Lietuvos ir Sakartvelo prezidentai aptars situaciją šioje Kaukazo šalyje | kl.lt

LIETUVOS IR SAKARTVELO PREZIDENTAI APTARS SITUACIJĄ ŠIOJE KAUKAZO ŠALYJE

  • 2

Lietuvos ir Sakartvelo prezidentai trečiadienį aptars situaciją šioje pietų Kaukazo valstybėje.

„Prezidentas Gitanas Nausėda su Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili aptars Sakartvelo valdančiosios partijos ir opozicijos pasirašytą susitarimą bei Lietuvos pagalbą jį įgyvendinant“, – BNS sakė Lietuvos vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis.

Sakartvelo valdančioji partija ir opozicija pirmadienį pasirašė Europos Sąjungos bei JAV remiamą susitarimą, kuriuo užbaigiama mėnesius trukusi ir susirūpinimą Vakaruose dėl šalies demokratijos silpnėjimo kėlusi politinė krizė.

Visų politinių partijų pasirašytą susitarimą pasiūlė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis). Juo užbaigiamas opozicijos boikotas parlamente ir sudaromos sąlygos didelėms rinkimų ir teismų reformoms.

Politinė krizė šioje buvusioje šalyje kilo po spalį įvykusių parlamento rinkimų, juos opozicinės partijos vadino suklastotais. Po rinkimų opozicijos parlamentarai atsisakė užimti savo vietas naujajame parlamente ir ėmė rengti masinius protestus, reikalaudami pirmalaikių rinkimų.

Krizė komplikavosi vasarį, policijai areštavus pagrindinės opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo – lyderį Nikanorą Meliją. Tai lėmė premjero atsistatydinimą ir Vakarų pasmerkimą.

Pagal susitarimą opozicinės partijos turi pradėti dirbti parlamente, o valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pažadėjo per savaitę amnestijomis ar panašiomis priemonės išspręsti „politizuoto teisingumo“ atvejus. Taip pat sutarta pirmalaikius parlamento rikimus surengti 2022 metais, jei „Sakartvelo svajonė“ per būsimus vietos administracijų rinkimus gaus mažiau nei 43 proc. balsų.

Juo taip pat numatomos valdžios pasidalijimo parlamente taisyklės, užtikrinančios, kad opozicijos parlamentarai vadovaus penkiems komitetams, taip pat garantuotos didelės teismų sistemos bei rinkimų reformos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Situacija juokinga

Gruzija laviruoja santykiuose su Rusija, JAV ir ES. Rado ką pasiųsti - Povilonį. Po jo vizito dar ilgai teks aiškintis, kad jis neatstovauja Lietuvai.

KIEK GALIMA?

Pavilionis jau aptarinėjo...vos ausų negavo. Ar klausė mūsų "didvyris" Nausėda ką apie Gruzijos ir Rusijos santykius kalbėjo buvęs Prezidentas Saakašvilis? Jis, su Amerikos leidimu, bandė atakuoti Cchenvalį, kuris yra Rusijos įtakoje...vos sveiką kailį išnešė ir nepataria bet kam kištis į Rusijos - Gruzijos reikalus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS