Ministrė: sienos su Baltarusija būtų užvertos po ginkluoto incidento, migrantų proveržio | kl.lt

MINISTRĖ: SIENOS SU BALTARUSIJA BŪTŲ UŽVERTOS PO GINKLUOTO INCIDENTO, MIGRANTŲ PROVERŽIO

  • 7

Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienos su Baltarusija galėtų būti užvertos kilus ginkluotam incidentui, prasiveržus neteisėtiems migrantams, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Sutarėme, kad reaguosime vieningai, ryžtingai ir koordinuotai. Ir taip pat sutarėme dėl konkrečių kriterijų, kada mes imtumėmės ir priimtume sprendimą uždaryti sieną“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministrė, susitikime su kolegomis Varšuvoje aptarusi galimus šalių koordinuotus veiksmus.

„Ir šitie kriterijai yra du. Tai pirmiausia yra ginkluotas incidentas arba incidentai prie vienos iš valstybių sienos. Tas incidentas turėtų būti toksai, kad keltų rimtas grėsmes mūsų valstybių nacionaliniam saugumui. Antrasis kriterijus – tai yra organizuotas masinis neteisėtų migrantų prasiveržimas per vienos iš valstybių sieną“, – kalbėjo ji.

Anot ministrės, taip pat sutarta, kad esant vienam iš šitų kriterijų bus operatyviai keičiamasi informacija pirmiausia tarnybų lygmeniu, tuomet būtų priimamas sprendimas „jau tarpvalstybiniu, tai yra tarpvyriausybiniu lygmeniu“.

Ministrai, pasak A. Bilotaitės, taip pat sutarė nepertraukiamai dalintis informacija ir iki tokių galimų incidentų.

Dėl galimo regioninio sprendimo visiškai uždarant sienas su Baltarusija Baltijos valstybių ir Lenkijos atstovai tariasi reaguodami į galimas grėsmes dėl „Wagner“ samdinių buvimo kaimyninėje valstybėje, neteisėtų migrantų antplūdį, taip pat reikšdami susirūpinimą dėl Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių išvykų į Baltarusiją Minskui taikant bevizį režimą.

Pasak A. Bilotaitės, taip pat sutarta dėl „tam tikrų išimčių“ visiško sienos su Baltarusija uždarymo atveju.

Sutarėme, kad turėtų būti sudėliotos tam tikros išimtys pirmiausia susijusios su humanitariniu koridoriumi.

„Sutarėme, kad turėtų būti sudėliotos tam tikros išimtys pirmiausia susijusios su humanitariniu koridoriumi, ir tas mechanizmas turėtų būti vienodas visose valstybėse. Sutarėme detaliau jį sudėlioti jau techniniame lygmenyje ir taip įsitraukti į tą tvarką, nes suprantame, kad tos išimtys taip pat turėtų būti“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Lietuva yra uždariusi du iš šešių pasienio kontrolės punktų su Baltarusija. A. Bilotaitė pirmadienį pranešė, kad rengiamasi uždaryti ir dar du punktus.

Baltarusijos opozicija yra prašiusi palikti humanitarinius koridorius patekti į regiono šalis nuo režimo represijų bėgantiems asmenims.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonas

Turėtų atsistatydinti po puspročio per dvi minutes pabėgomo į Rusiją.O ji...

Kaimieciai

Kaimietiskos pretenzijos ;))))) patvoriniu IQ yra zemiau 50

To Kada

Kad tu ir minimumo nenusipelnei, kurwa tu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS