Ministras: Europai tolimos šalys turi suprasti, kad nuo karo baigties priklauso saugumas | kl.lt

MINISTRAS: EUROPAI TOLIMOS ŠALYS TURI SUPRASTI, KAD NUO KARO BAIGTIES PRIKLAUSO SAUGUMAS

Net ir nuo Europos nutolusios šalys turi suprasti, kad nuo Ukrainos pergalės kare priklauso globali ekonominė plėtra, saugumo situacija, sako su su Malaizijos užsienio reikalų ministru Zambry Abdulu Kadiru Niujorke susitikęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Siekiame, kad ir geografiškai nuo Europos nutolusios šalys suprastų, kad nuo Ukrainos pergalės kare priklauso ir ekonominė plėtra, ir bendras saugumo jausmas įvairiuose pasaulio regionuose.  ES27 šalių bendra pareiga yra išlaikyti paramos Ukrainai lyderystę ir įkvėpti tikėjimo Ukrainos pergalės svarba ES tarptautinius partnerius“, – pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), G. Landsbergis su Malaizijos kolega antradienį Niujorke Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) paraštėse susitiko Europos Sąjungos (ES) vyriausiojo įgaliotinio vardu.

Pasak pranešimo, G. Landsbergis susitikimo su Malaizijos kolega metu pasidalino Lietuvos ekonominės diversifikacijos patirtimi bei pristatė visoje Europoje vykstančius pokyčius mažinant priklausomybę nuo Rusijos ir kitų autoritarinių režimų.

Nuo Ukrainos pergalės kare priklauso ir ekonominė plėtra, ir bendras saugumo jausmas įvairiuose pasaulio regionuose.

„Lietuva dar 1998 metais suprato, kokia didelė gali būti ekonominės ir energetinės priklausomybės nuo Rusijos kaina. Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, Lietuvos patirtis įkvėpė daugelį Europos šalių mažinti ekonominę priklausomybę nuo Rusijos ir Kinijos. Mūsų patirtis, nueitas nelengvas kelias gali būti naudingas ir kitiems regionams“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Ministras taip pat pakvietė Malaizijos ministrą apsilankyti Lietuvoje, pasiūlė atnaujinti derybas dėl ES-Malaizijos ekonominio bendradarbiavimo susitarimo.

Kaip pranešime nurodo URM, Malaizija pagal prekybos apyvartą su Lietuva užima 62-ą vietą, o ekonominiai ryšiai tarp šalių auga: pernai Lietuvos eksportas į Malaiziją siekė 31 mln. eurų,  importas – 24 mln. eurų.

ES užsienio reikalų ministrai su ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu) sutarė koordinuotis dėl susitikimų su trečiosiomis šalimis JTGA siekiant globalių partnerių paramos prioritetiniais klausimais. JTGA metu ES užsienio reikalų ministrai susitiks su 133 šalių atstovais.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, ministras, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS