Ministrė: Baltijos šalys, Lenkija sienų su Baltarusija uždarymo galimybę aptars šį mėnesį | kl.lt

MINISTRĖ: BALTIJOS ŠALYS, LENKIJA SIENŲ SU BALTARUSIJA UŽDARYMO GALIMYBĘ APTARS ŠĮ MĖNESĮ

Baltijos šalys ir Lenkija kalbasi dėl galimybių visiškai uždaryti sienas Baltarusija, galutiniai akcentai bus derinami dar šį mėnesį Varšuvoje, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot jos, kalbama apie „regioninį sprendimą“.

„Turėjau prieš savaitę pokalbį su Lenkijos vidaus reikalų ministru. Esame susiderinę, kad šiuo metu techniniame lygmenyje derinamės techninius veiksmus, algoritmus, kaip tai atrodytų, jei būtų priimtas toks regioninis sprendimas, jei tai darytų vienu metu Baltijos šalys ir Lenkija“, – trečiadienį žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį kalbėjo ministrė

„Noriu patikinti, kad techniniu lygmeniu mes tą dėliojamės, ir politiniu lygmeniu – yra numatytas susitikimas 28 dieną Varšuvoje, kuriame dalyvaus ministrai Baltijos šalių ir Lenkijos, susidėliosime galutinius akcentus, kaip tas turėtų atrodyti vadinamasis sinchronas“, – pažymėjo ji.

Noriu patikinti, kad techniniu lygmeniu mes tą dėliojamės, ir politiniu lygmeniu.

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius yra sakęs, kad visų šešių pasienio punktų su Baltarusija uždarymas vienu metu keltų didelių organizacinių problemų.

Ministrai trečiadienį nusprendė nuo penktadienio uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Tai padarius, toliau veiks keturi pasienio su Baltarusija punktai: Medininkų, Lavoriškių, Raigardo bei Šalčininkų.

Anot ministrės, apie šį sprendimą visuomenei bus informuota detaliau, kad tai nesukeltų nepatogumų.

„Žinoma, mūsų pagrindinis akcentas ir tikslas yra, kad kuo daugiau pasieniečių būtų prie sienos, nes mums reikalingas didžiausias skaičius pareigūnų būtent ten“, – kalbėjo ministrė.

Vyriausybė du punktus laikinai uždaryti nusprendė „dėl geopolitinių aplinkybių ir grėsmių sumažinimo“.

Transporto srautas bus nukreipiamas į baigiamą rekonstruoti Medininkų pasienio kontrolės punktą.

Sprendimas uždaryti patikros punktus priimamas reaguojant į galimas grėsmes dėl į Baltarusiją persikėlusių dalies „Wagner“ samdinių.

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas tvirtina, kad samdinių skaičius gali siekti ir iki 4,5 tūkstančio.

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario yra įvedusi bevizį režimą. Kaip skelbia šios šalies institucijos, tokia galimybe šiemet pasinaudojo 170 tūkst. lietuvių, o remiantis Baltarusijos pasieniečių informacija, iš viso nuo pernai balandžio jau fiksuota virš 400 tūkst. Lietuvos piliečių išvykų į šią autoritarinę kaimyninę šalį.

Lietuvos pareigūnai įspėja, kad Baltarusijos tarnybos dalį išvykstančiųjų bando verbuoti, naudoja šantažą, psichologinį spaudimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

statyk

sau priedanga ba kitep po rinkimu neišliksi

Kada šita idiotė

dings iš akiračio? Klaipėdai baisi gėda kad tokios atliekos ilgus metus į valdžią skynę kelia per senių lovas yra kilę iš mūsų miesto ir dar vadovauja mūsų šalies vienai svarbiausių gynybos sričių..

Anonimas

Tik atiduokit a la prezidentę Cichanauskę Baltarusijai...kaip baltarusiai be jos gyvens.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS