Lietuvos stačiatikiai melsis už su Maskva siejamą Ukrainos stačiatikių bažnyčią | kl.lt

LIETUVOS STAČIATIKIAI MELSIS UŽ SU MASKVA SIEJAMĄ UKRAINOS STAČIATIKIŲ BAŽNYČIĄ

  • 8

Maskvos patriarchatui pavaldi Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių bažnyčia nuo trečiadienio melsis už su šiuo patriarchatu taip pat siejamą Ukrainos stačiatikių bažnyčią.

Antradienio vakarą išplatintame Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos pareiškime skelbiama, kad Lietuvos stačiatikiai taip pat melsis už Kyjivo Pečorų lauros vienuolyno brolius bei Kyjivo dvasinių mokyklų dėstytojus ir studentus.

Pečorų lauros vienuolyne yra įsikūrusi Ukrainos stačiatikių bažnyčios atšaka, anksčiau priklausiusi Maskvos jurisdikcijai, bet savo ryšius su ja nutraukusi rusų kariuomenei įsiveržus į Ukrainą. Vis dėlto Kyjivas mano, kad ji de facto tebėra priklausoma nuo Maskvos.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupija bei jos vadovas, metropolitas Inokentijus, su Maskva siejamą Ukrainos stačiatikių bažnyčią įvardija kaip persekiojamą.

„Šiandien vyksta tai, kas nesuvokiama – iš šventojo vienuolyno išvaromi vienuoliai, kurie tris dešimtmečius atstatinėjo ją iš griuvėsių. Mūsų krikščioniška pareiga yra dar stipriau melstis už persekiojamą Ukrainos Stačiatikių Bažnyčią“, – arkivyskupijos pranešime teigė metropolitas Inokentijus.

Pasak jo, prasidėjus karui pabėgėliai iš Ukrainos stačiatikių bažnyčios parapijų prisijungė prie daugelio Lietuvos stačiatikių bažnyčios parapijų.

Prasidėjus invazijai į Ukrainą, Vilniaus stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus, pasmerkė Rusijos karą, bet ne patriarchą Kirilą. Vis dėlto metropolitas pareiškė nepritariantis ir nesutinkantis su Maksvos patriarcho pozicija.

Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupija šiuo metu siekia didesnės autonomijos ir skelbia priartėjusi prie savarankiškos bažnyčios statuso, nes jų tokį prašymą Maskvos patriarchato Švenčiausiasis Sinodas nukreipė svarstyti vyskupų susirinkime.

Nors šiuo metu stačiatikius Lietuvoje vienija tik Maskvos patriarchatui pavaldi Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupija, šalyje planuojama įkurti ir Konstantinopolio patriarchatui pavaldžią bažnytinę struktūrą.

Jos siekia penki Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupijos iš kunigų luomo pašalinti, o vėliau į jį Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus I sugrąžinti kunigai.

Apie tokius planus pranešė ir Lietuvoje kovo antroje pusėje apsilankęs Konstantinopolio patriarchas.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

anonimas to anonimas

Tai sakai,okupantų popai nesirieja,nu jau duodi,basesnių kaip ten nėra,kur tu girdėjai,kad religija palaiko žudikus,tik Maskvoj

Anonimas

Tai jau ką čia tos maldos,kaip velnias kirilas šventina žudikus,taip šventina,siunčia žudyti,ką jau tosjūsų maldos ,jau antri metai kaip nepadeda

Senukas

Vyt lauk is Lietuvos okupantus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS