Ministras: nors spaudimas prie Baltarusijos sienos sumažėjęs, rizika išlieka | kl.lt

MINISTRAS: NORS SPAUDIMAS PRIE BALTARUSIJOS SIENOS SUMAŽĖJĘS, RIZIKA IŠLIEKA

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad spaudimas dėl neteisėtų migrantų srautų Lietuvos pasienyje su Baltarusija yra sumažėjęs, tačiau apie karinių pajėgų sumažinimą pasienio ruože nėra svarstoma. Anot A. Anušausko, situacija vis dar yra neprognozuojama, todėl reikia išlikti pasiruošusiems.

„Karių pagalba yra reikalinga, jie užtikrina reikalingą sienos apsaugą. Kita vertus, mes nežinome, situacija gali greitai keistis, nes iš pradžių migrantus vežė prie Lietuvos, vėliau prie Lenkijos, dabar prie Latvijos sienos. (…) Po kelių dienų gali pradėti vežti prie Lietuvos sienos“, – antradienį LRT radijui sakė krašto apsaugos ministras.

„Mes karių paramą kaip turėjome, taip ir turime pasienyje, nes nėra akivaizdžių priežasčių, kad ją radikaliai stipriai galėtumėme sumažinti“, – pridūrė A. Anušauskas.

Mes karių paramą kaip turėjome, taip ir turime pasienyje, nes nėra akivaizdžių priežasčių, kad ją radikaliai stipriai galėtumėme sumažinti.

Nors, A. Anušausko teigimu, situacija pasienio ruože su Baltarusija stabilizuojasi, rizika, kad neteisėti migrantai mėgins kirsti Lietuvos sieną, vis dar išlieka.

„Pastaruoju metu išgabenus daugiau kaip keturis tūkstančius iš ten turėtų šešių ar septynių tūkstančių migrantų, be abejo, spaudimas mūsų sienoms yra sumažėjęs, bet jis galutinai nėra išnykęs. Tos rizikos tebeegzistuoja, ir tai reikia turėti galvoje“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Be to, dar praėjusią savaitę vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, kad A. Lukašenkos režimas ketina „išvalyti“ neteisėtus migrantus iš sandėlių ir Minsko. Pasak A. Anušausko, vertėtų įvertinti šią grėsmę, nes migrantai gali būti nukreipti ir į Lietuvą.

„Tiesiog reikia turėti galvoje, kad ten likę tie 600-700 žmonių gali būti nuvežti ir nukreipti bet kur. Šiuo atveju, kaip buvo hibridinis ginklas su gyvais žmonėmis jo rankose, taip ir tebėra“, – teigė krašto apsaugos ministras.

ELTA primena, kad pastaruoju metu neteisėtai Lietuvos-Baltarusijos sieną mėginančių kirsti migrantų skaičius nuo krizės pradžios yra sumažėjęs. Vis dėlto sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8063 (vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį duomenys).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS