Balsavimas baigtas: merų rinkimų antrajame ture dalyvavo 41 proc. rinkėjų | kl.lt

BALSAVIMAS BAIGTAS: MERŲ RINKIMŲ ANTRAJAME TURE DALYVAVO 41 PROC. RINKĖJŲ

Merų rinkimų antrajame ture dalyvavo 41,2 proc. rinkėjų, sekmadienį pranešė Vyriausioji rinkimų komisija.

Aktyvumas yra šiek tiek didesnis nei antrajame ture prieš ketverius metus, bet mažesnis nei per pirmąjį savivaldos rinkimų turą.

Vilniuje aktyvumas siekė 44,3 proc., Klaipėdoje – 34,9 proc.

Aktyviausiai balsavo Lazdijų rajono gyventojai, kur savo valią pareiškė 64,2 proc. rinkėjų, mažiausias aktyvumas buvo Panevėžio rajone – 27,85 proc.

Balsavimas sekmadienį vyko 41-oje savivaldybėje. Per pirmąjį turą prieš dvi savaites buvo išrinkta 19 merų.

Tikisi, kad preliminarūs rezultatai bus apie vidurnaktį

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė tikisi, kad preliminarūs merų rinkimų antrojo turo rezultatai bus aiškūs apie vidurnaktį.

„Aš labai tikiuosi, kad tai bus anksčiau, nei turėjome pirmo rinkimų turo metu. Tada turėjome du biuletenius, dabar vienas biuletenis, du kandidatai, komisijoms yra lengviau skaičiuoti, galbūt apie vidurnaktį ir turėsime preliminarius rinkimų rezultatus“, – sekmadienį spaudos konferencijoje uždarius balsavimo apylinkes sakė VRK vadovė.

VRK sekmadienį pranešė, kad merų rinkimų antrajame ture dalyvavo 41,2 proc. rinkėjų.

Kaip pažymėjo L. Matjošaitytė, aktyvumas yra šiek tiek didesnis nei antrajame ture prieš ketverius metus, bet mažesnis nei per pirmąjį savivaldos rinkimų turą šiemet.

„20 valandą užsidarė visos apylinkės, VRK informacinėse sistemose matyti, kad šiandien balsavo 34,91 proc. rinkėjų, ir jei sudėtumėm su išankstiniu, antrajame ture balsavo 41,2 proc. rinkėjų, tai daugiau nei per praėjusius savivaldos rinkimus 2015 metais, kai per antrąjį turą balsavo 37,8 proc. rinkėjų, bet šiek tiek mažiau nei per pirmąjį turą, kada balsavo beveik 48 procentai rinkėjų“, – teigė VRK vadovė.

Iki 19 val. balsavo 33,68 proc. rinkėjų

Iki sekmadienio 19 val. rinkimų apylinkėse, kur vyksta Savivaldos rinkimų pakartotinis balsavimas, jau apsilankė ir pilietinę pareigą atliko 33,68 proc. rinkėjų.

Savivaldybių merų rinkimų pakartotiniame balsavime balsuodami iš anksto savo balsus atidavė 6,31 proc. rinkėjų. Tad subendrintais negalutiniais duomenimis, antrajame Savivaldos rinkimų ture jau dalyvavo beveik 40 procentų - 39,99 proc. - rinkimų teisę turinčių piliečių.

Anot Vyriausiąją rinkimų komisiją iš rinkimų apylinkių pasiekusių duomenų, aktyviausiai sekmadienį iki 19 val. rinkimų apylinkėse balsavo Lazdijų (63,15 proc.), Ignalinos (56,85 proc.), Šilalės (54,47 proc.) rajonų, Pagėgių (52,99 proc.), Alytaus rajono (50,39 proc.) Kupiškio (47,37 proc.), Tauragės (46,85 proc.), Zarasų (46,53 proc.), Kėdainių (46,09 proc.) rajonų rinkėjai.

Vilniuje, kuris irgi antrajame ture renka merą, iki 19 val. balsavo 42,35 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Antrasis merų rinkimų turas vyksta sklandžiai

Antrasis merų rinkimų turas sekmadienį vyksta sklandžiai, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Kol kas matome, kad viskas vyksta sklandžiai, rinkėjai eina į rinkimų apylinkes. Laiko dar iki balsavimo pabaigos yra“, – sekmadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje sakė L. Matjošaitytė.

Ji paragino dar nebalsavusius žmones ateiti į rinkimus.

Policija gavo 88 pranešimus

Nuo antrojo merų rinkimų turo pradžios policija gavo 88 pranešimus apie galimus pažeidimus.

Tiek pranešimų pareigūnai gavo nuo trečiadienio ryto iki sekmadienio pavakarės.

Daugiausia – 34 pranešimai – gauti iš Alytaus apskrities, 20 – iš Tauragės apskrities. 8 pranešimų sulaukta iš Vilniaus apskrities, 7 – iš Utenos, 6 – iš Marijampolės, 5 – iš Panevėžio apskrities, skelbia policija.

„Kai kurie pranešimai vertinami, tikslinamos aplinkybės, įvertinus jas gali būti pradėti ikiteisminiai tyrimai,“– teigiama Policijos departamento pranešime.

Visoje šalyje dirba gausios policijos pajėgos, tad policija ragina gyventojus, pastebėjus galimus pažeidimus, nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Nuo trečiadienio pradėti du ikiteisminiai tyrimai, surašyti keturi administracinių nusižengimų protokolai.

Anksti balsuoja dirbantieji

Pakartotinis balsavimas vyksta ir Vilniuje, kur varžosi perrinkimo siekiantis meras Remigijus Šimašius ir buvęs ilgametis sostinės vadovas Artūras Zuokas.

S. Konarskio rinkimų apylinkės pirmininkė Monika Gasiliūnė BNS sakė, kad pirmieji balsuoti tradiciškai atėjo į bažnyčią besiruošiantys senyvo amžiaus bei sekmadienį dirbantys žmonės.

Keli žmonės prie apylinkės durų laukė dar prieš 7 valandą.

„Visi žino, kad tik 7 valandą durys atsiveria, tai kelios minutės po 7 valandos ir ateina. Nėra taip buvę, kad žmonės už durų lauktų atidarymo“, – teigė M. Gasiliūnė.

Pasak jos, per šiuos rinkimus daugiau žmonių skambino domėtis, kaip atiduoti savo balsą.

Kelios minutės po 7 valandos balsuoti atėjęs Juozas teigė iš karto po to vyksiantis į darbą.

„Balsavau už tą, kurį pažįstu“, – BNS tvirtino pusamžis vyras, neatskleidęs savo pavardės.

Į S. Konarskio rinkimų apylinkę taip pat atvyko Seimo narys, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius. Jis sako balsavęs „už realius darbus“.

„Nebuvo sunku pasirinkti“, – tvirtino politikas.

Išankstiniame balsavime – 105 tūkst. žmonių

Per keturias išankstinio balsavimo dienas savo valią pareiškė 6,31 proc. rinkėjų – daugiau kaip 105,5 tūkst. gyventojų.

Aktyviausiai iš anksto balsavo Ignalinos rajono ir Lazdijų rajono gyventojai, čia savo balsą atitinkamai atidavė 18,07 proc. ir 17,05 proc. rinkėjų.

Žmonės taip pat aktyviai balsavo Varėnos rajone (13,42 proc.), Zarasų rajone (13,41 proc.) ir Kupiškio rajone (12,40 proc.).

Didžiuosiuose miestuose rinkėjai tradiciškai buvo mažiau aktyvūs.

Vilniuje iš anksto balsavo 3,41 proc., Klaipėdoje – 2,86 proc., Panevėžyje – 3,91 proc. rinkėjų.

Iki balsavimo pabaigos galioja draudimas agituoti ne tik vykstančiuose savivaldos, bet ir būsimuose prezidento rinkimuose, referendumuose.

Agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatus.

Iš viso per savivaldos rinkimus vietos politikai varžėsi dėl 1502 mandatų tarybose, iš jų – dėl 60 merų. Sekmadienį turėtų būti išrinktas 41-as.

Savivaldos rinkimuose kandidatavo per 13 tūkst. politikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Evy Raes

Esame profesionalų, besispecializuojančių visų rūšių finansavime, grupė. Mes siūlome paskolas tarp rimtų žmonių, galinčių mokėti 3% palūkanų normą. Mūsų paskolų principai visų pirma grindžiami abipusiu pasitikėjimu, abiejų šalių įsipareigojimų laikymusi ir paskolų bei grąžinimo standartų laikymusi. Jei turite finansinių problemų arba turite projektą, prašome susisiekti su mumis ir gauti daugiau informacijos. Paštas: ing.financefrance@gmail.com   Labai ačiū

to to...

nu jai toks esi tai tavo reikalai...

to res

Ar baltos kumelės ar baltos pelės? Žinok, svarbu diagnozei. Nebent apsirūkei; tada gal ir praeis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS