A. Mazuronis prakalbo apie naują valdančiąją daugumą: procesai aktyviai vyksta | kl.lt

A. MAZURONIS PRAKALBO APIE NAUJĄ VALDANČIĄJĄ DAUGUMĄ: PROCESAI AKTYVIAI VYKSTA

Po chaotiškos savaitės parlamente Seimo narys iš Darbo partijos Andrius Mazuronis užsiminė apie galimybę formuoti naują valdančiąją daugumą.

„Akivaizdu, kad įtampos valdančioje daugumoje yra labai didelės. Šiuo metu diskusijos su opozicija nepatenkintų valdančiosios daugumos atstovų yra labai intensyvios, labai suaktyvėjusios po šitų veiksmų antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį. Tai, jei taip ir toliau, rudenį mes galime matyti visiškai kitą politinę sąrangą Lietuvos Respublikos Seime“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė „darbietis“.

Anot A. Mazuronio, naujai suformuotoje politinėje struktūroje išliktų dabartinių valdančiosios daugumos narių.

„Aritmetika diktuoja, kad kitaip ir būti negali. Jei dabar 68 ir 73, tai tereikia keturių Seimo narių, kurie išreikštų nepasitenkinimą kažkokia forma, ir susiformuoja kita valdanti dauguma. Ir šitie valdantieji daro būtent tai, kad taip įvyktų“, – kalbėjo A. Mazuronis, kartu pridurdamas, kad anksčiau ar vėliau valdančiųjų veiksmai turės pasekmių.

Tai, jei taip ir toliau, rudenį mes galime matyti visiškai kitą politinę sąrangą Lietuvos Respublikos Seime.

„Aš nesu iš tų, kuris dramatizuoja situaciją, aš esu iš tų, kuris realiai mato, realiai jaučia ir realiai sako. Vyksta tokie procesai ir, jei valdančiosios daugumos atstovai to nemato, tai pasekmes anksčiau ar vėliau turės prisiimti. O pasekmės tokios, kad susiformuos nauja valdančioji dauguma. Tai per anksti negalima šnekėti, bet tokie procesai labai aktyviai vyksta“, – teigė jis.

Ragina valdančiuosius sudaryti derybinę grupę

Opozicija tikisi, kad valdantieji deleguos derybinę grupę kilusiam konfliktui spręsti, sako Seimo vicepirmininkas, Darbo frakcijos atstovas A. Mazuronis.

„Aš šiandien Seimo pirmininkės, ministrės pirmininkės, Gabrieliaus Landsbergio vietoje tokią grupę sudaryčiau ir ieškočiau kontaktų su opozicijos atstovais bandydamas nuimti tas emocijas, kurios tikrai, matyt, nėra taip reikalingos, bet yra užkilusios. Deeskalacijos vaidmens turi imtis valdančiosios daugumos atstovai, matydami, prie ko privedė tie jų žingsniai“, – penktadienį Žinių radijui sakė A. Mazuronis.

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo po to, kai Seimas svarstė antradienį opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui. Tuomet likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Aš šiandien Seimo pirmininkės, ministrės pirmininkės, Gabrieliaus Landsbergio vietoje tokią grupę sudaryčiau ir ieškočiau kontaktų su opozicijos atstovais.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Protestuodama opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigia, jog į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

A. Mazuronis teigė, kad opozicija nusiteikusi ir toliau nedalyvauti plenariniuose posėdžiuose, „jei iš valdančiųjų nebus jokio bandymo deeskaluoti situaciją“.

Jis pripažino, kad opozicijos alternatyvių posėdžių Kovo 11-osios salėje „legitimumas yra nulinis teisine prasme“, tačiau taip, pasak jo, demonstruojama politinė pozicija.

„Juridine prasme mūsų posėdžiai neturi jokios prasmės, tačiau politine prasme, jie turi labai didelę politinę reikšmę: visa opozicija vieningai rodo, kad tokia situacija mūsų netenkina. Tikrai nesame šalininkai tų radikalių, kraštutinių veiksmų darymo vien todėl, kad juos darytume. Mes tiesiog norime dialogo, norime, kad mus išgirstų tam tikrose vietose, tam tikrais aspektais“, – kalbėjo jis.

Seimo darbą boikotuoja penkių frakcijų – Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ – bei Mišrios Seimo narių grupės nariai. Iš viso – 67 parlamentarai.

ELTA primena, kad ketvirtadienio Seimo posėdis prasidėjo chaotiškai. Prieš prasidedant rytiniam posėdžiui socialdemokratas Julius Sabatauskas žurnalistams pranešė esą visi opozicijai priklausantys vicepirmininkai yra pašalinti iš birželio mėnesio parlamento posėdžių vedimo grafikų. Ir nors J. Razma dėl sprendimo vicepirmininkų atsiprašė, opozicija nusprendė apleisti Seimo posėdžių salę. Posėdžiauti jie nutarė atskirai, Kovo 11-osios salėje.

Dėl pasipiktinimo valdančiaisiais susivienijusi opozicija parengė rezoliuciją, kurioje pateikti ambicingi siekiai. Valdantiesiems oponuojančios partijos kreipiasi į prezidentą G. Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat ragina Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pasitikrinti, ar ji vis dar turi pasitikėjimą Seime. Dėl to opozicija kviečia surengti balsavimą parlamente.

Taip pat opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

Galiausiai dokumente valdantieji raginami gerbti demokratijos bei atsakingo valdymo principus ir užtikrinti Seimo opozicijos teises. Taip pat Seimo dauguma kviečiama „atviram dialogui dėl tolesnio Seimo darbo“ ir raginama „nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę“.

Įsiplieskus konfliktui, prezidentas stojo opozicijos pusėn ir paragino ieškoti sprendimų.

„Šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai kaip niekada reikalinga vienybė ir gebėjimas įsiklausyti. Deja, buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą ir atvedė į situaciją, kurios nesame matę jau keletą dešimtmečių. Prezidentas kviečia Seimo vadovybę skubiai ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų sklandų teisėkūros procesą ir neskaldytų nei parlamento, nei visuomenės“, – Eltai atsiųstame komentare nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Nesutarimai tarp valdančiųjų ir opozicijos įsiplieskė dar trečiadienį, kai Seimo daugumai oponuojančios partijos boikotavo nenumatytą posėdį. Šiame posėdyje balsuota dėl žemės ūkio ministro K. Navicko interpeliacijos. Opozicija šį posėdį boikotavo, nes tikėjosi, kad dėl ministro patraukimo galės balsuoti ketvirtadienį. Visgi valdantieji šiam balsavimui sušaukė nenumatytą posėdį trečiadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

zigmas

Niekaip ne pakeičiami sutapimai, kaip tik Putinas duoda komandą taip ir Lietuvos seime kyla audra .O kas vadovauja ? ne sunku pastebėti . Juk į Skvernelio gaują subėgo visa politinių valkatų gauja tai buvę komunistai virtę socdemais ir kitais, partiniai perbėgėliai ir todėl jie niekaip ne gali atleisti tiems seimo nariams kurie prieštarauja komunistinio palikimo vasalams.Pavyzdžių galima pririnkti dešimtis bet kur tų partinių perbėgėlių kai Mazuronis Skvernelis Butkevičius įžymusis Gražulis ir visa plejada žemos moralės seimūnų kurie niekaip negali užmiršti komunistinio rojaus gero gyvenimo todėl ir kelia sumaištį visomis priemonėmis

Kas nori prie lovio kviečiame prisijungti

a čia tu skverneli?

Kas nori prie lovio

Kviečiame prisijungti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS