Ar sausio 11 d. Seimo rūmai taps politinio cirko arena? | kl.lt

AR SAUSIO 11 D. SEIMO RŪMAI TAPS POLITINIO CIRKO ARENA?

  • 33

Ar sausio 11 d. Seimo rūmai taps politinio cirko arena? Parlamento vicepirmininkas Andrius Mazuronis mano, kad taip, mat būtent nuo šios dienos neturintys galimybių paso parlamentarai į Seimą patekti negalės, praneša LNK.

Iki sausio 6 d. Seimo nariai turėjo atsiųsti tam tikrus dokumentus, įrodančius, kad jie gali patekti į Seimą. A. Mazuronis atskleidė, kokius konkrečiai dokumentus siuntė pats.

„Aš asmeniškai nusiunčiau europinį pasą, įrodantį, kad esu triskart skiepytas. Galima iš elektroninės sveikatos įvairiausius išrašus siųsti – bet koks dokumentas, kuris įrodo, kad Seimo narys turi imunitetą, kad yra arba trečią kartą paskiepytas, arba turi imunitetą, suformuotą dėl natūralaus persirgimo. Tiksliai neatsimenu aprašo, bet man atrodo, kad tik tie du variantai yra galimi“, – pasakojo A. Mazuronis.

„Akivaizdu viena: Seimo posėdžių salėje sausio 11 d. tokio vaizdo kaip SEL koncerte prieš Naujuosius metus tikriausiai nepamatysime – tokių spūsčių ir be kaukių šėlstančių žmonių. <...> Esu 100 proc. įsitikinęs, kad tikrai atsiras dalis Seimo narių, kurie piktybiškai nepateikinės tų dokumentų ir bandys iš to sprendimo daryti politiką“, – sakė vicepirmininkas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Kiek aš bebūčiau šalininkas to reguliavimo, kad reikia atskirti skiepytus ir neskiepytus žmones, vis tiek reikia sąžiningai pasakyti, kad toks reguliavimas, man atrodo, prasilenkia su teise ir pagrindiniu šalies dokumentu, t. y. Konstitucija. Seimo teisės departamentas prieš keturias ar penkias savaites Seimo pirmininkės prašymu labai aiškiai išaiškino, kad Seimo nario mandatą Seimo nariui suteikia tauta, ir Seimo nario mandatas gali būti atimtas tik apkaltos būdu. O fiziškai blokuojant kortelę ir neįleidžiant į Seimo rūmus, nesudarant alternatyvaus darbo būdo galimybės, man atrodo, prasilenkia su Konstitucijos reikalavimais. Aš tą ir siūliau valdybos nariams, priimti tuos apribojimus ir Seime visiems nepolitikuojant kreiptis į Konstitucinį Teismą Seimo nutarimu, kad be eilės, skubos tvarka teismas išaiškintų, ar toks reguliavimas atitinka pagrindinį šalies teisės aktą, ar jam prieštarauja“, – teigė jis.

Jeigu kažkoks skandalingesnis Seimo narys bandys lipti per tvorelę ir sakyti, kad eina į savo darbo vietą, nepaisant to, kad kortelė jam užblokuota?

Vis dėlto tie Seimo nariai, kurie dar neatsiuntė dokumentų, sausio 11 d. galės eidami į posėdį pateikti neigiamą testą.

„Galės pateikti neigiamą testą Seimo kanclerio paskirtam asmeniui prie įėjimo į parlamentą, įrodyti, kad jie tą momentą neserga, ir pateikti į Seimo posėdžių salę. Manau, tikrai atsiras dalis Seimo narių, dalis kolegų, kurie ir to nedarys, bandydami iš šio klausimo padaryti kaip galima garsesnę, trankesnę skambesnę ir daugiau dėmesio pritraukiančią politiką. To tikrai neišvengsime“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Kaip pasakojo A. Mazuronis, trečiadienį jis dalyvavo neformaliame Seimo valdybos posėdyje ir kėlė klausimą, kas bus su tais Seimo nariais, kurie nenorės rodyti dokumentų ir bandys prasiveržti pro apsaugą.

Andrius Mazuronis. / L. Balandžio / BNS nuotr.

„Klausimas labai natūralus. Galima užblokuoti Seimo nario kortelę, bet negalima užblokuoti jo mandato, kurį jis turi įgijęs tautos valia – tai yra faktas. Jeigu kažkoks skandalingesnis Seimo narys bandys lipti per tvorelę ir sakyti, kad eina į savo darbo vietą, nepaisant to, kad kortelė jam užblokuota? Nes jo mandatas yra veikiantis. Aš klausiau, koks yra apsaugos veikimo algoritmas, man gaila tų jaunų žmonių, kurie budi prie Seimo, kurie turės dalyvauti tame politiniame cirke. Man buvo labai aiškiai pasakyta, kad bus imtasi visų priemonių, tam tarpe ir fizinių, kad Seimo narys nebūtų įleistas ir Statuto reikalavimai būtų įgyvendinti“, – tikino vicepirmininkas.

Sausio 11 d. vaizdai, kuriuos mes pamatysime, bus tokie, kokių per 30 nepriklausomybės metų vargu ar Seimas yra matęs.

„Man iš viso visa ši situacija su galimybių pasu, kažkokiais dokumentais yra visiškai neaiški. Kai aš matau SEL koncerte 20 tūkst. žmonių be kaukių, apsikabinusių, dainuojančių, o kitą dieną į savo vaiko kalėdinį darželio pasirodymą, kuriame yra atėjusių penkiolika tėvų ir vyksta didesnėje salėje, – negaliu nueiti, turiu žiūrėti nuotoliniu būdu, tai man jau daug dalykų neaišku ir su tuo pasu, ir apskritai su dokumentų tikrinimu, efektyvumu tokios kontrolės. Šis atvejis, man atrodo, bus vienas iš tų, kuris visiškai neduos jokios pridėtinės vertės. Iš tiesų, jis eilinį kartą parodys Seimą kaip cirką ir visuomenės akyse pasitikėjimo Seimu tikrai nepridės, kaip ir tie įvykiai, kurie bus sausio 11 d., ir tas pats sprendimas grubiai fiziškai neįleisti, nesudarant alternatyvos dirbti, nes Seimo posėdžių salėje, trečiame aukšte, kur yra vertėjų kabinos, yra sudaryta galimybė Seimo nariams dirbti, balsuoti. Man atrodo, saliamoniškas sprendimas būtų tuos Seimo narius, kurie piktybiškai atsisako rodyti vienus ar kitus dokumentus, pasodinti trečiame aukšte, izoliuotus, atskirtus nuo kitų, tuo pačiu metu sudarant jiems galimybę ir balsuoti, ir pasisakyti. Tuo pačiu būdu išsprendžiant konstitucingumo klausimą, kuris yra šiuo atveju labai svarbus“, – šnekėjo A. Mazuronis.

„Kai dar Seimo statuto pataisa nebuvo priimta, buvo labai aiškiai įvardinta, kad tos būdelės bus kaip alternatyva tiems Seimo nariams, kurie nenorės pateikti dokumentų, įrodančių jų imunizaciją, kad jie galės būti izoliuoti, trečiame aukšte sėdėti, dirbti ir atlikti savo pareigą. Tokiu atveju viskas logiškai išsidėlioja. O tolimesnė Seimo statuto pataisa, kuri gimė, mano galva, sugriovė visą logišką Seimo narių patikrinimo koncepciją, ir dabar pavers Seimą ne įstatymų leidybos proceso kalve, ne teisėkūros proceso kalve, o politinio cirko epicentru. Bent jau sausio 11 d., esu įsitikinęs, vaizdai, kuriuos mes pamatysime, bus tokie, kokių per 30 nepriklausomybės metų vargu bau ar Lietuvos Respublikos Seimas yra matęs“, – sakė jis.

„Seimas kaip cirkas savo piliečių akyse gali atrodyti – tai yra  viena, bet antra, kad šita istorija gali nuskambėti tarptautiniu mastu. Mes galime greta visų tarptautinės politikos pastarųjų apsijuokimo atvejų pridėti dar vieną, ne visiškai garbingą akmenėlį į mūsų parlamentarizmo daržą. Man atrodo, kad tokia tikimybė yra labai didelė“, – tikino A. Mazuronis.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Anonimas

o kodel 11d antradieni o NE 10d pirmadieni kai visi eina i darba ! kas ten kiausiniai TOKIE !?

Q

Kaip ėjo prie to lovio taip ir eis ir kas jiem ką padarys dėl to pšpasio, žiniasklaida nupirkta parašys, kad visi pasiskiepije, dėl visuomenės akių žinomi jau tie jų filmukai.

Žemaitija

Nepergyvenkit, mielieji, nepriimtieji, atidarykit savo ofisą ant Žemaitijas rubežiaus ir atitverkit, tegul jie ten sau blūdija, bus tvarka tada, žmonės to nori. Mobingas yra neteisėtas ir tiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS