Lietuvos ambasadorė ES: „Brexit“ yra simbolika | kl.lt

LIETUVOS AMBASADORĖ ES: „BREXIT“ YRA SIMBOLIKA

  • 5

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) yra simbolika, nes Bendrija iš esmės pirmą kartą susiduria ne su plėtra, o netektimi, sako Lietuvos nuolatinė atstovė ES Jovita Neliupšienė.

„Tai yra simbolika, tai yra politinis klausimas“, - BNS penktadienį ryte sakė ambasadorė.

„Vieniems žmonėms ES yra svajonė, mums prieš daugiau nei dešimt metų tai buvo ypatingai svarbus žingsnis tiek mūsų užsienio politikos, tiek mūsų šalies vystymosi prasme. Akivaizdu, kad yra galvojančių kitaip“, - pridūrė ji.

Diplomatė teigė, kad britams nubalsavus už pasitraukimą iš ES visiems šiuo metu reikia „ieškoti rimties ir apgalvotų sprendimų“.

Visgi J.Neliupšienė sakė tikinti, jog Bendrija susitvarkys su kilusiu iššūkiu.

„Aš manau, kad ES per savo egzistavimo laikotarpį išmoko priimti ir pačius sunkiausius sprendimus bei vykdyti juos efektyviai“, - teigė ambasadorė.

Ji tvirtino, jog Didžioji Britanija ypač rūpinosi ES prekybos, saugumo ir plėtros klausimais.

„Aplink Britaniją būrėsi ir mūsų interesų laukas“, - kalbėjo diplomatė.

J.Neliupšienė tikėjosi, kad ES tikriausiai nenutrauks glaudžių ekonominių ryšių su Didžiaja Britanija, nes „ES esmė yra atvirumas, (...) o ES ir dabar bendradarbiauja su trečiosiomis šalimis“.

Pirminiais duomenimis, 52 proc. britų ketvirtadienį referendume pasisakė už pasitraukimą iš ES.

Lietuva gerbia britų pasirinkimą

Lietuva apgailestauja dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES), tačiau gerbia britų pasirinkimą, sako šalies ambasadorė Londone Asta Skaisgirytė.

„Apgailestaujame dėl šio sprendimo, tačiau Jungtinės Karalystės piliečiai išreiškė savo valią, kuri yra gerbtina“, - BNS penktadienio rytą sakė diplomatė.

Ji teigė besitikinti, kad Britanija liks artima Lietuvos sąjungininkė, ypač saugumo ir prekybos srityse.

Ambasadorė tvirtino, kad Lietuvai taip pat rūpi Didžiojoje Britanijoje gyvenančių ir imigruoti besiruošiančių šalies piliečių likimas. A.Skaisgirytė pabrėžė, kad imigrantų likimas toje šalyje paaiškės po Didžiosios Britanijos ir ES derybų dėl išstojimo sąlygų.

Diplomatė sakė, jog britams besitraukiant iš ES nustos galioti šiais metais priimtas Bendrijos ir Didžiosios Britanijos susitarimas, kuriame, be kitų dalykų, numatyti apribojimai naujai į šalį atvykstantiems mažai uždirbantiems ES piliečiams, mažesnės išmokos imigrantų vaikams.

A.Skaisgirytė teigė, jog „Brexit“ yra neigiamas precedentas Bendrijai, kuris greičiausiai parodė britų nepasitenkinimą tiek ES, tiek vietos Vyriausybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Sauliui

Nepamiršk kad pas mus ir euras - ABSOLIUČIAI neteisėtas, o iš neteisės teisė NEATSIRANDA. Nes Konstitucijoj buvo (YRA!) įrašyta kad pas mus valiuta - LITAS, bet... kažkoks KT paprasčiausiai UZURPAVO sau teisę savavališkai koreguot Konstituciją, ten dabar liko nuostatos, kurių priėmimui NĖRA NĖ VIENO pagal Konstituciją LEGITIMAUS parašo!!!

jonas

O kada LT zmoniu kas nuomones klausdavo?.. Valdzia pripratusi jog su vergais galima nesiskaityti, o ir musu zmones prie to pripraste. Kaip ir del euro isivedimo nuo kurio dabar visi eiliniai ciaudeja, nes didzioji dalis produktu ir paslaugu 3kartus pabrango. Leido surengti pacia nepatogiausia diena... Ir taip visada. Musu valdzios vyrai ir moteriskes reguliariai juokiasi is Rusijos, bet pas mus tikrai negeriau, tik caras kitas. O kad ES subyres tai akivaizdus faktas, nes vagystes ir betvarke negali amzinai testis... Tik kad neatsiklausiant musu auksa centrinis ES bankas issiveze, duodamas pakaitinius popieriukus eurukus - tai yra normalu?.. Elini karta numove ubagui paskutines kelnes. Kad salygas amzinai Briuselis diktuoja - nieko neprimena?.. Taip kad britai pasielge protingai, o ekonomika pataisomas dalykas, kaip priprato prie laisvos prekybos ES teritorijoje taip ir atpras, nes ilga laika iki to gyveno, isgyveno ir neblogai gyveno.

Ert

Blaivus vertinimas - nors ir bus pasekmių, katastrofos ne. Britams. Mums bus prasčiau be jų pinigų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS