Lietuvos ir dar 12 ES šalių parlamentų komitetai pasmerkė Rusijos „referendumus“ Ukrainoje | kl.lt

LIETUVOS IR DAR 12 ES ŠALIŲ PARLAMENTŲ KOMITETAI PASMERKĖ RUSIJOS „REFERENDUMUS“ UKRAINOJE

Lietuvos ir dar 12 Europos Sąjungos (ES) valstybių parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkai pasmerkė fiktyvius Rusijos „referendumus“ okupuotose Ukrainos teritorijose.

Pareiškimą penktadienį paskelbė Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Ispanijos, Rumunijos, Prancūzijos, Slovakijos, Vokietijos, Suomijos, Danijos ir Nyderlandų parlamentinių komitetų vadovai, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

„Pabrėžiame, kad Rusijos okupacinio režimo keturiuose Ukrainos regionuose organizuojami ir primesti fiktyvūs referendumai akivaizdžiai pažeidžia tarptautinę teisę ir gali būti laikomi tik klaidingu pretekstu mėginti aneksuoti dalį Ukrainos ir pateisinti neteisėtą karą“, – sakoma pareiškime.

Komitetų vadovai pažymi, kad šie „referendumai“ ir bet kokie suklastoti rezultatai, kuriuos Rusija paskelbs, neatspindi Ukrainos žmonių išreikštos valios ir yra sunkus Ukrainos teritorinio vientisumo ir nepriklausomybės pažeidimas.

„Pakartojame, kad griežtai smerkiame tebesitęsiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, fiktyvius Rusijos referendumus ir visus pareigūnus bei bendradarbius, dalyvaujančius organizuojant šiuos referendumus laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose“, – skelbia parlamentinių komitetų vadovai.

Praėjusią savaitę Rusijos surengtuose pseudoreferendumuose keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Kyjivas ir Vakarai šiuos balsavimus vadina fiktyviais ir teigia, jog jie yra tik pretekstas aneksuoti Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis.

Kremlius penktadienį rengia ceremoniją užbaigti aneksijai ir inkorporuoti minimas teritorijas į Rusiją.

Gairės: karas, karas Ukrainoje, Rusija, pseudoreferendumai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS