Seime – ginčai dėl narkotikų dekriminalizavimo: A. Veryga nepritaria, G. Landsbergis palaikys | kl.lt

SEIME – GINČAI DĖL NARKOTIKŲ DEKRIMINALIZAVIMO: A. VERYGA NEPRITARIA, G. LANDSBERGIS PALAIKYS

  • 25

Laisvės frakcijos parlamentarė Morgana Danielė mano, kad jos inicijuotame mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projekte numatytos baudos yra per didelės. Po to, kai pataisas apsvarstė Teisės ir teisėtvarkos komitetas, numatyta, kad už pirmą nusižengimą būtų skiriama bauda nuo 30 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 250 iki 400 eurų.

„Mano nuomone, numatytos baudos yra kompromisinės. Mano, kaip priklausomybės ligų specialistės, nuomone, tos baudos yra per didelės, jos negalėtų būti prilygintos kitoms panašaus dydžio baudoms, nes tos veikos yra pavojingesnės žmogaus gyvybei arba sveikatai“, –  ketvirtadienį prieš Seimo posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė M. Danielė.

Taip pat „laisvietė“ pabrėžia, kad didesni baudų dydžiai neprisideda prie narkotikų vartojimo mažinimo.

„Taip pat, mano nuomone, tai yra per didelė našta žmonėms, kurie yra priklausomi. Jie ir taip skęsta antstolių problemose, kurios dažniausiai lemia tolesnį vartojimą. Tai yra toks uždaras ratas. Tai mano, kaip specialistės, nuomone, baudos yra per didelės“, –  aiškino ji.

Taip, Seimo nariai kažkaip jaučiasi ramesni, jiems yra geriau, jeigu jie žino, kad žmogus, kuris vartoja medžiagas, bus nubaustas didesne pinigine bauda.

Tačiau Laisvės frakcijos parlamentarė sutinka, kad politiniu požiūriu tokios baudos gali būti laikomos kompromisu.

„Tačiau kaip politikės nuomone, ir matant visą procesą, aš manau, kad šitas kompromisinis variantas šiandien yra tinkamas“, –  mano M. Danielė.

„Taip, Seimo nariai kažkaip jaučiasi ramesni, jiems yra geriau, jeigu jie žino, kad žmogus, kuris vartoja medžiagas, bus nubaustas didesne pinigine bauda“, –  pridūrė ji.

A. Veryga: siunčiama žinia, kad valstybė narkotikus vertina kaip pramogą

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad priėmus Laisvės frakcijos inicijuotą mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektą, visuomenei būtų siunčiama žinia, kad valstybė vertina narkotines medžiagas kaip pramogą.

„Aš manau, kad tai būtų labai aiški žinia žmonėms, kad valstybė vertina narkotines medžiagas kaip tam tikrą pramogą, nemato čia didelės problemos“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį teigė A. Veryga.

„Tiesą sakant, šių pataisų teikėjai per daug ir nesiginčija, ir neslepia, kad jų tolimasis tikslas yra visgi ne tik dekriminalizuoti, bet ir legalizuoti kai kuriuos narkotikus“, – pridūrė jis.

Būtų labai aiški žinia žmonėms, kad valstybė vertina narkotines medžiagas kaip tam tikrą pramogą, nemato čia didelės problemos.

Politikas mano, kad šiuo metu už disponavimą narkotinėmis medžiagomis taikomos baudos tikrai nėra per didelės.

„Ko mes siekiame bauda? Ar mes siekiame, kad bauda būtų komfortiška, kad žmonės maloniai jaustųsi parūkę žolės ir susimokėję baudą, ar mes visgi norime, kad bauda atgrasytų nuo vartojimo. Tai, aš manau, kad (baudos – ELTA) tikrai nėra per didelės ir klausimas, ar nėra per mažos“, – sakė Seimo narys.

G. Landsbergis ketina projektą palaikyti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako ketinantis palaikyti valdančiosios koalicijos partnerių iš Laisvės frakcijos iniciatyvą dėl mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo, kuri ketvirtadienį Seime pasieks svarstymo stadiją.

„Aš ketinu palaikyti. Ir dėl to, kad tai yra svarbus klausimas mūsų koalicijos partneriams, tai yra jų programinė nuostata, kuriai jie tikrai deda daug pastangų, kad įgyvendintų. Manau, kad tai reikia girdėti. Ir dėl to, kad esu didele dalimi įtikintas jų argumentų“, – Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus teigė G. Landsbergis.

Aš ketinu palaikyti. Ir dėl to, kad tai yra svarbus klausimas mūsų koalicijos partneriams, tai yra jų programinė nuostata.

Politikas pabrėžia, kad šiomis pataisomis tiesiog būtų grįžtama prie anksčiau šalyje galiojusių administracinių sankcijų, kurios praėjusioje kadencijoje buvo perkeltos į Baudžiamąjį kodeksą.

„Mes, priimdami šias pataisas, situaciją grąžintume į 2017 metus. Vėlgi nuogąstaujantiems, kad čia dabar situacija pablogėtų iš esmės, galima sakyti, jog situacija nuo 2017 metų, perkėlus nuostatas į Baudžiamąjį kodeksą iš esmės prastėjo, o ne taisėsi. Tai reiškia, kad nelabai suveikė tos nuostatos, kurios dabar ketinamos atitaisyti“, – aiškino jis.

Tačiau konservatorių lyderis sutiko, kad projekte numatytos baudos yra per mažos.

„Dėl piniginių baudų turėjome ilgą diskusiją, mūsų kolegos yra registravę tam tikras pataisas, aš manau, kad jas bus galima palaikyti“, – tvirtino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje svarstymo stadiją turėtų pasiekti vienas iš valdančiosios Laisvės frakcijos prioritetinių klausimų – mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektas. Laisvės frakcijos narės M. Danielės inicijuotos pataisos, kuriomis siekiama perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), jau yra įveikusios pateikimo stadiją ir po diskusijų su ekspertais buvo apsvarstytos visuose šio klausimo svarstymui paskirtuose komitetuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Ss

Padlų landsbergių tikslas tik vienas, kenkti Lietuvai, vienas niekaip nenustimpa, kitas neužsičiaupia

G. Landsbergis vaikystėj mėgo

valgyti geltoną sniegą...

Andrius

Tikrai, patalpinkime narkotikus vien į vaistines !!!!! Kitaip turguose atsiras prekystaliai, aš taip suprantu dekriminalizaciją. Bus garantija švarių narkotikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS