Lietuvos prezidentas: JAV ir ES politika Kinijos atžvilgiu išgyvena virsmą | kl.lt

LIETUVOS PREZIDENTAS: JAV IR ES POLITIKA KINIJOS ATŽVILGIU IŠGYVENA VIRSMĄ

  • 6

Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) politika Kinijos atžvilgiu išgyvena virsmą, į šią valstybę nebegalima žiūrėti tik kaip į verslo partnerę, sako Lietuvos prezidentas.

„Kinijos atžvilgiu JAV ir ES politika išgyvena tam tikrą virsmą, ir negalima sakyti, kad tai, ką mes kalbėjome prieš dvejus, trejus metus, yra tapatu tam, ką kalbame šiandien“, – antradienį interviu naujienų portalui „Delfi“ sakė Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, šiuo metu vyksta vertybių perkainojimo procesas.

„Kolegos, kurie anksčiau ypač pabrėždavo vadinamąjį partnerystės ar bendradarbiavimo su Kinija modelį, šiandien supranta, kad toli gražu ne viskas priklauso nuo mūsų gerų norų, nes Kinija turi savų interesų, ir tie interesai yra labai ekspansionistiniai ir labai ambicingi“, – teigė G. Nausėda.

„Ir dėl to reikia žiūrėti kur kas rezervuočiau, kad su Kinija galima tik bendradarbiauti ir tik vystyti verslą, kaip anksčiau būdavo. Šiandien mes suprantame, ir ypač pamokyti pandemijos, supratome, kad Kinija gali tapti ir rizikos šaltiniu, ypač kai kalbame apie tiekimo, gamybos grandines – kad tai gali mus gerokai susilpninti, jeigu patys nepasirūpinsime tų grandinių saugumu“, – kalbėjo prezidentas.

Anot jo, dabar Europa gerokai labiau supranta, kaip padidinti savo atsparumą tokiam pažeidžiamumui.

„Nori to ar nenori, bet neišvengsime, kad Kinija yra strateginis varžovas. Ne tik ekonominis konkurentas, bet ir varžovas, kuris nori primesti savo žaidimo taisykles pasauliui. Ir tos taisyklės yra kiek kitokios nei teisės viršenybės, demokratijos principai, pagal kuriuos mes įpratome gyventi“, – tvirtino G. Nausėda.

Liepos mėnesį Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime lyderiai pareiškė, kad Kinijos deklaruojami siekiai ir prievartinė politika kelia grėsmę Aljanso interesams, saugumui ir vertybėms.

„Kinija naudoja įvairias politines, ekonomines ir karines priemones, kad padidintų savo įtaką ir galią pasaulyje, tačiau savo strategiją, ketinimus ir karinių pajėgų stiprinimą pateikia neskaidriai“, – rašoma deklaracijoje.

Dokumente nurodoma, jog Kinija siekia kontroliuoti pagrindinius technologijų ir pramonės sektorius, ypatingos svarbos infrastruktūrą ir strategines medžiagas bei tiekimo grandines, taip pat naudojasi savo ekonominiais svertais, kad sukurtų strategines priklausomybes ir sustiprintų savo įtaką.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Na ir katrie

UZVIRS,kap manai,PRENCENDENTE?

onute

Kodėl zelia vis prašo paramos nu kam gal jis vis dar sapnuoja būti ukru prezidentu Zele tau butu geriausis išsigelbėjimas pas Sakašvili kad ukrai nenubombintu Vedei vedei ukropus i nato o nuvedei i dangu kaip tas velnio Hitleris

pensininkė

Nausėda tavo politika su zelia duda nieko verta neapsimesk durneliu kad nematai kad europa žlunga Esi bailys subinlaižys kaip retaMelas jau pasiekė ribas tautos jusu nepageidauja ir kažin ar tau su tavo boba ir anusiui su savo kas išeis Jeigu vokiečiam jau chana tai tau tylėti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS