Ministras: Lietuva siūlys NATO suteikti Ukrainai narystės veiksmų planą | kl.lt

MINISTRAS: LIETUVA SIŪLYS NATO SUTEIKTI UKRAINAI NARYSTĖS VEIKSMŲ PLANĄ

Lietuva pasiūlys NATO sąjungininkams Ukrainai suteikti narystės veiksmų planą, kurį įgyvendinus šalis galėtų tapti Aljanso nare, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mes turėtume netrukus kreiptis į kolegas laišku dar kartą pasvarstyti šią galimybę suteikti MAP Ukrainai“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė užsienio reikalų ministras, naudodamas anglišką termino santrumpą (narystės veiksmų planas angliškai yra membership action plan).

„Mano įsitikinimas yra ir kaip tik dabar pradėjome šitą klausimą derintis su kolegomis iš Baltijos valstybių, kad NATO galėtų pakartoti savo pasiūlymą suteikti narystės priemonių planą Ukrainai“, – pridūrė G. Landsbergis.

Taip jis kalbėjo po susitikimo su Vilniuje viešinčia Ispanijos užsienio, Europos Sąjungos reikalų ir bendradarbiavimo ministre Arancha Gonzalez Laya (Aranča Gonsales Laja).

Anot G. Landsbergio, tai būtų „stiprus ženklas Rusijai, kad Ukrainos pasirinkta transatlantinė kryptis yra įvertinta ir turi atgarsį tarp NATO valstybių“.

Pasak Ispanijos užsienio reikalų ministrės, nepaisant to, kad Ukraina nepriklauso Aljansui, jau dabar sąjungininkų santykiai su šia šalimi yra „vaisingi, teikiantys pagalbą ir yra NATO taikios kaimynystės vizijos simbolis“.

„Mes neieškome bėdų savo kaimynystėje. Mes norime taikos ir stabilumo“, – kalbėjo ji.

A. Gonzalez Laya taip pat teigė, kad Ukrainos klausimas turėtų būti aptartas NATO viršūnių susitikime birželį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino NATO paspartinti jo šalies stojimo į aljansą planą, pareiškęs, kad būtina nusiųsti signalą Rusijai, didėjant įtampai tarp kaimyninių šalių.

NATO veiksmų plano Ukraina pirmą kartą apsisprendė siekti dar 2008 metais, tačiau tuomet Aljansas priėmė sprendimą jo kol kas nesiūlyti, nors patikino, kad Ukraina ateityje taps NATO nare.

Ukraina praeitą savaitę pranešė, kad Rusija stiprina savo karines pajėgas prie abiejų šalių sienos ir Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje. JAV pajėgų Europoje parengties lygis buvo padidintas reaguojant į „pastarojo meto Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje eskalavimą“.

Rusija savo ruožtu pareiškė abejojanti, ar NATO sprendimas suteikti narystės veiksmų planą padėtų Ukrainai išspręsti savo „vidaus problemą“.

Be to, pastaruoju metu padažnėjo pranešimų apie ginkluotus susirėmimus palei Kijevo vyriausybės ir separatistų pajėgų sąlyčio liniją Rytų Ukrainoje.

Šis nuo 2014 metų besitęsiantis konfliktas nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių, rodo Jungtinių Tautų duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>Amerika bent...

Visos intrigos kuriamos kremliuje. Vyzociai ant naftos ir duju siek tiek "pasikele", tai darosi nebevaldomi. Kodel ju niekas "nenuleidzia"?

Anonimui Pydarui

Ne piniguose laimė - įtikinėja mus visko pertekę oligarchai.Žinoma, kad ne piniguose sutinkame mes, tačiau taip norėtųsi patiems tuo įsitikinti.

AMERIKA BENT SCENARIJŲ PAKEISTU...

Specialiai pasidomėjau - kaip Hitleris atėjo į valdžią prieš antrą pasaulinį karą. Šiandien niekas neafišuoja - Amerikos paramą Hitleriui iki karo pradžios. Scenarijus kartojasi šiandieninėje Ukrainoje...Tik trečio pasaulinio karo pradininkai ruošiami Ukrainos nacionalistai su Zelenskiu priešakyje. Laimėtojai vėl bus JAV teroristai. Čia pamąstymui VISAI EUROPAI...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS