Nueinantis Seimas nesiima reaguoti į Lenkijos moterų problemas | kl.lt

NUEINANTIS SEIMAS NESIIMA REAGUOTI Į LENKIJOS MOTERŲ PROBLEMAS

Kadenciją baigiantis Lietuvos Seimas neketina imtis Seimo rezoliucijos „Dėl moterų teisių ribojimo ir teisės viršenybės principo pažeidimo Lenkijoje“.

Antradienį Seimo seniūnų sueiga nutarė išbraukti šį klausimą iš antradienio posėdžių darbotvarkės ir palikti vertinti šią problemą jau kitam Seimui.

„Ar nebūtų geriau, kad naujas Seimas išsakytų poziciją, nes nepriimtina, kad nueinantis Seimas kažkokią poziciją išsako“, – sakė klausimą pasiūlęs išbraukti Seimo narys konservatorius Jurgis Razma. Jo pasiūlymui Seimo valdyba pritarė.

Šiuo dokumentu, kurį antradienį Seimui ketino pateikti Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė, siūloma pareikšti susirūpinimą dėl Lietuvai ypač svarbios ir artimos kaimynės bei sąjungininkės Lenkijos priimamų sprendimų, drastiškai apribojančių moterų teises, ypač reprodukcines teises, bei keliančių grėsmę jų emocinei ir fizinei sveikatai bei gyvybei.

Lietuvos Vyriausybei siūloma suformuoti specialų pagalbos fondą Lenkijos moterims, atvyksiančioms į Lietuvą ieškant galimybės saugiai nutraukti nėštumą.

Rezoliucijos projekte ir Lietuvos prezidentas kviečiamas viešai pareikšti savo poziciją dėl Lenkijos moterų teisių ribojimo bei grubių sisteminių moterų reprodukcinių teisių pažeidimų ir teisinės padėties bloginimo.

Rezoliucijos projekte siūloma palaikyti Lenkijos žmogaus teisių ir moterų teisių organizacijų protestus prieš šiuos moterų reprodukcinių teisių pažeidimus, taip pat paraginti Lenkijos Vyriausybę gerbti teisės viršenybę ir žmogaus teises, tarp jų ir teisę dėl saugaus nėštumo nutraukimo, bei paruošti įstatymo pakeitimus, kurie užtikrintų saugų ir prieinamą naudojimąsi šia teise.

Dokumento projekte siūloma pakviesti Europos Sąjungos valstybes vieningai „pasmerkti tokias Lenkijos tolesnio judėjimo autoritarine kryptimi apraiškas, imtis visų teisėtų politinių priemonių padėti Lenkijos valstybei ištaisyti žmogaus teisių bei laisvių apsaugai daromą žalą bei remti Lenkijos pilietinės visuomenės iniciatyvas, stabdančias demokratijos eroziją“.

Priimant rezoliuciją Seimui siūloma reaguoti į tai, kad Lenkijos Konstitucinis tribunolas savo 2020 m. lapkričio 22 dienos sprendimu faktiškai uždraudė legalią prieigą prie saugaus aborto Lenkijoje net tais atvejais, kai nėštumas kenkia moters sveikatai, o vaisiaus sveikatos būklė nesuderinama su vaisiaus gyvybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Labai teisingai

Nėra ko kištis į kaimyninės valstybės vidaus reikalus.Paklaus - pasakysim, paprašys - palaikysim. O dabar reikia stebėti ir elgtis politiškai kultūringai

S

Kam jos rūpi???? Viso gero skilutes !!!!!??..…...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS