Ministras apie Xi Jinpingą Maskvoje: atvykimas pas karo nusikaltėlį vizitą daro kitokiu | kl.lt

MINISTRAS APIE XI JINPINGĄ MASKVOJE: ATVYKIMAS PAS KARO NUSIKALTĖLĮ VIZITĄ DARO KITOKIU

Apsilankymas pas karo nusikaltėlį visą vizitą nušviečia kitaip, pirmadienį sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kalbėdamas apie Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) atvykimą į Maskvą susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

„Tikriausiai (Kinijos prezidentas – BNS) ne toks laimingas kaip prieš Tarptautinio baudžiamojo teismo pranešimą (...) apsilankymas pas karo nusikaltėlį visą vizitą nušviečia kitaip“, – Briuselyje žurnalistams kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas, turėdamas omenyje Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) paskelbtą arešto orderį V. Putinui.

„Spėju, kad prezidentas Xi Jinpingas jaučiasi apgautas susitarimo, pasirašyto prieš pat karą. Jis buvo apgautas dėl karo ir dabar supranta, kad yra įtraukiamas į šią situaciją“, – teigė ministras.

Anksčiau buvusios socialistinės sąjungininkės, kurių santykiai buvo audringi, pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino bendradarbiavimą ekonomikos, kariniame ir politiniame sektoriuose, kurį vadina partneryste „be ribų“.

Kinija yra deklaravusi „beribę draugystę“ su Rusija ir atsisako pasmerkti Maskvos invaziją Ukrainoje, nors sako, kad reikia gerbti visų šalių suverenumą bei teritorinį vientisumą.

Xi Jinpingo vizitas vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Hagoje įsikūręs teismas išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus. Maskva orderį pavadino niekiniu. Rusija nėra TBT narė ir neaišku, ar ir kaip V. Putinas kada nors galėtų būti išduotas.

Pati Kinija pirmadienį paragino TBT vengti „dvejopų standartų“ ir gerbti valstybių vadovų neliečiamybę. Kinija taip pat nėra pasirašiusi Romos statuto – Jungtinių Tautų sutarties dėl TBT.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Smalsusis

Tai kur tie 12 China taikos punktų? Gal kas skaitėt, paviešinkit...

Po

konservu kracho bent patylėti nesugeba iki kokios balandžio 1-os ....... ar barzda nusiskust

Dievaži panašus į pudelį

Au au au…. lok sau toliau anūkėli. Pasaulio galingiesiems nerūpi nupešioto viščiuko paistalai. Kas ta Lietuva? Didžioji pusė pasaulio net nežino kur tai yra, ir kad išviso ji egzistuoja, pilna ubagų ir užzombiuotų eks komunistų atžalų. Juokas ima, ar supranti bent kad tavo “pamąstymai” niekam nerūpi (čia mintyje turėjau ne runkelius kurie užcenzuruoti, bet valstybių vadovus).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS