaciją, kurios buvo paprašyta, bet kuri nebuvo pateikta tyrėjų grupei“.

Lietuva pasveikino ICAO Tarybos išvadas bei šios tarptautinės organizacijos asamblėjos neseniai priimtą rezoliuciją dėl Baltarusijos padaryto Tarptautinės civilinės aviacijos konvencijos pažeidimo.

Lietuva taip pat reiškia paramą ICAO Tarybos pirmininko išvadoms bei sprendimui faktų nustatymo tyrimo ataskaitą ir su ja susijusius tarybos sprendimus perduoti Jungtinių Tautų Generalinio Sekretoriaus Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui) tolesniems veiksmams.

ICAO, atsakinga už praeitais metais įvykusio oro bendrovės „Ryanair“ lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių, nutupdymo Baltarusijoje tyrimą, liepą pranešė baigusi nagrinėti šį incidentą ir dar kartą pažymėjo, kad Minsko veiksmai buvo „neteisėti“.

2021 metų gegužės 23 dieną „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Graikijos į Lietuvą, buvo priverstas nusileisti Minske, o baltarusių tarnybos sulaikė jame buvusį disidentą tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių ir jo partnerę Sofiją Sapegą – Vilniuje studijavusią Rusijos pilietę.

Rusijos atstovai pritarė ir teisino tokius Baltarusijos režimo veiksmus, o prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad neturi pagrindo netikėti autoritarinio baltarusių prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimais dėl bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio.

 

GALERIJA

  • Lietuva prašo JT pripažinti Baltarusiją pažeidus tarptautinę teisę dėl „Ryanair“ lėktuvo
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Haga

Iki gyvos galvos kremliaus iskrypelius.

tam išvada

Ko taip pergyveni gal jau chacholka tvatini durneli

to Vanga

Ir ko taip piksti to vanga gal kad rusai neleidžia vyrui su vyru ženitis Och tie rusai išleido isakyma tokiem jaunikiam kiaušus nurėžti pikta ar ne taip Vanga
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS