A. Mazuronis apie dabartinius alkoholio ribojimus: kažkoks absurdas | kl.lt

A. MAZURONIS APIE DABARTINIUS ALKOHOLIO RIBOJIMUS: KAŽKOKS ABSURDAS

  • 19

Kai kuriems valdantiesiems užsimojus nušluoti Aurelijaus Verygos įvestus alkoholio ribojimus, kilo arši diskusija. Nesutaria ne tik parlamentarai, bet ir valstybės institucijos, praneša Info diena.

Siūlo laisvinti ribojimus

Alkoholio pardavėjas Antanas alų pilsto jau beveik dešimtmetį, tačiau pastebi, kad, įvedus alkoholio ribojimus, žmonės dažniau jaučiasi nepatogiai.

„Žmogus ateina, sako: jaučiuosi kaip alkoholikas, nes fiziškai nespėju iki 15 val. ir turiu bėgti. Sako: vidinis toks jausmas manyje, bėgu, atrodo, kad jau man taip blogai“, – sakė Antanas.

Kad nereikėtų bėgti į parduotuves sekmadienį, valdantieji siūlo „valstiečių“ įvestus ribojimus keisti.

„Mano galva, viena iš labiausiai absurdiškų alkoholio kontrolės ribojimų“, – teigė Seimo narys Andrius Mazuronis.

Pirmiausia siūlo suvienodinti pardavimų laiką sekmadienį ir alkoholį pardavinėti iki 20 val., taip, kaip ir kitomis savaitės dienomis.

„Jeigu mes norime riboti alkoholio prekybą tada, kada jo parduodama daugiausia, tai turėtume riboti penktadienį arba šeštadienį, kai daugiausia alkoholio parduodam. Šiuo atveju, kažkodėl ribojam sekmadienį, nors statistiškai iš visų savaitės dienų tada parduodama mažiausiai. Kažkoks absurdas“, – komentavo A. Mazuronis.

Valdantieji siūlo mažinti ir alkoholio pardavimo amžiaus cenzą. Tiesa, nuo aštuoniolikos metų leistų parduoti tik lengvąjį alkoholį iki penkiolikos laipsnių.

Liberalai, apskritai, geriau tegul patyli. Tegul pasižiūri, ar tikrai tas, kas vyksta dabar su COVID-19, kiek yra visuomenėje apribojimų, kaip atrodo tas sekmadienio 15 val. kontekste.

„Jūs pažiūrėkite, kas darosi Vilniaus senamiesty pradedant nuo ketvirtadienio vakaro, baigiant vėlyva šeštadienio naktimi. Aštuoniolikos ar devyniolikos metų jaunimas masiškai prisipirkę alaus, visi puikiai apeina tuos ribojimus vienu ar kitu būdu. Akivaizdu, kad ne tuo keliu einama. Draudimo politika nėra politika, duodanti kažkokių vaisių ar rezultatų“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Tarp siūlymų iniciatorių – keli liberalai, konservatoriai bei Laisvės partijos atstovai. Pastarieji buvusio ministro A. Verygos alkoholio ribojimo politikai turi pastabų, ypač dėl amžiaus cenzo.

„Kai kurie iš tų pakeitimų, kuriuos A. Veryga yra padaręs, yra visiškai tuščia viduriai“, – šnekėjo Seimo narys Vytautas Mitalas.

Kritikos negaili ir dėl laiko apribojimų. V. Mitalas tikino pasitaręs su organizacijomis, kurios matuoja darbuotojų blaivumą, ir priėjo išvadą: „Alkoholio vartojimas priklauso nuo šiek tiek gilesnių priežasčių negu sekmadienį ties 15 val. užbrėšime brūkšnį. Tokie draudimai – nesąmonė“.

Ribojimo politika vaisių nedavė?

„Liberalai, apskritai, geriau tegul patyli. Tegul pasižiūri, ar tikrai tas, kas vyksta dabar su COVID-19, kiek yra visuomenėje apribojimų, kaip atrodo tas sekmadienio 15 val. kontekste. Manau, kad jie jokie ne liberalai“, – atkirto A. Veryga.

A. Veryga atidžiai klausė žurnalistams kalbančio A. Mazuronio.

„Jeigu mes ieškom logikos, A. Mazuronio logikos, tai tegul siūlo šeštadienį padaryti iki 15 val. Mes pritarsim“, – sakė A. Veryga.

Logikos, A. Veryga sakė, tektų paieškoti ir siūlyme ankstinti alkoholio pardavimo amžių.

„Nesvarbu, kur yra alkoholis. Ar jis yra labai prabangiam vyne, ar natūraliai išvirtame aluje, ar visai ne ekologiškoje degtinėje – jis yra lygiai tas pats ir poveikį padaro absoliučiai tą patį. Viskas priklauso nuo jo kiekio“, – aiškino jis.

„Blogiausia gyvenime – ne klysti, o gyventi ir pasilikti klaidoje. Tikiu, kad ir ponas A. Veryga vis tiek yra blaivaus mąstymo ir sveiko gyvenimo būdo“, – teigė A. Mazuronis.

Tačiau, kol parlamentarai ginčijasi, ar laisvinti ribojimus, nesutaria ir pačios institucijos. Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikino ištyrusi, kad kai kurių ribojimų poveikis – tik trumpalaikis.

„Pirmą mėnesį, įvedus ribojimus, buvo 35 proc. dydžio neblaivių darbuotojų pirmadienio rytais sumažėjimas. Antrą mėnesį liko tik 15 proc. sumažėjimas, lyginant su laikotarpiu iki ribojimų įvedimo, o trečią mėnesį situacija grįžo į tą, kokia buvo prieš įvedant darbo laiko apribojimus sekmadienį“, – komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Panašiai galvojo ir jaunimo organizacijos. Sakė, amžiaus cenzo ribojimus pritaikę „valstiečiai“ nieko nepasiūlė mainais.

„Amerikoje šešiolikmečiai gali vairuoti automobilį. Jeigu „valstiečiai“ būtų pasakę „gerai, mes manom, kad tai kenkia sveikatai, bet mainais imkite daugiau kitų teisių“, tada galbūt ir būtų normalus pasikeitimas, atsižvelgiant į sveikatos padėtį“, – šnekėjo Lietuvos liberalaus jaunimo sąjungos pirmininkas Lukas Stravinskas.

Tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) sakė, kad dar per anksti kalbėti apie apribėjimų poveikį vien dėl to, kad keturi iš penkių gyventojų teigiamai įvertina laiko apribojimus, daugiau nei pusė – amžiaus cenzą.

„Tos priemonės, kurios buvo padarytos, manau, yra svarbios, bet vertinti jas reikėtų dar laiko. Gal ne visada reikėtų skubėti viską keisti, nes svarbiausia valstybėje yra nuosekli kontrolės politika ir išlaikomos tam tikros sisteminės dalys“, – kalbėjo NTAKD direktorius Renaldas Čiužas.

Tačiau vieniems siekiant atlaisvinti, kiti parlamentarai ketina apskritai uždrausti prekiauti alkoholiu sekmadieniais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Julius

Būtú didelė nesamonè grįžti atgal.

siaip

Alkoholi perku Lenkijoje. Gali cia is vis jo nepardavineti, nepasigesiu.

Mėgėjas

Sutikčiau, kad sekmadieniais iš vis neprekiautų alkoholiniais gėrimais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS