Ministras: Lietuva ir Kinija kalbasi apie galimą diplomatinių santykių normalizavimą | kl.lt

MINISTRAS: LIETUVA IR KINIJA KALBASI APIE GALIMĄ DIPLOMATINIŲ SANTYKIŲ NORMALIZAVIMĄ

Lietuvos ir Kinijos pareigūnai kalbasi apie diplomatinių santykių normalizavimą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Apimties dabar įvardinti nenorėčiau, bet pokalbiai tikrai vyksta. Ir net šiuo metu“, – žurnalistams penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas, paklaustas apie galimą ambasadorių sugrąžinimą abiejose šalyse.

Kinija 2021 metais pažemino diplomatinį atstovavimą santykiuose su Lietuva ir ėmėsi prekybos ribojimų po to, kai Lietuva leido Taivanui atidaryti atstovybę šios salos vardu.

Pekinas tai palaikė Lietuvos parama Taivanui veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kinija siekia izoliuoti Taipėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Lietuvoje šiomis dienomis lankosi Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu, jis Seime susitiko su Taivane neseniai prieš tai apsilankiusia Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, parlamentarais, tačiau su vykdomosios valdžios atstovais susitikimų nevyko.

 

Seime – susitikimas su Taivano užsienio reikalų ministru

S. Lisausko / BNS nuotr.

Šalies vadovai ir G. Landsbergis tokį sprendimą priėmė laikydamiesi „vienos Kinijos“ principo ir vengiant užuominų į Taivano pripažinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Nebėr kantrybės

Kada šitą... kur nors uždarys?

Tik nesvaikit, kremliniai troliai,

Lietuva 2021 metais įsiutino Kinijos valdžią, atidarydama de facto ambasadas Vilniuje ir Taibėjuje. Tačiau gyvenimas ėjo toliau. Dabar net keletas mažų Europos šalių priešinasi Kinijos milžinui, o jos bandymas įvesti pasaulinį politinių ryšių su Taivanu boikotą nepavyko; tai - paskatinimas kitoms šalims būti drąsesnėms ...

Nuomone

Neužmiršk Pedale, kad pats ir sugadinai santykius su kinais ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS