Lietuvoje partneriai nebus laikomi šeimos nariais | kl.lt

LIETUVOJE PARTNERIAI NEBUS LAIKOMI ŠEIMOS NARIAIS

Seimas antradienį perkėlė europinę direktyvą, kad Europos Sąjungos piliečiai ir jų šeimos nariai nebūtų diskriminuojami dėl pilietybės, tačiau partneriai liko už borto.

Seimo priimtos Lygių galimybių įstatymo pataisos įtvirtina draudimą laisvo judėjimo teise besinaudojančius ES piliečius ir jų šeimos narius diskriminuoti dėl pilietybės, bet šeimos nariais įvardijami tik sutuoktiniai ir vaikai iki 21-erių metų.

Už tokias pataisas balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo keturi ir susilaikė 11 parlamentarų.

Pirminiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame projekte tarp ES piliečių šeimos narių buvo įvardijami ir partneriai, tačiau Seimas pasipriešino tokiai formuluotei. Anksčiau Seime atmetus pataisas jos buvo grąžintos pagrindiniam Žmogaus teisių komitetui ir pakartotinai svarstyti pateiktos jau be partnerių, kaip šeimos narių, įvardijimo.

Kam ją apskritai perkelti, jei neperkeliame, ko prašo Europos Sąjunga? Mes esame ES nariai ir į Lietuvą gali atvažiuoti žmonės, kurie neturi civilinės santuokos, bet turi partnerystės sutartį. Ir jie čia bus diskriminuojami.

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė, pagal kurios siūlymą pakeistos pataisos, sakė, kad toks variantas „paiso nacionalinės teisės“, kartu ragino palaikyti projektą, nes priešingu atveju Lietuvai vėluojant perkelti direktyvą grėstų pažeidimo procedūra.

„Esu iš šeimos, kuriai labai svarbios šeimos vertybės ir visos šeimos. Ir jei žmonės atvyksta iš užsienio, kur jų partnerystė pripažįstama ir laikoma šeima, o atvažiavę į kitą ES šalį negali jaustis šeima, nes mes sakome, kad partnerystė nepripažįstama Lietuvoje, mes tik parodome, kad nesugebame tinkamai perkelti direktyvų, negerbiame kitų ES šalių apsisprendimo“, – situaciją komentavo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dovilė Šakalienė.

„Valstietis“ Povilas Urbšys teigė, kad „Europos direktyva palieka išlygą nacionalinei teisei apibrėžti, kas yra šeima“.

„Bet ne, būtinai reikia į tą sąvoką įbrukti tą vienalytę partnerystę ir prilyginti šeimai. Gerbkime savo valstybę, savo įstatymus, savo Konstituciją ir pritarkime komiteto siūlomam variantui“, – balsuoti už komiteto pateiktą variantą ragino P.Urbšys.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad iš viso nėra prasmės perkelti ES direktyvos, jei koreguojami apibrėžimai.

„Kam ją apskritai perkelti, jei neperkeliame, ko prašo Europos Sąjunga? Mes esame ES nariai ir į Lietuvą gali atvažiuoti žmonės, kurie neturi civilinės santuokos, bet turi partnerystės sutartį. Ir jie čia bus diskriminuojami. Tai neperkėlinėkime europinių direktyvų, jei mes jų negalime perkelti, turėdami fobijų didelių“, – kalbėjo A.Sysas.

Lygių galimybių įstatymo pataisas, kuriomis būtų įtvirtinamas draudimas diskriminuoti dėl pilietybės, Seimui yra pateikusi Vyriausybė. Pataisomis perkeliama direktyva, kad Europos Sąjungos piliečiai, besinaudojantys laisvo darbuotojų judėjimo teisėmis, ir jų šeimos nariai nebūtų diskriminuojami dėl pilietybės.

Ši direktyva taip pat taikoma Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams ir jų šeimos nariams. Kaip nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija projekto aiškinamajame rašte, ši direktyva jau prieš metus turėjo būti perkelta į nacionalinę teisę.

Pagal direktyvą, Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams bei jų šeimos nariams turi būti sudarytos tokios pat sąlygos naudotis socialinėmis ir mokesčių lengvatomis kaip ir Lietuvos piliečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Forminkit 'mažąją ūkinę bendriją', žiū, paskui ūkininkais galėsit tapt. ;D

Užtenka mulkinti

Kokie dar "partneriai"? Sugyventiniai jie, o ne jokie "partneriai". Partneriais gali būti tik darbo ir verslo grupė. Gali būti kolegos, bet ne tie, kurie guli po viena kaldra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS