Norvegijos premjerė padėkojo G. Nausėdai dėl „šnipų mainų“ | kl.lt

NORVEGIJOS PREMJERĖ PADĖKOJO G. NAUSĖDAI DĖL „ŠNIPŲ MAINŲ“

„Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai už jo asmeninę drąsą šiuo klausimu ir už Lietuvos parlamento sprendimą“, – spaudos konferencijoje Osle penktadienio vakarą sakė E. Solberg.

Ji Lietuvą pavadino „puikia sąjungininke ir tikra drauge“, ir pridūrė, kad Norvegija išliks dėkinga.

„Norvegijos valdžia nuo pat pirmos akimirkos aktyviai dirbo, kad sugrąžintų F. Bergą. Dirbome skirtingais keliais ir skirtingais lygiais, užtruko laiko rasti sprendimui. Jį padėjo rasti glaudus bendradarbiavimas su Lietuva“, – kalbėjo E. Solberg.

„Noriu padėkoti Lietuvos vyriausybei už didžiules pastangas ir sudėtingus svarstymus, kad galėtų būti išlaisvintas F. Bergas. Tai gero sąjungininkų bendradarbiavimo pavyzdys“, – pridūrė ji.

F. Bergą ir Lietuvos piliečius Jevgenijų Mataitį bei Arstidą Tamošaitį Rusija pasienyje su Karaliaučiaus sritimi perdavė Lietuvai penktadienio vidurdienį, lietuviai norvegą netrukus perdavė Norvegijos ambasados žinion. Jo buvimo vieta kol kas neatskleidžiama.

„Jis grįš į Norvegiją, kai tai bus praktiškai įmanoma. Aš kalbėjau telefonu su F. Bergu, ir pasveikinau jį su grįžimu“, – sakė E. Solberg.

Lietuva savo ruožtu perdavė Rusijai du dėl šnipinėjimo nuteistus Rusijos piliečius Nikolajų Filipčenką ir Sergejų Moisejenką. Jiems G. Nausėda suteikė malonę.

Užsienio reikalų ministrė: jokio atlygio nebuvo

Norvegijos užsienio reikalų ministrė Ine Eriksen Søreide (Inė Eriksen Soreidė) spaudos konferencijoje teigė, kad per šiuos mainus iš Norvegijos jokio atlygio nebuvo.

“Palaikėme ryšį su Lietuvos pareigūnais ilgą laiką, ir galiausiai buvo aišku, kad šie mainai yra visoms šalims priimtinas sprendimas“, - sakė ministrė.

Ji pridūrė, kad įprastai tokie mainų procesai ir derybos vyksta ilgą laiką, tačiau šiuo atveju „tai užėmė mažiau laiko nei įprastai”.

Anot ministrės, norvegų diplomatai stengėsi kuo dažniau lankyti Rusijoje įkalintą F. Bergą.

„Kai F. Bergas buvo įkalintas, įprastu būdu Rusijos pareigūnai pranešė apie tai ambasadai Maskvoje pagal dvišalę konsulinių reikalų sutartį. Rusijos Užsienio reikalų ministerija ir kalėjimas tarpininkavo ambasadai bendraujant su kalėjime esančiu F. Bergu. Ambasada Maskvoje buvo atsakinga už F. Bergo stebėjimą, kol jis buvo kalinamas. Jis ten praleido daug dienų, savaičių, mėnesių, ir ambasada stengėsi jį lankyti kuo dažniau. Praktiškai tai vyko dukart per mėnesį”, – teigė Norvegijos diplomatijos vadovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kauniete

ŠLYKŠTI BOBO JAU TAIKOSI I UKRAINOS VAIKUS

...

Che - juodosios Š** vaikgrobių kontora sunerimo!

Bernavert LT prostitutems ir alkoholikams Norvegijoje

Pirma isbriskite is antisocialinio liuno, pazubrinkite NO istatymus ir kulturos subtilybes, Lietuvos padugnes jus, tada gal ir pagalvosime apie jusu vaiku grazinima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS