Merai kritikuoja savivaldos įstatymą: būsime renginių, kurie vadinsis tarybos posėdžiais, vedėjais | kl.lt

MERAI KRITIKUOJA SAVIVALDOS ĮSTATYMĄ: BŪSIME RENGINIŲ, KURIE VADINSIS TARYBOS POSĖDŽIAIS, VEDĖJAIS

  • 4

Daugelis perrinktų merų kritikuoja naują savivaldos įstatymą – nenori tapti marionetėmis. Nariai gavo daugiau galių – bus vykdomoji valdžia. Panašiai, kaip ir Vyriausybė. Bet kalbinti nauji merai naujomis galiomis nesidžiaugia, pasakojama LNK reportaže.

Širvintų savivaldybėje gražesnis atnaujintas metrikacijos skyrius, kur žmonės tuokiasi, nei tarybos salė, kur žmonės posėdžiauja. Tad merė pakviečia užeiti čia. Živilė Pinskuvienė jau ruošiasi trečiai inauguracijai, tačiau sako, kad dėl naujo savivaldos įstatymo mero darbas bus palenkta galva prie kompiuterio. 

„Širvintų rajone tai vyks labai kukliai ir labai paprastai“, –  sakė Ž. Pinskuvienė.

Pasak Širvintų merės, trečią kadenciją turės būti ne tiek mere, kiek savivaldybės administracijos direktore. 

„Realiai mero darbas bus palenkta galva prie kompiuterio ir daugiau nieko“, – komentavo Ž. Pinskuvienė. 

Naujai išrinkti merai ir tarybos dirbs pagal naują savivaldos įstatymą. Nariai gavo daugiau galių – bus vykdomoji valdžia. Kitaip sakant, kaip Vyriausybė.  Bet kalbinti nauji merai naujomis galiomis nesidžiaugia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Blogai, labai blogai ir visai ne laiku. Ukrainoje karas, turime didelių tarptautinių problemų ir dar visas šis pokytis, kuris tikrai nenaudingas“, – teigė perrinktas Šiaulių meras Artūras Visockas.

„Dar anksčiau meras buvo tokia politinė figūra, vadinkime, lyderis, įkvėpėjas“, – konstatavo perrinktas Jonavos meras, Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Nuo šiol merai patys skirs savo pavaduotojus. Bus atsakingi ir už biudžeto valdymą bei vykdymą, ir už savivaldybės turto valdymą, ir už smulkesnius reikalus.

„Dabartinis vis dar direktorius klausia manęs: „Mere, kaip bus su statybų leidimais?“ Ar čia tikrai mero atsakomybei šie dalykai?“ – kritiškai kalbėjo M. Sinkevičius.

Šiaulių meras A. Visockas mano, kad, kai kasdien turės pasirašinėti krūvas dokumentų, su meru bus lengva susidoroti.

Tarkim, meras sumano pakritikuoti Vyriausybę, nes nori, kad Lietuva neprarastų 200 ar 500 mln. eurų, puft ir mero nebėra.

„Na, tarkim, meras sumano pakritikuoti Vyriausybę, nes nori, kad Lietuva neprarastų 200 ar 500 mln. eurų, puft ir mero nebėra, nes jis juk pasirašė 40 dokumentų. Reikia patikrinti, ką jis ten pasirašė, o gal blogai pasirašė“, – aiškino A. Visockas.

„Kas už? Ir tarybos nariai balsuoja už“, – komentavo Ž. Pinskuvienė.

Meras nebegalės būti tarybos narys, negalės balsuoti.

„Dabar meras bus renginio, kuris vadinsis tarybos posėdžiu, vedėjas“, – sarkastiškai kalbėjo Jonavos meras. 

Bet meras tarybos sprendimus, kaip ir prezidentas Seimo, galės vetuoti. O taryba mero veto, kaip ir Seimas prezidento, galės atmesti.

„Veto teisė yra beprasmė, kai neturi daugumos. O jeigu turi daugumą, tu ja nesinaudoji“, –  reziumavo A. Vicokas.

„Meras atsisuks prieš žmones ir sakys: „Jūs nepykite, aš norėjau padaryti, bet taryba man nepritarė. Čia – vaidyba, spektaklis“, – svarstė Ž. Pinskuvienė, mėgindama paaiškinti naujo savivaldos įstatymo spragas.

Rinkimų sistemos darbo grupei vadovavęs konservatorius Andrius Vyšniauskas sako, kad šis įstatymas remiasi Konstitucinio Teismo išaiškinimu. O jis pasakė: „Jeigu merus renkame tiesiogiai, jie turi būti vykdomosios valdžios atstovai.“

„Suprantu kai kuriuos merus, kad jie nenori turėti parašo teisės. Jie nori turėti tą neformalią, tą tokią politinę atsakomybę, kad štai pavedu kažką atlikti administracijos direktoriui, na, o parašą ant kontroversiškų klausimų deda būtent jis“, – sakė Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Lietuvoje keli merai valdo jau daugiau kaip dvidešimt metų. Nauju įstatymu Seimas tai apribos – įvedė trijų kadencijų po ketverius metus limitą. Jos bus skaičiuojamos tik nuo šių rinkimų. Tad, pavyzdžiui, 23 metus Druskininkus valdantis Ričardas Malinauskas galės valdyti dar dvylika metų.

„Ką reiškia planuojate atbūti tas tris kadencijas?! Tu vieną įveik šiame košmare ir tai jau bus didelis pasiekimas“, – sarkazmo bei pasipiktinimo neslėpė ir Šiaulių meras.

„Seimo narių yra rekordininkų, kurie daugiau nei po tris kadencijas dirba, tai kodėl mes apie tai nešnekame“, – retoriškai klausė M. Sinkevičius.

„Jie iš Lietuvos žmonių būtų sulaukę daug didesnio palaikymo ir didesnės pagarbos, jeigu pirmiausia sau būtų nusistatę kadencijas. Ir tik paskui būtų nustatę merams“, – tokia buvo Širvintų merės nuomonė dėl Seimo. 

A. Vyšniauskas atsako, kad yra didelis skirtumas.

„Meras panašesnis ne į Seimo narį, o į prezidentą. Dėl to apribojimas ir padarytas“, – dėstė A. Vyšniauskas. 

Savivaldybių asociacijos prezidentas M. Sinkevičius teigia, kad Seimas prie savivaldos įstatymo pavasario sesijoje turės grįžti ir jį taisyti. Bet A. Vyšniauskas sako, kad turėtų būti koreguojami tik smulkūs niuansai, o ne naujas mero vaidmuo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Kauno dienai-kada žurnalistai išmoks lietuviškai rašyti apie parašus. Lietuviai visada PASIRAŠYDAVO ir taip mokė jau pradžios mokykloje, o dabar net žurnalistai pradėjo ne pasirašinėti, o DĖTI parašus. Ar jie juos nešiojasi kišenėse, kad gali DĖTI PARAŠĄ, o ne PASIRAŠYTI. Ir iš kur tas bukagalviškumas atiranda atsiranda? Juk padėti gali tik tai ką turi rankoje ar kišenėje kur nors, kitoje vietoje, bet tik ne parašą.

Teisingas

kovo 20d., 06:0484.15.183.83 Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis. Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą, konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą? Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės. Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus. Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį. Tik pirmalaikiai seimo rinkimai padėtų išvyti konservatorius. Tauta atsibuskite.

???

Ta užtinusi,kas jai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS