Nepasitikėjimo sulaukęs Ž. Pavilionis pradingo: Seime – nėra, tyli ir telefonas | kl.lt

NEPASITIKĖJIMO SULAUKĘS Ž. PAVILIONIS PRADINGO: SEIME – NĖRA, TYLI IR TELEFONAS

  • 8

Kita konservatorių problema – pradingo nepasitikėjimo sulaukęs Žygimantas Pavilionis. Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas į skambučius neatsako, sprendimo – trauksis ar ne – kol kas irgi nepaskelbė, informuoja LNK.

Kur dingo Ž. Pavilionis, nežino ir kolegos.

„Antradienis buvo sunkus ir turbūt sunkiausias jis buvo Žygimantui Pavilioniui“, – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Giedrius Surplys.

Jis kalba apie konservatorių išreikštą nepasitikėjimą Ž. Pavilioniu. Po kurio jis antradienį nebalsavo už kitų metų biudžetą, trečiadienį nepasirodė komiteto posėdyje. „Po Ingridos Šimonytės pareiškimo, jis tiesiog susisiekė su manimi, paprašė, kad aš jį pavaduočiau, nes nelabai gerai jautėsi“, – situaciją komentavo G. Surplys.

Reikėjo, matyt, apmąstyti situaciją, ir aš manau, kad išminties užteks, kad jis pats pasitrauktų.

Ž. Pavilionio nėra ir Seimo kabinete. Kabinetas – tuščias, nėra ir padėjėjos. Telefonu Ž. Pavilionis taip pat neatsiliepia.

„Reikėjo, matyt, apmąstyti situaciją, ir aš manau, kad išminties užteks, kad jis pats pasitrauktų“, – kalbėjo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Kiti parlamentarai tokį Ž. Pavilionio žingsnį supranta. „Įsivėlėme į tokią skausmingą situaciją. Man atrodo, yra įtampos tarp Žygimanto ir jo kolegų ir tai gali turėti tokias ilgalaikes skausmingas pasekmes valdančiajai daugumai“, – pasakojo Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Dar vasarą „valstiečiai“ ragino Ž. Pavilionį trauktis, tačiau tada opozicijos vienybės nepakako. Šiandien „valstiečiai“ Ž. Pavilionį puolė ginti. Esą dabar saviškių buvo paverstas atpirkimo ožiu. „Tada valdančioji dauguma mūru stojo jį ginti, sakydama, kad jo atstatydinimas būtų dovana nedraugiškiems režimams. Tai nežinau, kas pasikeitė, kad štai, po pusės metų – susidorojimas su saviškiu“, – mintimis dalijosi G. Surplys.

Po maždaug pusdienio tylos Ž. Pavilionis prabilo feisbuke. Sureagavo į kolegų raginimą pasitraukti. „Per tas dienas, duotas man pasvarstymui, vis dar bandau suprasti kokius kaltinimus (be to, kad nemoku kalbėti) man meta partijos bendražygiai. Andriau Vyšniauskai, tikrai („situacija susijusi su kalio trąšų eksportu galėjo būti išspręsta pakankamai nepolitizuotame techniškame lygyje...“)? Ar tikrai galėjo? Galėjo, bet nebuvo? Ar todėl nebuvo, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas „apnuodijo viešąją erdvę“?“ – feisbuke rašė politikas.

Tiesiog visi ramiai laukiame Žygimanto sprendimo ir tada elgsimės priklausomai nuo to, koks tas sprenidmas bus.

Po pastarojo išsišokimo griežti Ž. Pavilioniui tapo ir krikdemiškojo sparno konservatoriai. „Kitu atveju, aišku, yra kitos procedūros, apie kurias net nesinori galvoti, bet jos yra“, – teigė L. Kasčiūnas.

Drąsiai kalbama ir apie galinčius užimti Seimo komiteto pirmininko kėdę. Komitete dirba keturi konservatoriai. L. Kasčiūno manymu, pirmininku tapti gali bet kuris iš jų. Tarp galimų kandidatų – Laima Liucija Andrikienė, Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris. Visi trys – patyrę politikai, per karjerą ne kartą buvo ir komiteto pirmininkais, ir ministrais.

„Nežinau, nes tikrai su manimi niekas nekalbėjo ir, atvirai kalbant, aš su niekuo nekalbėjau“, – teigė Užsienio reikalų komiteto narys A. Ažubalis.

„Jokių aptarimų. Jokiame formate. Nei frakcijoje, nei kokiame nors mažesniame būrelyje nėra buvę. Tiesiog visi ramiai laukiame Žygimanto sprendimo ir tada elgsimės priklausomai nuo to, koks tas sprendimas bus“, – tikino komiteto narė L. L. Andrikienė.

Dar antradienį Ž. Pavilionis tikino, kad sprendimą priims, kai žinos, ką nusprendė premjerė dėl užsienio reikalų ministro likimo. Premjerė antradienį pranešė, kad tiek užsienio reikalų, tiek susisiekimo ministras lieka postuose.

„Aš manau, kad tai reiškia tiesiog atidėjimą laiko ir tiek“, – teigė profesorė Dovilė Jakniūnaitė.

Politologai sako, kad Ž. Pavilionis šioje situacijoje pasirinkimo jau neturi. Esą, iš šalies žvelgiant, Ž. Pavilionis norėjo daugiau, nei konservatoriai jam leido. „Pavilionis yra gerokai įgrisęs, man atrodo, arba sunervinęs, suerzinęs nemažą dalį frakcijos žmonių. Kartais galėdavo taip atrodyti, kad jis norėtų būti alternatyvus ministras. Bet kartais tiesiog imdavosi tam tikrų iniciatyvų. Ir dar spėčiau, kad mes dalies dalykų nežinome, dėl kurių irgi yra nepasitenkinimas“, – situaciją komentavo profesorė.

Ž. Pavilionio reikalavimas, kad Lietuva įvykdytų JAV sankcijas Baltarusijos trąšų gamintojui „Belaruskalij“ tą pačią dieną, kai jos įsigaliojo, sukėlė Vyriausybės krizę. Nedaug trūko, kad postų būtų netekę du šios Vyriausybės ministrai. Tarp jų – ir Ž. Pavilionio partijos pirmininkas G. Landsbergis. „Man niekas mano burnos neužkimš. Aš nueisiu pas amerikiečius ir sakysiu: „Okay, chebra, įvedinėkite sankcijas, nes politiniu būdu neįmanoma susitvarkyti“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

„Ypatingai svarbu neišsiūbuoti laivelių taip, kad po to tie laiveliai apsiverstų“, – sakė L. Kasčiūnas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tam -,,taigis--,,,

toki nesikaria ---tokius pakaria....

taip ir buna

kai konservai be psichiatro pazymos visus i partija priima...

Taigis

Tai gal pasikore?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS