Masiškas prokurorų kilimas karjeros laiptais supykdė V. Gailių | kl.lt

MASIŠKAS PROKURORŲ KILIMAS KARJEROS LAIPTAIS SUPYKDĖ V. GAILIŲ

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius pasipiktino masišku prokurorų kilimu karjeros laiptais.

Seimo nario pateikiamais duomenimis, 2013 metais inicijuojant generaliniam prokurorui Dariui Valiui, aukštesni nei turėti kvalifikaciniai rangai prokurorams suteikti 732 kartus, kai palyginti su 2009-aisiais tokių atvejų buvo tik penki.

„Akivaizdu, kad prokuratūros reforma su tokiu administravimu nepavyko, institucija yra ties kompetencijų bankroto ribos, ir tokiais desperatiškais būdais, pažeidžiant nustatytas tvarka ir įstatymus, buvo bandoma pagerinti savo reputaciją prokurorų bendruomenės tarpe. Situacija, kurią atskleidė Valstybės kontrolės išvados, yra kritinė. Esant tokiai aibei finansinių pažeidimų ir negebėjimų administruoti institucijos metų pabaigoje mes turėsime labai didelę problemą, kai pritrūks asignavimų“, - BNS sakė V.Gailius.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė sako, jog dideliam skaičiui prokurorų suteiktas aukštesnis kvalifikacijos rangas, nes dėl krizės keletą metų šis procesas iš viso buvo įšaldytas. Prokuratūros atstovė taip pat tvirtina, jog dėl tokio paskatinimo papildomų lėšų nereikės, telpama į numatytą metinį biudžetą.

„Rangai buvo suteikti, nes iki tol labai ilgą laiką šita skatinimo priemonė nebuvo taikoma, motyvuojant lėšų trūkumu. Prasidėjus reformoms ir kitokiam požiūriui į biudžeto naudojimą, iš vidinių rezervų, neprašant nei vieno papildomo lito, buvo kitaip tvarkomasi su pinigais ir atsirado lėšų, kuris buvo galima skirti prokurorų rangams suteikti“, - BNS sakė E.Martinonienė.

„Anksčiau metinis biudžetas neleido skirti rangų, nes taip didėja darbo užmokesčio fondas. Pradėjus reformą, kai iš 191 vadovaujančio prokuroro liko tik šimtas, racionaliau naudojant lėšas, atsirado galimybė kelti kvalifikacinius rangus, didinti atlyginimus. Darbo užmokesčio fondas liko tas pats, iš mokesčių mokėtojų pinigų nei vieno papildomo lito nereikėjo“, - tvirtino prokuratūros atstovė.

Tuo tarpu generalinį prokurorą D.Valį nuolat kritikuojantis V.Gailius tvirtina, jog aukštesni pareiginiai rangai suteikiami remiantis absurdiškais motyvais - pavyzdžiui, aukštesnis rangas suteikiamas prokurorui, kuris 16 ikiteisminių tyrimų nutraukė dėl senaties.

„Nutraukti ikiteisminiai tyrimai nutraukti dėl senaties, o statistiškai įvertinami kaip baigti, ir po to mums dumiamos akys, kad labai gera statistinė veikla. Aukštesni rangai suteikiami ir prokurorams, pasižymėjusiems tarnyboje, kurie tyrė rezonansines bylas, ir tiems, kurie dėl senaties nutraukė ikiteisminius tyrimus“, - sako liberalų atstovas.

GP atstovės teigimu, paskatinti geresnių rezultatų pasiekę prokurorai, o jiems didinant atlygį siekiama ir išlaikyti darbuotojus sistemoje. „Pozicija yra tokia - prokurorai, kurie pasiekė geresnių rezultatų, yra verti gauti didesnius atlyginimus. Tai yra ir konkurencija rinkoje, daugelio institucijų vadovai skundžiasi, kad dėl per menko atlyginimo aukštos kvalifikacijos pareigūnai išeina kitur“, - sakė E.Martinonienė.

V.Gailiaus turimais duomenimis, dėl generalinio prokuroro D.Valio sprendimais suformuotos praktikos šių metų kovą aukščiausius kvalifikacinius rangus turėjo 560 iš 728 prokurorų (76,7 proc.). Palyginti – 2013 metų sausio mėnesį tokius kvalifikacinius rangus turėjo tik 58 iš 760 prokurorų (7,6 proc. prokurorų).

Pasak V.Gailiaus, dėl suteiktų aukštesnių kvalifikacinių rangų valstybė prokurorų darbo užmokesčiui kasmet papildomai turi skirti po 3,3 mln. litų. E.Martinonienės teigimu, ši suma atsirado ne dėl kvalifikacinių rangų, o nuo sausio į prieškrizinį lygį atstačius pareiginės algos koeficientus. „3,3 mln. suma atsirado, nes nuo 2014 metų sausio atstatyti bazinio atlyginimo koeficientai į ankstesnį prieškrizinį lygį, ir tas šoktelėjimas susijęs su tuo“, - sakė GP atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS