Ministro G. Landsbergio laukia nauji rūpesčiai | kl.lt

MINISTRO G. LANDSBERGIO LAUKIA NAUJI RŪPESČIAI

  • 131

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis po „Belaruskalij“ trąšų skandalo ministru liko, tačiau jo laukia nauji rūpesčiai.

Iš Briuselio grįžęs prezidentas Gitanas Nausėda žada konservatorių lyderį kviestis pokalbiui dėl vis didėjančio Kinijos spaudimo, kurį Lietuva patiria po Vilniuje atidarytos Taivaniečių atstovybės.

Kaip praneša LNK, Prezidentūrai kyla klausimų, ar nusprendus Vilniuje atidaryti pirmąją Taivaniečių atstovybę pasaulyje, Užsienio reikalų ministerija įvertino, ko galime sulaukti iš Kinijos.

„Priimdama sprendimą Lietuvoje atidaryti Taivaniečių atstovybę, Užsienio reikalų ministerija privalėjo įvertinti visas galimas pasekmes ir joms pasiruošti. Tai bus viena iš prezidento pokalbio su užsienio reikalų ministru temų“, – teigė Prezidentūra.

Lietuvos verslas su Kinija jau seniai stringa, dabar Pekine tuščia liko Lietuvos ambasada. Keturi diplomatai su šeimomis turėjo skubiai palikti Kiniją. 

„Negaliu tikslaus skaičiaus pasakyti, tačiau šiuo atveju diplomatinių darbuotojų Pekine nėra likę“, – sakė G. Landsbergis. 

Kinai beveik prieš du mėnesius paskelbė, kad diplomatinių santykių su Lietuva lygis mažinamas iki žemiausio įmanomo – reikalų patikėtinių. Dabar pareikalavo, kad Pekine dar likę diplomatai atiduotų tapatybės korteles, kurios diplomatams suteikia imuniteto garantijas. 

„Diplomatui turėti specialų imunitetą ir su tuo susijusias privilegijas yra svarbu jo darbe. Tai, žinoma, dabar dėl tokio Kinijos sprendimo tas darbas yra apsunkintas“, – teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Lietuvos diplomatų išvykimas priminė evakuaciją. „Buvo duotas ypatingai trumpas laikas, tiksliau net neduotas laikas, bet buvo informuota nuo kada nustoja galioti žmonių tapatybės kortelės“, – sakė G. Landsbergis.

Ministras neslepia – tuščiame pastate Pekine likę jautrios informacijos.

„Esame suderinę šituos klausimus. Yra būdai, kaip mes tai išspręsime“, – sakė ministras.

Kinai Lietuvai spaudimo mažinti nelinkę. 

„Jei Lietuvos pusė nesusitaikys su realybe, neapmąstys ir neištaisys savo klaidų, bandys išsisukinėti, tai dar labiau paveiks dvišalius santykius. Dar labiau kenks abiejų tautų jausmams, galiausiai nukentės pati Lietuva. Raginame Lietuvą kuo greičiau ištaisyti klaidingus veiksmus, kenkiančius esminiams Kinijos interesams“, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbin.

Kinai taip pat skelbia pakeitę Lietuvos atstovybės pavadinimą – tai nebe ambasada, o Lietuvos reikalų patikėtinio biuras. Anot ministerijos, tokia sąvoka neegzistuoja nei Lietuvos, nei tarptautinėje teisėje. 

Vilniuje nebeliko ir Kinijos ambasados lentelės, kinai tai pavadino Kinijos reikalų patikėtinio biuru.

„Ji mūsų požiūriu yra ambasada. Ji niekada nebuvo pakeitusi pavadinimo, bet koks pavadinimų keitimas turi būti dvišaliu sutarimu, sutariant abiem pusėm. Vienašališki pakeitimai nėra pripažįstami tarptautinėje teisėje“, – sakė G. Landsbergis.

Anot opozicijos, dėl vis didėjančių problemų yra kalta Vyriausybė.

Kinijoje esantys lietuviai teigė, kad nebėra kur kreiptis, nuotaikos – prastos. Bijo kalbėti viešai, kad nebūtų dar prasčiau. 

Anot ministro, žmonės aptarnaujami nuotoliniu būdu.

Daugiau – vaizdo įraše:

 

Rašyti komentarą
Komentarai (131)

Hitleris, Stalinas irgi buvo, nauja karta prisirpo?

Na pamatysime ar pinigai nugalės ar raudonas maras iškils...Tikiuosi ES proto ir palaikymo. Turime protingą išlaikytą ministrą, tad runkeliai raminkitės

As

Lansbergiuk laikas tau is seimo ir ministro TRAUKTIS IR PASIIMK PIS SU SAVIM

laikykis gabrieliau

kol triperbereciai neisstipo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS