M. Lingė apie privalomą darbuotojų testavimą: kai kurie priims sprendimą išeiti iš darbo | kl.lt

M. LINGĖ APIE PRIVALOMĄ DARBUOTOJŲ TESTAVIMĄ: KAI KURIE PRIIMS SPRENDIMĄ IŠEITI IŠ DARBO

  • 3

Opozicija pasigenda ryškių kriterijų, kaip bus matuojama sėkmė senjorams, sutikusiems pasiskiepyti COVID-19 vakcina, sumokant po 100 eurų. Info dienoje – pokalbis su Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininku (TS-LKD) Mindaugu Linge apie tai, ar Vyriausybė sugebėjo imtis pakankamai ryžtingų veiksmų, bandydama sustabdyti koronaviruso plitimą, ir ar tie veiksmai aiškūs.

Už vakcinaciją senjorams – 100 eurų

„Mes matome Vyriausybės aktyvumą, ieškoma įvairių priemonių, kas galėtų paskatinti kovoti su grėsmingai augančiais pandeminiais skaičiais, mirtimis. Svarbu, kad būtų rasti tie sprendimai, kurie turėtų geriausią efektą, kurie pakeltų vakcinacijos lygį ir padėtų mums visiems šiuo nelengvu metu. Visos priemonės diskutuotinos ir svarstytinos, bet sprendimus reikia priimti dėl geriausių ir efektyviausių“, – sakė M. Lingė.

„Nieko nuostabaus, kad pati sudėtingiausia, pati rizikingiausia grupė ir kurioje vakcinacijos lygis nėra toks, kokio mes norėtume, yra aiškiai pasirinkta. Jų vakcinacijos lygį reikia didinti, jie turi didžiausią riziką sunkiai susirgti, didelę riziką patekti į reanimacijas, sudaryti tam tikrą krizę, kuri gali ištikti ir medicinos įstaigas teikiant kitas paslaugas. Čia yra viešasis interesas ir bendras gėris. Gal tos priemonės ir neatrodo normaliu metu labai priimtinos ir patrauklios, bet kada esame tokioje situacijoje, ir priemones reikia pasitelkti atitinkamai, kurios duotų rezultatą“, – teigė jis.

Dėl testavimo gali išeiti iš darbo

M. Lingė aptarė ir valstybės sprendimą padaryti privalomąjį testavimą mokamą. „Buvo paminėta, kad gali tekti ieškoti ir spręsti, papildomai keisti Darbo kodeksą. Darbo kodekso pakeitimai turi būti aptarti trišalėje taryboje, tos procedūros yra kitokios. Teisingumo ministerija taip pat turėjo pastabų šiam projektui taip, kaip jis buvo konstruojamas. Mes turime priimti tokius sprendimus, kurie nekelia teisinių abejonių, bet turime matuoti ir efektyvumo lygį, todėl tikrai labai svarbu žinoti skaičius, kokį ratą žmonių, profesijų paliestų ir koks jų elgesys būtų paskatintas. Nebūtinai rezultatas būtų toks, kad tie žmonės pasiskiepytų, gali būti, kad jie priims kitus sprendimus, išeis iš darbo“.

Galimybė tikrintis išlieka, bet tai turi tapti nebe vien ant valstybės ir mokesčių mokėtojų pečių.

Tačiau jis sutiko, kad privalomas mokamas testavimasis galėtų sukelti problemų verslo sektoriuje. „Situacijų gali būti labai įvairių, bet tada žiūrime, kokią problemą sprendžiame ir kas yra didesnė vertybė, ir kas yra didžiausias iššūkis šiuo metu valstybėje. Ten, kur susiduria viešasis gėris, plačios visuomenės interesas, yra labai platūs tikslai. Jeigu tos priemonės gali pasitarnauti, tai tenka diskutuoti, nors kitose srityse tai galėtų būti iššūkiu dėl tų priimtų sprendimų“.

„Dėl testavimo mes keitėme įstatymus pavasarį, kad tai galėtų būti kompensuojama. Buvo daug diskusijų, kaip apskritai galima privalomai testuoti. Jau pasikeitė aplinkybės – dabar jau nenorima tos priemonės atsisakyti. Bet realybė jau yra kita. Kai mes įstatymą priėmėme, tuo metu tai buvo vienintelis ginklas, galintis valdyti pandemiją, bet dabar turime veiksmingą ginklą, kuris yra šiuo metu plačiai prieinamas. Kai valstybė turi naudoti savo resursus efektyviai priemonei, tų pinigų pertekliaus nėra, kad būtų švaistoma labai dažniems tikrinimams ir tam tikrai kategorijai. Šioje vietoje yra žmonių apsisprendimas, pasirinkimas. Galimybė tikrintis išlieka, bet tai turi tapti nebe vien ant valstybės ir mokesčių mokėtojų pečių“, – kalbėjo M. Lingė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Išėjusiems jokiu pašalpų ir nelegalaus darbo. O išėję į pensija verks ,kad maža pensija. Tokių ir dabar yra. Nedirbo ,o sėdėjo turguose, slėpė mokesčius ,dabar ašaroja. Mano visa šeimą ir pažystami jauni ir vyresni pasiskiepijo ir nemirė,

Geriau išeisiu iš darbo,

bet nemokėsiu chuntai nė grašio. Kad sveikas dirbu, dar ir primokėti turiu???? Visai galvos susisuko jums.

O

Nejuokinkit su tais testais,juk buvo skelbta ,kad jie rodo nesąmones,bet daug pripirkta reikia išnaudoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS