Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo | kl.lt

BALSAVIMAS DĖL SEIMO VADOVO ATSTATYDINIMO ŽLUGO

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išlaiko postą – antradienį balsavimas dėl jo atstatydinimo žlugo, jame dalyvavus vos keliems parlamentarams.

 

 

 

Slaptame balsavime valią pareiškė vienuolika Seimo narių iš 141.

V. Pranckiečiui atstatydinti iš parlamento vadovo pareigų reikėjo, kad „už“ balsuotų mažiausiai 71 parlamentaras.

Balsuoti atėjo tik dalis opozicinių Seimo frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų.

Valdantieji, protestuodami prieš antradienį sušauktą nenumatytą posėdį šiuo klausimu, procedūroje nedalyvavo. Jie ginčija paties posėdžio teisėtumą.

Parlamento vadovo V. Pranckiečio iniciatyva Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį dėl jo atstatydinimo, nors valdantieji šį balsavimą planavo ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

Valdantieji laikosi pozicijos, kad nenumatytą posėdį sušaukusi parlamento valdyba buvo sukviesta pažeidžiant Seimo statutą, nes tai padaryta plenarinio posėdžio metu, todėl ir nenumatytas Seimo posėdis negali būti teisėtas.

Dėl to „valstiečių“ atstovas Arvydas Nekrošius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Pagal Seimo statutą, parlamentarai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienio vakarą žurnalistams tvirtino, kad prie Seimo pirmininko atleidimo klausimo bus grįžta, kai tik bus Etikos komisijos išvada.

„Valstiečiai“ kadencijos pradžioje į Seimo pirmininkus savo deleguotą V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, postą pagal koalicijos partnerių susitarimą perleidę „socialdarbiečiams“.

V. Pranckiečiui atsisakius atsistatydinti, antradienį 53 Seimo nariai pirmajai vicepirmininkei Rimai Baškienei įteikė pareiškimą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu, siūlydami jį atleisti iš pareigų.

Dokumentą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu pasirašė 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

Vėliau dauguma jų atsiėmė parašus, kad sužlugdytų valdantiesiems netinkamu laiku surengtą atstatydinimo procedūrą, bet tuomet nepasitikėjimą V. Pranckiečiu parėmė opozicijos atstovai, motyvuodami, jog nori, kad „greičiau tas cirkas baigtųsi“.

V.Pranckietis: vyksta farsas ir cirkas

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis antradienį pareiškė, kad svarstant jo atleidimą parlamente vyksta „farsas ir cirkas“.

„Aišku, kad tai yra apmaudu. Norėčiau, kad viso to nebūtų. Norėčiau, kad Seime nevyktų toks farsas ir cirkas. Tai jau ne politika – tai asmeninių reikalų tvarkymo kiemelis“, – per posėdį sakė V. Pranckietis.

Valdantieji „valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Seime antradienį svarstomas parlamento vadovo atleidimas.

„Esame taške, nuo kurio gali paaiškėti, kur einame, ar versime naują politikos lapą, ar grįšime į praeitį, kur pardavinėti postus ar įtakas atrodė absoliučiai normalu“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Pasak jo, įpusėjus Seimo kadencijai dingo „valstiečių“ deklaruotos vertybės, „išsisklaidė žodžiai, kad esame kitokie, skaidrūs ir be šleifo“.

Politikas tvirtino, kad norint rasti sutarimą „reikėjo tik vieno paprasto dalyko – kalbėtis ir kalbėti, ieškoti kompromiso“.

„Nepaisant visko, didžiuojuosi būdamas šio Seimo dalimi“, – sakė V. Pranckietis.

„Neprašau gynybos, ieškau bendraminčių“, – pareiškė parlamento vadovas, prieš Seimo balsavimą dėl jo atleidimo.

Bandė išvengti balsavimo

Valdančiųjų atstovai atsiimdami parašus bandė išvengti balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, tačiau teikimą tuomet pasirašė opozicijos atstovai.

„Kadangi daugumos jau 38 atstovai atsiėmė parašus matydami, kad užlipo ant grėblio, kurį patys numetė, nebegalėdami pakeisti įvykių eigos, pabandė desperatišką bandymą atsiimti parašus. Norėdami, kad šitas cirkas baigtųsi kuo greičiau, mes nuėjome ir pasirašėme po iniciatyva, kad ta procedūra šiandien būtų užbaigta“, – antradienį žurnalistams sakė Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad tai nepadės, balsavimo dėl parlamento vadovo atleidimo antradienį vis tiek nebus.

„Be abejonės, jis neįvyks šiandien“, – pareiškė jis žurnalistams, bet atsisakė atskleisti, kokiomis priemonėmis sieks, kad opozicija nespėtų tam pasiruošti.

R. Karbauskis vadino spjūviu demokratijai

Seimo valdybai parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio iniciatyva antradienį sušaukus nenumatytą posėdį, kuriame būtų sprendžiamas nepasitikėjimo klausimas, valdantieji atsiėmė parašus iš po nutarimo projekto dėl parlamento vadovo atstatydinimo.

„Seimo pirmininkas desperacijoje, suprasdamas, kad ketvirtadienis bus paskutinė jo darbo diena, žinodamas, kad mūsų nėra 71, sumanė tą klausimą išspręsti šiandien. Mes atsiimam parašus tik dėl to, kad tas klausimas nebūtų sprendžiamas šiandien, bet tą iniciatyvą perėmė opozicija“, – BNS sakė „valstiečių“ vadovas.

Čia nebe politiniai žaidimai, čia spjūvis demokratijai į veidą.

J. Sabatauskas teigė, jog įregistravus nutarimo projektą dėl V. Pranckiečio atstatydinimo ir klausimą įtraukus į nenumatyto posėdžio darbotvarkę, parašų atšaukimas nebegalioja, tačiau kelios dešimtys opozicijos atstovų pasirašė dėl viso pikto, kad nekiltų ginčų.

„Aš esu įsitikinęs, kad niekaip negalima atsiimti parašų, kadangi jie jau realizuoti, ne tik užregistruoti, bet ir paskelbta, darbotvarkėj, mat jį velnias, nenorėsim ginčytis salėje, kad klausimas eitų sklandžiau, mes pasirašėme“, – sakė J. Sabatauskas.

Pasak R. Karbauskio, ketvirtadienį planuoto alsavimo perkėlimas į antradienį rodo, jog V. Pranckietis neturi daugumos palaikymo Seime.

„Jie žinojo, kad mes ketvirtadienį balsuosim, kad mums užteks balsų, ir viskas sustojo į savo vietas – Seimo pirmininkas atstovauja opozicijai, opozicija daro viską, kad jis išliktų, ir dabar visuomenė žino, kad Seimo pirmininko neremia dauguma, nes jis tokio spektaklio nebūtų žaidęs, jei būtų nesupratęs, kad ketvirtadienis bus jo paskutinė darbo diena Seimo pirmininko pozicijoj“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

Opozicijos veiksmus R. Karbauskis pavadino „spjūviu demokratijai į veidą“.

„Opozicija padarė tokį žingsnį, apie kurį aš kaip politikas net svajot negalėjau – opozicija prisiėmė visišką atsakomybę už Seimo pirmininką ir pasirašė, kad tas klausimas būtų svarstomas šiandien. Jie puikiai žino, kad šiandien tas klausimas išspręstas negali būti, nes ūsų fiziškai nėra. Čia nebe politiniai žaidimai, čia spjūvis demokratijai į veidą“, – piktinosi R. Karbauskis.

Sušaukė nenumatytą posėdį

Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį antradienio vakarą dėl parlamento pirmininko V. Pranckiečio atstatydinimo.

Posėdis prasidės 18 valandą.

Už nenumatytą posėdį balsavo penki Seimo valdybos nariai, prieš buvo du ir vienas susilaikė, pranešė posėdį inicijavęs V. Pranckietis.

Antradienį 53 Seimo nariai parlamento pirmajai vicepirmininkei R. Baškienei įteikė pareiškimą, kur reiškiamas nepasitikėjimas V. Pranckiečiu ir siūloma jį atleisti iš pareigų.

Dokumentą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu pasirašė 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

„Konstatuojama, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, žinodamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 metų gegužės 30 dieną pasirašytą memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, ir jame išreikštą partijų siekį kurti valdančiąją koaliciją, sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms bei kenkdamas partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Seime ir dėl to prarado pasitikėjimą“, – teigiama dokumente, pavadintame pareiškimu dėl Seimo pirmininko atšaukimo.

R. Baškienė BNS sakė, kad dėl parlamento vadovo atleidimo bus balsuojama slaptai.

„Priklausomai nuo rezultatų, jeigu yra 71 nepasitikėjimo balsas, tokiu atveju galvojama apie kito pirmininko rinkimus“, – teigė pirmoji parlamento vicepirmininkė.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Posėdyje – pertrauka

Prasidėjo nenumatytas Seimo valdybos sušauktas plenarinis posėdis, kuriame turėtų spręstis Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio likimas.

Posėdžiui pirmininkauja  Seimo vicepirmininkė  konservatorė Irena Degutienė.

Jame užsiregistravo 116 Seimo narių.

Seimo TS-LKD frakcijos narys Sergejus Jovaiša  frakcijos vardu paprašė pusės valandos pertraukos ir tam buvo  pritarta.

Seimo narys Juozas Bernatonis atkreipė dėmesį, kad tokioje stadijoje Seimo Statutas pertraukos nenumato. Todėl jis žadėjo kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Kol kas neaišku,  kaip toliau rutuliosis įvykiai, nes dalis valdančiųjų atšaukė savo parašus po nepasitikėjimo Seimo pirmininku tekstu, tuo tarpu opozicijos atstovai pasirašė po šia  iniciatyva.

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė pastebėjo, kad Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius kvestionuoja plenarinį posėdį sušaukusios Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, todėl „valstiečiai“ prašys etikos sargų išsiaiškinti, ar jis  buvo teisėtas.

 

GALERIJA

  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Ramūnas Karbauskis
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
  • Balsavimas dėl Seimo vadovo atstatydinimo žlugo
M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

cia

.......bergeriai kaip atpirkimo oziai kaip dabar socmafijos gauja padailins savo politdurnuma kaip per kur paleista i eteri kiauksinti akiniuota politpliurpologe taip liaupsindama savo uzsakovus kurie is inirsio pridare kvailysciu o dabar nera kam srebt naisiu /markiziuko. uzgaidas kurios uzsakytos tu pCIU kur del ju puse tautos paliko tevyneGENSEKO aa KOM PALIKUONIU taip norinciu prie valdlovio kad pamirsta viska ir paprasciausia padoruma nes tarnauja oligarchams o musu tevynei nereikia tokiu isgamu kurie 30m tautos vardu plesikauja.pats laikas kad teisingumas nugaletu o visa sia sutve paskirstyt i atatinkamas vietas........

taigi

Konservvatorių režisuota pasaka - prostitutė ir septyni nykštukai.

Anonimas

Komservatoriai parodė tikrąjį veidą.Cirkų cirkas.MES ESAME VALDŽIA IR DARYSITE TAiP KAIP MES NORĖSIME.Gėda konservams.Pranckieti,Pranckieti...Negražu.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS